Osmdesátiny doktorky Marie Svatošové

Osmdesátiny doktorky Marie Svatošové

Pořad v souvislostech


Osmdesátiny doktorky Marie Svatošové
Budeme vysílat

Finanční gramotnost 4 - Nemovitosti
Na stole je téma
Musica non grata
Vysílali jsme


Šťastný Radovan Šťastný

Šťastný Radovan Šťastný

Kam za výtvarným uměním v Brně? Třeba na Brno Art Week!
Audioarchiv

Rozhovor u příležitosti životního jubilea doktorky Marie Svatošové, zakladatelky hospicové péče v České republice, poslouchejte v pořadu Na stole je téma 18. listopadu 2022 v 9.00. Reprízu uvedeme 21. listopadu v 0.05.

Paní doktorka Marie Svatošová je dnes v české hospicové péči pojmem. Zasvětila jí téměř celý svůj život a i ve svých osmdesáti letech je stále velmi aktivní. V roce 1993 založila občanské sdružení Ecce homo – sdružení pro podporu domácí péče a hospiců. Roku 1995 stála u zprovoznění prvního českého hospice v Červeném Kostelci, působila také jako prezidentka Asociace poskytovatelů hospicové paliativní péče.

Za svůj život získala i řadu ocenění. V roce 2002 například z rukou prezidenta Václava Havla Medaili Za zásluhy III. stupně, v roce 2008 Svatováclavskou medaili v Senátu Parlamentu ČR, v roce 2015 Medaili Za zásluhy I. stupně z rukou prezidenta Miloše Zemana. Stala se rovněž Dámou české kultury a v roce 2020 také Rytířkou českého lékařského stavu.

V našem rozhovoru zavzpomíná na svá studia, začátky v medicíně, na podněty, které ji vedly k zájmu o hospicovou péči – v tom všem působila její mimořádná víra, ke které se vždy hlásila, která jí (a nejen jí) vždy pomáhala a na kterou se spoléhala. Probereme mimo jiné i aktuální diskuzi ohledně eutanázie, otázky paliativní medicíny i problémy dnešní hospicové péče.doktorka Marie Svatošová 2022

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!