Tik tak… Nastal už ten správný čas na společné bydlení?

Ať už je to vaše poprvé, nebo jste již dříve žili s drahou polovičkou, společné bydlení je pokaždé velký krok. „​​Sestěhovat se znamená, že chcete do vztahu významně investovat,” říká profesorka a klinická psycholožka Sabrina Romanoff z New Yorku, která sepsala několik kroků, podle kterých poznáte, zda jste připravení se společně nastěhovat pod jednu střechu, či nikoli. Láska je začátek, ale není to vše. K tomu, abyste se k sobě nastěhovali, je třeba mnohem víc.

Částečně už spolu žijete

Za jak dlouho je optimální se k sobě nastěhovat, je otázka, kterou řeší všechny páry, které alespoň trochu uvažují o společné budoucnosti. Bohužel na ni není jednoduché odpovědět, u každého je to velmi individuální a neexistuje univerzální řešení. „Máte-li pocit, že už se svým partnerem v podstatě žijete, může to být známka toho, že jste připravení na společné bydlení. Pokud už jste úspěšně překonali několik neshod, trávíte spolu pět nebo šest nocí v týdnu a víte, že vám toto uspořádání bez problémů funguje, můžete si odškrtnout první krok,“ říká Sabrina Romanoff. 

Pokud ani to pro vás není přesvědčující, můžete se inspirovat statistikami. „Páry stejného pohlaví se k sobě v průměru nastěhují do šesti měsíců. U všech ostatních párů se zdá, že je to v průměru asi do dvou let,“ říká Dr. Brenda Wade, psycholožka ze San Francisca v Kalifornii.

Pracujete až příliš? Naučte se konečně říct dost

elle.cz

Jste oba na stejné vlně

Vzájemné porozumění a vidina společné budoucnosti je pro každý vztah zásadní. Abyste s partnerem mohli vůči sobě prohloubit své závazky, musíte si být jistí, že chcete jít po stejné cestě, a ne se vzdalovat kvůli různým očekáváním každého z vás. Stejně tak i vyhlídka, že se vedle vás bude každý den někdo probouzet, by vás měla spíše vzrušovat než vzbuzovat pocity hrůzy. Cítíte-li strach, úzkost nebo tlak na stěhování, zabrzděte, dokud si své pocity neuspořádáte. „Než se sestěhujete, měli byste si promluvit o tom, co toto stěhování pro každého z vás znamená a jak vidíte společnou budoucnost,“ říká Sabrina Romanoff. 

Už jste mluvili o financích?

Stěhování k partnerovi je výrazně jiné než bydlení se spolubydlícím. Finanční struktura vztahu obvykle není na první pohled jasná a průhledná, jak se někdy může zdát, a existuje více tzv. „stínových oblastí“, o kterých by se partneři měli společně pobavit. Bude nájemné rozděleno napůl, nebo úměrně tomu, kolik vyděláváte? Jaké výdaje budou společné a jaké zvlášť? „Určitě je vhodné, aby partneři měli před jakýmkoliv zásadnějším investičním rozhodnutím jasno, co se týče vzájemných majetkových právních vztahů a byli si vědomi právních následků. Partnerství je zejména o vzájemné důvěře a podpoře toho druhého,“ říká JUDr. Martin Varga, Ph.D., hlavní partner advokátní kanceláře VARGA Legal, arbitr Vídeňského mezinárodního arbitrážního centra. 

To, že se s partnerem cítíte stabilní ve své finanční situaci, máte otevřené diskuse o penězích a společně se pohybujete ve fiskálním plánování, naznačuje, že jste připraveni se spolu nastěhovat a jste schopni zvládnout většinu těžkostí, se kterými se páry potýkají v raných fázích soužití. Oči otevřené byste ovšem měli mít tehdy, pokud si chcete pořídit vlastní společné bydlení. Nákup nemovitosti s sebou totiž nese určitá rizika. „Známe to všichni z praxe. V případě rozchodu partnerů, zejména za situace, kdy si partneři předem nevyjasnili vzájemné majetkové vztahy, může být společné bydlení důvodem k právním sporům. I v případě, že se partneři nerozejdou, musí si uvědomit, že pokud kupují společný majetek, tak nejen práva, ale i povinnosti a odpovědnosti z toho vyplývající se týkají obou, např. placení hypotečního úvěru,“ vysvětluje dále JUDr. Martin Varga, Ph.D.

Raději nájem, nebo vlastní bydlení?

V obou případech je potřeba věnovat důležitost určitým aspektům. „Pokud mluvíme o uzavření nájemní smlouvy z pozice nájemce, je důležité zejména právní nastavení ukončení nájemní smlouvy, a to jak z důvodů na straně nájemce, tak z důvodů na straně pronajímatele a nastavení finančního vypořádání stran. V případě vlastního bydlení je vhodné před nákupem společného majetku zvážit právní formu – tedy být si vědom právních následků tzv. SJM (společného jmění manželů), zúžení SJM, podílového spoluvlastnictví atd. V dnešní době vysoké inflace a celosvětově očekávané recese je rovněž v případě financování formou hypotečního úvěru vhodné zvážit dobu fixace,“ radí JUDr. Martin Varga, Ph.D.

Láska v ohrožení. Jak bytová krize míchá vztahovými kartami?

elle.cz

Důležitá je motivace

Mnoho lidí má tendenci se k sobě stěhovat tehdy, když řeší ve vztahu nějaký problém. Před tím ale psycholožka Sabrina Romanoff varuje. „Lidé, kteří se společně stěhují, aby vyřešili problém, mají tendenci mezi sebou bojovat. Stěhování je v takovém případě pouze krátkodobým řešením. Problém bude i nadále existovat, naopak se ve vztahu projeví ještě intenzivněji,“ říká. Pár by se podle ní měl sestěhovat tehdy, když cítí, že je tento krok symbolem toho, že se jeden druhému více oddá, a zároveň si uvědomují, že každý je ve vztahu samostatná jednotka, která si dokáže udržet určitou úroveň nezávislosti.

Nejste připraveni se nastěhovat tehdy, pokud vás primárně motivují faktory, které vypadají jako řešení problémů: chcete více času spolu, stěhování z finančních důvodů nebo snaha vyřešit problémy s důvěrou sledováním svého partnera. „Lidé, kteří se stěhují společně, aby vyřešili problém důvěry ve vztahu, mají tendenci být naivní, pokud jde o skutečnost, že tyto věci odezní. Partneři se většinou stanou více tajnůstkářskými nebo podvodnými, přestože spolu tráví více času,“ vysvětluje Romanoff. 

8 nejlepších dokumentů tohoto roku, které vám opravdu nesmí uniknout

elle.cz

Stanovte si hranice

Počáteční fáze sestěhování jsou velmi důležité, protože oba získáváte jeden o druhém spoustu informací a společně proplouváte touto novou zkušeností. Nezapomeňte se pravidelně vzájemně kontrolovat a mluvit o tom, co funguje a co by se dalo zlepšit. Řekněte si, co je ve vztahu ještě v pořádku, a co už ne. Počítá se v budoucnosti s domácím mazlíčkem? Bude v ložnici povolená televize? To vše podporuje smysl pro ohleduplnost a uznání věcí, kterých si na sobě navzájem vážíte. Můžete věnovat čas i společnému vytvoření vize vašeho „posvátného“ prostoru, která bude dávat smysl vám oběma, a zároveň si hned na začátku stanovíte zdravé hranice.

Komunikujte a naučte se zdravě hádat

Přehnaně komunikovat o všem určitě není ve vztahu potřeba, pokud vás ale na partnerovi něco dráždí, buďte proaktivní při vytváření řešení a říkejte si, co nefunguje. Sdělování svých potřeb a priorit vám ušetří spoustu času a stresu, než se problematické chování stane zakořeněnými vzory. Dokážete-li úspěšně překonávat neshody, efektivně komunikovat a naslouchat partnerovi, budete mít větší šanci na úspěch ve společném prostoru.

Co dělat, když to nevyjde

Přestěhovat se k partnerovi znamená velké rozhodnutí, které má významný dopad na váš vztah a váš život. Někdy se stane, že věci nejdou tak, jak si představujete, ale vždy se to dá rozumně vyřešit. Romanoff v tomto případě doporučuje místo mlčení s partnerem komunikovat. I když jste byli vy a váš partner před přestěhováním synchronizovaní, došlo k významnému přechodu, který vyžaduje velkou míru flexibility, sebereflexe a kompromisu ze strany každého partnera. A ne vždy to musí vyjít. „Jděte do toho s očekáváním, že to bude náročné, a zavažte se jeden druhému k tomu, že si řeknete, pokud to nebude fungovat, a to s úmyslem zachovat vztah, nebo alespoň přátelství,“ radí Romanoff.

Zdroje: verywellmind.com, psychcentral.com