Už víme, jaké budou telefony, které se představí až za čtvrt roku. Samsung i další výrobci mobilů s Androidem své plány ještě tají, ale jejich hlavní dodavatel ukázal karty. Nové telefony budou o čtvrtinu rychlejší, budou lépe fotit a při hraní budou méně topit a vybíjet baterku. Možná.

Představení nové generace čipů Snapdragon od společnosti Qualcomm je každý rok napínavé. Čeká se, zda telefony s Androidem konečně doženou Apple a jeho procesory. Letošní iPhony mají téměř stejné čipy jako v roce 2021, a tak má Qualcomm šanci.

Kalifornský výrobce čipů slibuje u Snapdragonu 8 Gen 2 až o 35 procent vyšší procesorový výkon a až o 40 procent úspornější běh. U grafického čipu by se zákazníci měli dočkat o čtvrtinu většího výkonu a až o 45 procent nižší spotřeby. Mění se také architektura čipu – místo čtyř výkonných a čtyř úsporných jader má mít novinka jedno supervýkonné jádro, dvě dvojice jader pro středně náročnou práci a tři energeticky úsporná jádra, která se primárně starají o běh aktivit na pozadí uspaného telefonu.

Celé to zní hezky, a pokud se čipy budou chovat v reálném světě stejně jako v marketingových materiálech Qualcommu, telefony s Androidem se možná na iPhony dotáhnou. Alespoň na ty loňské.

Samotný výkon už ale není zásadní, telefony jsou rychlé dost. Qualcomm proto láká na čtyřnásobně vyšší výkon ve spojení s umělou inteligencí a lepší schopnosti při zpracování obrazových dat z fotoaparátů, které mohou mít rozlišení až 200 Mpx. A také na novou generaci wi-fi. Připravovaná wi-fi 7 je novou realitou, třetí verzí wi-fi během tří let.

Zní to jako šílenství a v podstatě to šílenství je. Technologické standardy, které se mění každý rok, nedávají smysl a pro spotřebitele to musí být hrozný zmatek. Wi-fi 6 přinesla efektivnější přenosy dat, stabilnější spojení a větší odolnost proti rušení. Wi-Fi 6E přidala vyšší rychlosti díky podpoře nového přenosového pásma kolem 6 GHz a reálné gigabitové rychlosti. Wi-fi 7 slibuje rychlosti pětkrát vyšší. Teoreticky by router s podporou wi-fi 7 měl přenést dokonce 46 gigabitů za sekundu. V telefonech budou rychlosti nižší, ale pořád by mělo jít o gigabity.

S wi-fi 7 se počítalo někdy na rok 2024, ale první routery a telefony s podporou nových sítí se mají prodávat už v prvním čtvrtletí příštího roku. Qualcomm se o to postará a není sám. I tchajwanský podnik Mediatek už představil nový čip Dimensity 9200 s podporou wi-fi 7 a čínský TP-Link už ukázal první routery a přístupové body s wi-fi 7.

Kvůli samotné rychlosti datových přenosů ovšem wi-fi 7 nedává moc smysl, což připomíná aktuální situaci s mobilními sítěmi 5G. Skoro nikdo nepotřebuje stahovat data tak rychle. Wi-fi 7 má ale ještě jeden tahák – velmi rychlou odezvu sítě. Při sledování Netflixu to neoceníte, při hraní videoher přes internet ano.

Možná že větší praktický dopad na život lidí bude mít WhatsApp, který konečně chystá podporu více zařízení. Firma aktuálně testuje podporu čtyř zařízení připojených zároveň. Umožní také, aby si uživatel psal sám se sebou, tedy aby WhatsApp sloužil jako místo, kde si můžete ukládat zajímavé odkazy či zprávy, na které nechcete zapomenout.

Rovněž pokračuje drama ve Twitteru, Elon Musk vyhodil spoustu lidí včetně asi dvaceti vývojářů, kteří jeho kroky kritizovali ve firemní interní diskusi. Tolik asi ke svobodě projevu na Twitteru. Musk také oznámil, že 29. listopadu spustí novou verzi ověřování uživatelů za osmidolarový měsíční poplatek. U této verze slibuje, že bude „neprůstřelná“. Říká to poté, co kvůli falešným „ověřeným“ účtům došlo například k propadu hodnoty akcií společnosti Eli Lilly and Company, vyrábějící inzulin. Vtipálek na „ověřeném“ účtu s firemním jménem napsal, že bude inzulin rozdávat zadarmo. Vtipných i nehezkých příkladů zneužití je k dispozici spousta.

Pokud máte drama v rodině a chcete někoho odstřihnout od Netflixu, můžete – firma spustila nástroj, který umožní odhlásit uživatele z vybraných zařízení. Ideální je tedy použít to v případě, že se někde v hotelu přihlásíte ke svému účtu na erární televizi a zapomenete se při odjezdu odhlásit, ale zlobit tím své děti nebo partnery můžete také. Mimochodem sezona vánočních filmů začala, tak si buď uvařte kakao, nebo se raději odhlaste všude, podle vlastních preferencí.

Nakonec tu máme Československý herní týden na platformě Steam. Marketingová akce na podporu her českých a slovenských studií slibuje velké slevy (třeba 75 procent na Euro Truck Simulator 2) a láká na nové tituly, jako jsou hopsačka Bzzzt s bezplatným demem nebo netradiční 3D střílečka Matcho, která ale vyjde až příští rok.

Průša Research začíná prodávat svou automatizovanou tiskovou farmu AFS určené pro tisk součástek v průmyslovém měřítku. Poprvé se AFS představila jako hvězda českého pavilonu na Světové výstavě v Dubaji, kde fungovala půl roku v plné zátěži. Na veletrhu Formnext se ukázala komerční verze s cenou začínající na 45 tisících eurech bez DPH, první dodávky zákazníkům proběhnou v příštím roce.

Předběžné smlouvy má Průša s německým výrobcem na míru vyráběných dílů pro motocykly Motoism, švýcarským Oratekem, rakouskou společností SCHLEIF-TEC zaměřenou na tvorbu prototypů podle zadání zákazníků a jedna tisková farma zamíří i do Ruhr-Universität Bochum  v Německu. Pro nás domácí tiskaře je ale zajímavější představení ekologických náhradních špulek s filamentem bez plastových bočnic a nový matný PETG materiál v černé barvě