Přední kremelská propagandistka Margarita Simonjanová

Přední kremelská propagandistka Margarita Simonjanová | foto: Profimedia.cz

Trollové se aktivovali. Za raketu v Polsku může kdokoli, jen ne Rusko

  • 345
Výbuch v Polsku na hranici s Ukrajinou, který způsobil pravděpodobně dopad rakety či jejích úlomků, se už dostal na sociálních sítích do hledáčku proruských trollů. Ti se snaží nejrůznějšími vysvětleními udělat vše pro to, aby hlavně odpovědnosti zbavili Rusko.

A jaké jsou jejich narativy? Například tvrdí, že jsou to Spojené státy, které shodily bombu na Polsko, aby rozpoutaly třetí světovou válku. Pokud by se americká intervence zdála příliš nerealistická, dalším vysvětlením má být to, že jde o misi britských tajných služeb.

Aktuální vývoj

Podle posledních informací šlo zřejmě o střelu ukrajinské protivzdušné obrany odpálenou v reakci na ruský útok.

Svalování viny na jiné, jen ne na Rusko, které incident svým vůbec největším raketovým bombardováním od začátku invaze zavinilo, se tak nepřekvapivě zintenzívnilo.

Jiným obviněním je, že Ukrajina úmyslně napadla svou zbraní Polsko, aby zatáhla NATO do války. Případně to byl Kyjev, kdo použil ukořistěnou ruskou raketu a vypálil ji na Polsko.

Jako viník může být označováno samo Polsko, které mělo provést sabotáž, aby mohlo vyprovokovat útok NATO na Rusko.

Vylučovat ruskou odpovědnost ale trollové také úplně nemusejí. Vysvětlení je však v zásadě jen jedno. A to, že jde o náhodu, která v celé své nahotě odhalila, jak je obrana zemí NATO vlastně neúčinná.

Ne bez škodolibosti pak někteří připomínají, že Polsko na vlastní kůži zažívá to samé, co Rusko v případě jeho Belgorodské oblasti. Tak aspoň reagovala s posměchem přední ruská propagandistka Margarita Simonjanová. Ruské ministerstvo obrany už incident označilo za provokaci.

Dalším z posledních lživých narativů například je, že zasaženo bylo elektrické vedení. To by zapadalo do ruské strategie ničení ukrajinské energetické soustavy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video