Hlavní obsah

Lipavský: Západ by neměl Ukrajině diktovat podmínky pro mír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Západní podporovatelé Ukrajiny by neměli Kyjevu „diktovat“ mírové podmínky a měli by uznat, že země v podstatě bojuje proti Rusku, aby ochránila celou Evropu, cituje českého ministra zahraničí britský list The Guardian.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Český ministr zahraničí Jan Lipavský

Článek

„Neměli bychom se stavět do pozice, kdy Ukrajině diktujeme jiné podmínky míru, když bojuje o vlastní přežití,“ odpověděl Lipavský na otázku, zda je rozumné, aby Ukrajina nadále požadovala obnovení hranic před rokem 2014 – tedy včetně Krymu a Donbasu.

Lipavský, který v Londýně převzal Magnitského cenu za přínos k ochraně lidských práv, rovněž zopakoval, že za explozi v Polsku může Rusko. Zřejmě zbloudilá raketa ukrajinské protivzdušné obrany na místě zabila dva nevinné Poláky, vyšetřování pokračuje.

Dodal, že v sázce jsou zásady územní celistvosti OSN a mezinárodní řád. „Putin chce zničit zásadu, že se hranice států nemění hrubou silou,“ řekl Lipavský.

Média: Kreml přiznal, že chce útoky na infrastrukturu donutit Kyjev k jednáním

Válka na Ukrajině

Guardian dává Lipavského slova do kontextu nedávných komentářů některých amerických představitelů v čele s generálem Markem Milleym, šéfem ozbrojených sil země, že boje ve válce se přes zimu pravděpodobně dostanou do patové situace a že by Kyjev měl zvážit obnovení diplomatických jednání s Ruskem.

„Ukrajinci se jasně rozhodli, že nechtějí být součástí moskevského impéria,“ řekl Lipavský. Dodal, že je nutné, aby Západ dlouhodobě pomáhal chránit Ukrajinu, protože její boj proti sousedovi „chrání i nás“.

Britský deník uvádí, že Praha se stala v posledních týdnech „dějištěm provládních i protivládních demonstrací v souvislosti s rostoucími cenami, které kritici středopravicové vlády v zemi chtějí přičíst na vrub vládní proukrajinské politice“.

Lipavského článek vykresluje jako jednoho z „vytrvalých podporovatelů Ukrajiny“. „Svoboda není zadarmo. Možná že tato zima bude krutější. Ale jakou cenu bychom zaplatili za nesvobodu? Ta by byla mnohem, mnohem, mnohem, mnohem vyšší,“ argumentoval.

Anketa

Měla by se Ukrajina podle vás vzdát části svého území výměnou za mír?
Ano
85,2 %
Ne
14,1 %
Nevím
0,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7065 čtenářů.

FOTO: Pochod na Kavčí hory. Lidé demonstrovali s čepicemi v barvách ruské vlajky

17. listopad

Výběr článků

Načítám