Překvapivý vývoj v rumunské Blue Air, většinový podíl převezme stát

18.11.2022 - Evropa



Rumunská vláda se chystá podle serveru Flightglobal převzít v nízkonákladové aerolinii Blue Air většinový podíl ve výši 75 %. Stát se rozhodl uplatnit záruku, kterou poskytl před dvěma roky v rámci garance úvěru společnosti. V roce 2020 po vypuknutí pandemie koronaviru získal Blue Air státní garance na úvěr ve výši 300 milionů leu (367,5 milionů korun), který na dobu šesti let poskytla Eximbank Romania. Společnost tehdy nabídla 75 % svých akcií jako záruku pro úvěr.

Nyní rumunské ministerstvo financí zahájilo prostřednictvím úřadu pro správu státního majetku AAAS (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) vymáhání záruky poskytnuté Blue Air. Prezident úřadu AAAS Florian Daniel Geanta uvedl pro rumunský tisk, že úřad zahájil úkony, aby se stal většinovým akcionářem Blue Air. Záměrem úřadu je obnovit provoz letecké společnosti.

Blue Air provozoval také Boeingy 737 MAX 8. Po pozastavení letů byly letouny vráceny leasingové společnosti (foto: Blue Air)

Společnost Blue Air vyzvala úřad AAAS, aby se zúčastnil nadcházející valné hromady, na které by byla uplatněna záruka a schválen převod 75 % akcií. Nový majoritní akcionář by měl následně rozhodnout o dalším řešení situace společnosti.

Jedná se o překvapivý vývoj v kauze rumunského nízkonákladového dopravce, který 6. září nečekaně pozastavil své lety. Termín obnovení provozů několikrát posunula a nyní není známo konkrétní datum, kdy by měly letouny společnosti opět vzlétnout s cestujícími. Mezitím uvolněné místo na trhu zaujaly konkurenční aerolinie zejména Wizz Air.

Témata