Hlavní obsah

Kyjev pokryla sněhová pokrývka, Ukrajinci se bojí zimy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lehká sněhová pokrývka ve čtvrtek ráno zahalila ukrajinskou metropoli Kyjev, jež se podobně jako celá země potýká s výpadky elektřiny po rozsáhlých ruských útocích na energetickou infrastrukturu. Provozovatel ukrajinské sítě Ukrenerho přitom oznámil další omezení pro spotřebu energie a varoval před nutnými výpadky, které jsou potřebné pro stabilizaci sítě, napsala agentura AFP.

Foto: @RohitKachrooITV

Sněhový poprašek pokryl i výstavu zničených ruských tanku v Kyjevě.

Článek

Sníh pokryl zejména auta zaparkovaná v ulicích hlavního města, kde byla ve čtrvtek ráno řada čtvrtí bez proudu. Guvernér Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba ve středu varoval, že nadcházející týden bude obtížný, neboť teploty mohou klesnout až na minus deset stupňů Celsia.

„Vnější podmínky: 0 stupňů C, slabé sněžení, velká pravděpodobnost krupobití řízených střel, později zabijácké drony. Podmínky uvnitř: bez proudu, bez přívodu studené vody,“ píše na Twiteru jeden z občanů Kyjeva.

„Zpráva o počasí: první sníh v Kyjevě s několika padajícími raketami. V mém domě už dlouho není elektřina a začíná být chladno, ale kavárna na rohu běží na dieselový generátor, takže jsem si dal ranní espresso a pokračuji dál,“ píše další.

Ukrajina od 24. února čelí ruské vojenské agresi, která se od října s nadcházející zimou soustředí na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Zatím nejrozsáhlejší útok Moskva provedla podle ukrajinských úřadů v úterý odpoledne, kdy bylo zasaženo na 15 energetických zařízení.

„Vlivem prudkého ochlazení vzrostla spotřeba elektřiny v ukrajinských oblastech, (…) což dále zkomplikovalo už tak složitou situaci v elektrické síti“ a povede k „širším omezením“ ve spotřebě elektřiny napříč Ukrajinou, napsala společnost Ukrenerho na Facebooku.

Agentura Unian v předpovědi pro dnešní den napsala, že Ukrajinu čeká sníh a déšť. Ve většině oblastí na západě, severu a v některých centrálních oblastech teploty nepřekročí tři stupně Celsia. Na východě a jihu se teploty budou pohybovat mezi sedmi a 14 stupni Celsia.

Zima změní podmínky bojů. Dopadne na demoralizované Rusy, tvrdí Britové

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám