Část areálu „svatohorského dolu“ má nového majitele

Foto: ÚZSVM Příbram

PŘÍBRAM – Úřad zastupování státu ve věcech majetkových v Příbrami prodal dva pozemky s domkem v bývalém důlním areálu v Příbrami. Do státní kasy tak přibylo přes 1,7 milionu korun. Místní název „svatohorský důl” areál získal díky nedaleko se nacházející příbramské dominantě – barokního sakrálního komplexu Svatá Hora.

Oba pozemky se stavbou jsou součástí rozsáhlého komerčního areálu, který obsahuje další stavby hal i provozních budov. První z pozemků je manipulační plocha, z větší části zpevněná dožívajícím asfaltovým povrchem, zbytek tvoří plocha bez porostu okrasných či ovocných dřevin. Na druhém pozemku stojí velmi jednoduchá stavba o ploše 71,9 m2, která v minulosti sloužila jako strážnice dolu.

Část pozemku u tohoto domu je užívána jako jediný přístup do komplexu bývalého dolu. Tato skutečnost byla také zahrnuta do kupní smlouvy. „Nový majitel byl pak seznámen s faktem, že na pozemcích se nachází zaslepený zabetonovaný vstup do bývalé šachty s odčerpáváním důlních podzemních vod. Majitel se proto smluvně zavázal umožnit vstup pro kontrolu bývalého důlního díla,“ uvádí příbramská pobočka úřadu k prodeji pozemku.

Aukce uskutečněná prostřednictvím elektronického aukčního systému přinesla do státního rozpočtu částku 1 701 234 Kč.

Komentáře