Ryanair spojí novou linkou Prahu s Gdaňskem

17.11.2022 - Česká republika



Nízkonákladová aerolinie Ryanair zahájila prodej letenek na novou linku z Prahy do Gdaňsku. Nové spojení bude provozováno od 29. března 2023 dvakrát týdně. Podle rezervačního systému společnosti budou odlety z Prahy vždy ve středu ve 22:00 a v sobotu v 17:35. V opačném směru budou odlety z letiště Lecha Wałęsy ve Gdaňsku ve středu ve 20:10 a v sobotu ve 20:50.

Gdaňsk bude po Krakovu a varšavském letišti Modlin třetí destinací v Polsku, kterou bude Ryanair létat z českého hlavního města létat. Jedná o první novou linku z Prahy v rámci letního letového řádu 2023 společnosti Ryanair.

Dlouhé nábřeží řeky Motlava v historickém centru Gdaňsku se středověkým Starým jeřábem (foto: Tomáš Hampl)

Nová linka do Prahy je součástí expanze Ryanairu z Gdaňsku příští léto. Společnost nahrála do rezervačního systému dále nové linky z Gdaňsku do Neapole, Benátek-Trevisa, Barcelony, Malagy a Podgorice.

V minulosti měla Praha krátce přímé lety s Gdaňskem v roce 2011 díky polské společnost OLT Jetair, která nabídla rovněž dva lety týdně obsluhované letounem ATR 42-300. V roce 2015 pak ČSA představily Gdaňsk jako novinku svého letního letového řádu (4x týdně ATR 42), provoz však nebyl nakonec zahájen.

Bývalé hansovní město Gdaňsk láká návštěvníky svým historickým středem s majestátním Chrámem Panny Marie s nádherným výhledem na celé město. Střed města s malebnými uličkami je plný kaváren, restaurací a obchodů. Návštěvníci se mohou projít po Dlouhém nábřeží řeky Motlavy se středověkým Starým jeřábem. Nedávno byly v Gdaňsku otevřeny moderní muzea Solidarity a 2. světové války. Gdaňsk je tak ideálním cílem pro krátké poznávací cesty.

Pohled na část centra Gdaňsku z věže Chrámu nanebevzetí Panny Marie (foto: Tomáš Hampl)

Samotný Gdaňsk může být také výchozím bodem pro cesty do Sopot a Gdyně a také využit k pobytovým cestám u Baltského města. Podél pobřeží severně a východně od města se nachází dostatek míst s písečnými plážemi a možnostmi ubytování. Zajímavým místem je Helská kosa nacházející se severně od Gdaňsku. Jedná se o kosu dlouhou 35 kilometrů a širokou od 150 metrů do 3 kilometrů, která vybíhá do Baltského moře východním směrem.

Témata