Toyota Prius plug-in hybrid odhalen v páté generaci

Toyota při světové premiéře představila pátou generaci modelu Toyota Prius s plug-in hybridním pohonem nové generace s vyšším výkonem a vyšší kapacitou baterie. Na evropské trhy bude uveden na jaře 2023.

Nový model disponuje výkonnějším motorgenerátorem a dvoulitrovým spalovacím motorem o celkovém výkonu 164 kW. Přepracovaná karoserie s vylepšenou aerodynamikou optimalizuje proudění vzduchu, což se promítá do efektivní spotřeby paliva, jízdního chování i stability.

Výrazné stylistické ztvárnění, které je již typickým znakem modelu Prius, se posouvá na novou dynamičtější úroveň díky siluetě připomínající kupé a evokující ještě silnější emoce. Vůz je postaven na druhé generaci podvozkové architektury TNGA (Toyota New Global Architecture) velikostní kategorie GA-C, přinášející nižší hmotnost a vyšší tuhost. K nižšímu těžišti vozu přispívá optimalizace zaměřená na zástavbu baterie a palivové nádrže ve prospěch větší zábavy za volantem a tichého cestování.

Prostorná kabina se též nese ve znamení radosti za volantem, kdy využívá novou „ostrovní architekturu“ nabízející nekomplikovaný a prostorný interiér. Nižší jízdní pozice řidiče je sportovnější, zatímco k optimálnímu používání napomáhá způsob uspořádání displejů a ovládacích prvků.

Jízdní schopnosti

Nová generace hybridního systému pohonu pro Toyota Prius znamená komplexní zlepšení jízdního chování plug-in hybridního provedení včetně vyššího výkonu a nižší spotřeby. Spalovací motor 2,0 litru pro platformu TNGA disponuje výkonem 111 kW a spolupracuje s novým elektromotorem o výkonu 120 kW. Maximální systémový výkon pak činí 164 kW. Oproti dosavadnímu plug-in hybridu s maximálním výkonem 90 kW tak nová generace přináší velmi robustní a dynamické zrychlování.

Cílem konstruktérů bylo, aby vůz umožňoval absolvovat většinu každodenních přesunů v režimu EV, a tak je čistě elektrický dojezd ve srovnání s předchozí generací o více než 50 % delší. Hlavní podíl zde má nová lithium-iontová baterie o kapacitě 13,6 kWh. Články s vyšší hustotou energie umožnily optimalizovat zástavbu bateriového modulu, který se díky svým kompaktním rozměrům vměstnal pod zadní sedadlo, což samo o sobě přispělo ke snížení těžiště vozu. Snahu o maximální hospodárnost dokládá i skutečnost, že energii lze získávat prostřednictvím fotovoltaických článků na střeše vozidla (dle stupně výbavy).

Design – exteriér

Ikonický klínový tvar karoserie, který je typickým znakem Toyoty Prius již od druhé generace, po stylistických úpravách zaujme elegantními a moderními křivkami. Uhlazená a elegantní silueta karoserie je nyní o 50 mm nižší při současném posunutí nejvyššího bodu střechy směrem dozadu. Vůz dále obouvá větší pneumatiky o rozměru až 19″.

Návrháři odstranili všechny zbytné tvary a křivky, kdy ponechali pouze jednoduchý a čistý celkový design, jehož předobrazem bylo přirozené proudění vzduchu. K markantnímu tvaru přispívá i rozvor, který se oproti předchozí generaci zvětšil o 50 mm. Celková délka vozu se však současně zmenšila o 46 mm.

Vzhledem k rozšíření karoserie o 22 mm se nový Prius chlubí dynamičtějším postojem. Do motivu kladiva na přídi vozu jsou elegantně začleněna světla ke zvýraznění uvedeného tvaru. Při pohledu na záď zaujme lineární světelný prvek s trojrozměrným efektem, jenž poukazuje na pokrokový design a přitahuje pozornost k výraznému emblému Prius.

Design – interiér

Interiér vozu, postavený převážně na černé barvě, je rozdělen do tří zón v souladu s novou „ostrovní architekturou“ modelu Prius: okolní prostředí, modul řidiče a plovoucí přístrojový panel. Okolní prostředí řidiče i zbytku posádky se vyznačuje prostorností a stylovými hodnotnými materiály, které jsou dále vylepšeny harmonickými akcenty s poukazem na sportovní atmosféru a účelnost.

Modulu řidiče dominuje 7″ obrazovka typu TFT přímo v zorném poli pro maximální bezpečnost bez odklánění zraku od vozovky. Nově koncipovaný přístrojový panel klade důraz na pohodlí v kabině, čisté uspořádání s co nejmenším blokováním výhledu řidiče směrem vpřed, využitelnost a celkový vzhled. Součástí panelu je přirozeně umístěná centrální obrazovka ve spodní části a subtilní ovladače klimatizace. Osvětlení přístrojového štítu je propojeno s oznámeními bezpečnostního systému Toyota Safety Sense včetně zobrazování výstrah formou úpravy barev.

Automobilová ikona

Model Prius od svého uvedení v roce 1997 zanechal v rámci značky Toyota i celosvětového trhu výrazný otisk. Dokázal se etablovat jako originální automobilová ikona spojovaná s elektrifikací a odvážným určováním budoucích trendů. Další krok na této cestě přináší nová generace modelu.

Toyota se zasazuje o prosazování uhlíkové neutrality, přičemž její hybridní technologie, se kterou jako první přišel právě Prius, i nadále výrazně podporuje přechod k bezemisní dopravě. Nový plug-in hybridní Prius znamená další posílení multi-technologické strategie pohonů Toyota, která dále zahrnuje bateriové elektromobily (BEV) a pohony na bázi palivových článků (FCEV).

Nová generace navazuje na tradici inovací, která se začala psát již před 25 lety. Nová kapitola jedinečného příběhu Toyoty Prius se začne psát na jaře 2023 s uvedením páté generace tohoto modelu na evropské trhy.

zdroj: tisková zpráva

39 Comments on “Toyota Prius plug-in hybrid odhalen v páté generaci”

  1. Vlastníci elektromobilů s nimi ve skutečnosti nejezdí
    htxxs://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/elektromobil-auto-elektrina-tesla-usa-ridici-prodeje-druhe-auto.A221116_111147_eko-zahranicni_jadv

    Pozérství, neužitečnost a neekologičnost. To je realita elektromobilů, kterou nelze do nekonečna zamlčovat.

        1. Brzda ma vzdy pred „plynem“ prednost. Kdo chce efektne zrychlit z klidu, zmackne brzdu a pak plyn na podlahu. Auto nic nedela. Po uvolneni brzdy vystreli rychleji, nez by to slo pri seslapnuti plynu bez brzdy. Je to rozdil mozna o par milisekund ale borci to delaji. Ja u TM3 zase obcas schvalne brzdim abych osoupal pripadnou korozi na brzdach. Jelikoz auto brzdi rekuperaci, tak brzdim s plynem. Auto zacne kvakat a brzdi, uvolnim brzdu, auto nabere rychlost a opet slapnu na brzdu. Treba 3x po sobe. Nekde jsem cetl ze to odrezaveni brzd dela auto casem samo. Nekdy zmirni rekuperaci a zvysi ucinek brzdy. Nevim zda to tak funguje a radeji to delam viz text.
          Vypada to, ze nekdo investoval do shortovani a ted potrebuje nejakou story.

          1. S brzdama delam to stejne. Mam puvodni brzdy i brzdice po 205k km. Jednou za cas zabrzdim prudceji. Pri prezouvani se mi na to mechanik koukal rikal, ze je to tak 40%. Pocitam za 80k budu menit. Cetl jsem, ze horsi nez okysle disky jsou zoxydovane trmeny popripade pistove pouzdro a to je pak drazsi na vymenu.

              1. Kdyby ste skoro nebrzdil, tak to mate cele zarezle. U EV jsou brzdy hodne malo v akci a co se nepouziva, to zatuhne. Proto je treba tu a tam rizene pouzivat zvysene brzdeni aby to zustalo v pohybu. To same plati u rucni brzdy i u spalovaku. Kdo ji roky nepouzije, ten se bude divit az ji na STK zatahnou a pak bude porad pribrzdovat.

                1. po 200kkm/5 let cele zarezle nepoužíváním ?? … po 5ti letech každopádně nemůžou byt zoxydovane trmeny víc jak v bramboře po 20ti 😀 Navíc ty se nijak moc nehejbou 😉 Navíc brzdy se mají každý rok čistit a mazat včetně Tesla makaronských Brembo nepoužívaných 😉 Takže jak sem říkal dyžtak zavolej do klubu 😉;) chce to vocelovej kartáček pastičku a drabet to přešmrdlat

                2. Samozrejme ze se jedna o valec ve trmenu. Hydraulicka brzda se sklada z pistu a valce a ten valec neni ve vzduchoprazdnu, ale je soucasti trmenu.

              2. Ja jsem nikde nepsal, ze mi zoxidovaly. Psal jsem, ze pri dlouhodobem nepouzivani brzd se to muze stat. Moje auto po 200kkm vypada a jezdi porad stejne jako kdyz jsem ho kupoval bez nutnosti platit servis nebo to jakkoliv opravovat. U spalovaciho auta temer nemozne. Dolejvam jen ostrikovace menim kabinovy filtr. Jednou za rok, dva necham zkontrolovat popripade necham vymenit brzdovku.

                1. Nájez 7 tisíc km a bude třetí majitel? To zní neodolatelně 😀

                2. to jo, tydle germánský dotovaný 3/Y na kšeft převálcujou všechny starý vojetiny Ska … tak porovnejme co je lepší?

                  TM3 rok 2022 najeto 6kkm AMD záruka nehořlavý LFP do 100% za 1,1 mega
                  anebo
                  TMS rok 2015 najeto 150kkm pozáruka -10% Li-Ion za 1 mega ?? 😉

              1. ano záleží jestli :
                1) vyřazuješ a jezdíš na neutrál setrvačností čímž šetříš palivo/šetříš opotřebení motóru/ničíš motor karbonem a zanášením/zlenivuje/zvyšuješ opotřebení brzd a nezareznou ti 😉
                2) brzdíš motórem čímž ho zatěžuješ včetně rozvodů a chce to dobrý volej 10k/1rok (bez přídavných maziv) podle toho co nastane dřív jinak abrazivo a vybrus zevnitř 😀 a šetříš brzdy který ti stejnak zareznou 50k/5let 😀
                3) jezdíš brzda/plyn, čímž dáváš motoru pořádně „napít“ 😀 zvyšuješ jeho opotřebení včetně rozvodů i oleje a zároveň likviduješ brzdy …. ALE POZOR : NEZAREZNOU TI 😀 😀 😀 😀

                1. A kdyz nabouras na totalku, tak nemusis ani na STK. Vse ma sve vyhody

            1. I u Tesly je mozne prepnout na N neutral. Tim se motory vypnou a auto „plachti“. Samozrejme existuje hodne kutilu a hackeru, kteri si muzou jakekoliv auto „vylepsit“. Pripomina me to pripady v USA kdy lide tvrdili, ze jejich Audi dalo samo plny plyn a neslo zastavit. Nikdy se nic podobneho neprokazalo a chyba byla mezi sedadlem a volantem.

              1. hmmm no je fakt že i přítomnost ručky v Tesle s 375kW by asi ani ta nic nevyřešila, takže nezbývá věřit že se ta kára nezbláznila… Každopádně zasévá to zrnko pochybnosti že… člověk do toho sedne a nemá jinou možnost než věřit 😉 páč:
                1) není tam mechanický klíček kterým by se to natvrdo nouzově vypnulo…
                2) není tam ruční brzda která by 375kW stejnak neubrzdila….
                3) není tam hydraulická nožní brzda natvrdo, je elektronicky ovlivňovaná…
                Takže v souhrnu když za sebou zabouchnete dveře echt soft-close TMX mušíte věřit 🙂 PS ale jeden zlatník už skákal zadním voknem že ??? Japak to vůbec dopadlo ?? 😉

                1. Kazda Tesla ma nouzove otvirani dveri i bez elektriny. Jednoduse se zvedne panel na ovladani oken v loketni operce a dvere se otevrou. Emergency door release.
                  youtu.be/mu-tJc-BgaI

                2. krom Tesla firmwaru na 40k TMS/X kvůli hrozbě výpadku posilovače řízení při jízdě po nerovných silnicích
                  dnes Tesla firmware na 30k TMX kvůli možným problémům s airbagem spolujezdce nastavení senzorů v případě nehody při nízké rychlosti nesprávně aktivuje dnes Reuters od NHTSA

                3. koukni na svolavacky.cz kolik reparatu maji spalovaci popelnice. Oproti tomu je Tesla v pohode a 90% se u Tesly vyresi OTE. A spalovak musi do servisu a hezky sroubovat a menit.

                4. já ti věřím ale lidi tezle nevěří : ať to vyvěsí na všech sloupech ať je to černý na bílým, ale když se podíváš na web tak offiko kulový info donedávna dokonce kamuflovali i húčto a fšude jen samej fejk autodebilfórum first 😉

                1. PS : 2025 €URO7 bude včetně měření emisí z brzd 😉 😀

                2. No jo, kdyz jste jezdil do Reichu po dalnici, tak to vydrzi dlouho. U Oktavky jsem zadni nemenil vubec a najezdil jsem 300.000km. Samozrejme dalnicnich.

                3. Euro7. Mereni mikrocastic z brzd i pneumatik. Brzdy sice uz neobsahuji asbest, to hnusna EU zakazala a tupec42 brecel, ale porad to obsahuje fujtajbl mikroprach.
                  Zakazalo se vypousteni splasku na ulici, tak proc by to nemelo platit i pro jine skodliviny.

Napsat komentář