Dým v dálce ukazuje, kde v Polsku dopadly rakety. (15. listopadu 2022)

Dým v dálce ukazuje, kde v Polsku dopadly rakety. (15. listopadu 2022) | foto: Reuters

Polsko zvažuje aktivaci článku 4 NATO, velvyslanci se sejdou v Bruselu

  • 109
Polsko zvažuje aktivaci článku 4 Severoatlantické aliance a zvýší připravenost vojenských jednotek, uvedl mluvčí vlády Piotr Müller po úterní explozi na východě země u hranic s Ukrajinou.

Článek 4 hovoří o tom, že státy spolu budou konzultovat vždy, když podle názoru kteréhokoliv z nich bude ohrožena jeho územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost. Prozatím se jednání uskuteční na úrovni velvyslanců členských států NATO ve středu v Bruselu.

Šéf NATO Jens Stoltenberg mezitím prohlásil, že Severoatlantická aliance sleduje situaci ohledně výbuchů v Polsku a vede konzultace s členskými státy. Situaci po incidentu s ruskými střelami Stoltenberg konzultoval s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Ten také událost konzultoval s americkým prezidentem Joem Bidenem.

Smluvní strany budou společně konzultovat vždy, když podle názoru kterékoli z nich bude ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost kterékoli smluvní strany.

Článek 4

Biden svolal na středu mimořádnou schůzku představitelů zemí G7 a NATO, kteří se účastní summitu G20 v Indonésii. Jednání se podle AP účastní vrcholní představitelé skupiny G7 – tedy Spojených států, Francie, Německa, Británie, Itálie, Kanady a Japonska.

Macron také vyzval k prověření toho, co se na východě Polska stalo. „(Macron) zvažuje možnost diskuse (ohledně výbuchů v Polsku) zítra (ve středu) ráno na úrovni lídrů,“ uvedla prezidentská kancelář.

Summit G20 končí ve středu. Předčasně z jednání odcestoval už dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Raketa v Polsku ještě neaktivuje článek 5 NATO. Pavel vyzval k chladné hlavě

Raketa vyrobená v Rusku v úterý dopadla na vesnici Przewodów na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou, uvedlo polské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Nespecifikovalo ovšem, kdo raketu vystřelil. V souvislosti s tímto incidentem si předvolalo ruského velvyslance ve Varšavě, aby podal vysvětlení.

Při explozi zemřeli dva lidé. Její okolnosti vyjasňují polské úřady. Kvůli výbuchu seve středu sejdou velvyslanci členských zemí NATO. Varšava také oznámila, že zvyšuje pohotovost některých svých armádních jednotek a dalších bezpečnostních složek..

Rusko zprávy o svém zapojení odmítlo. Rusko v úterý opět masivně ostřelovalo ukrajinské území včetně západu země, který hraničí s Polskem.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video