Jan Hrušínský: S podvodníky bude líp?

Říjnové vzestupy a pády principála Divadla Na Jezerce

Senát a Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky navrhují prezidentovi jména významných osobností na udělení státního vyznamenání. Jak se v České republice může stát, že druhý a třetí nejvyšší ústavní činitel – předseda Senátu a předsedkyně Poslanecké sněmovny – nejsou na předávání státních vyznamenání na Pražský hrad pozváni?

Čtenář časopisu Neovlivní.cz. Foto: Divadlo Na Jezerce

Vždyť návrhy jmen osobností vzešly z jimi řízených institucí. I když je na současném Hradě potom vyškrtají a nahradí svými lidmi. Existuje relevantní důvod, proč ústavní činitelé nejsou zváni? Vždyť tito politici byli zvoleni obrovským množstvím občanů. Nebo si někdo myslí, že je víc než jiní, a může proto miliony vítězných volebních hlasů ignorovat? A proč? Protože se ti dva politici někomu na Hradě nelíbí? A komu se nelíbí? Mynářovi, co má načerno ten rybník a stavby s pochybnými dotacemi, kvůli kterým je trestně stíhaný? Nebo Nejedlému, co na Hradě zastupuje zájmy Ruska a Číny?

Prosím vás, kde to žijeme? Je 28. října náš významný státní svátek? Pochybuje někdo, že Miloš Vystrčil bude znovu druhým nejvyšším ústavním činitelem? To už je přece známo. Je Markéta Pekarová Adamová třetí nejvyšší ústavní činitelka České republiky? Byli řádně zvoleni českými občany ve svobodných volbách? Ústavní zvyklosti a pravidla pro někoho neplatí? Musí být skutečně všechno polopaticky zapsáno v ústavě jen kvůli tomu, že prezidentem může být zvolen kdejaký hloupý ignorant? Nebo gauner, pro kterého Ústava České republiky, nepsaná pravidla a zvyklosti nic neznamenají? Kvůli jednomu případnému darebákovi se má přepisovat celá ústava?

Napadají mě v této souvislosti další otázky. Co znamená slovo „spolu”? Koalice Spolu. ODS, TOP 09, KDU-ČSL ve vládě se STAN a Piráty. Jakože spolu v dobách dobrých i zlých? Nebo jen v dobrých? Jakože spolu před volbami, anebo když se to po volbách nehodí, tak s kýmkoliv? Když nějaký nevychovaný hulvát nepozve na státní svátek dva z nejvyšších ústavních činitelů ČR a zároveň dva vysoké představitele vládní koalice, znamená to, že ostatní kolegové ze Spolu a PIR-STAN se za ně nepostaví a klidně na hradní trachtaci půjdou bez nich? Ahoj, předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny, to je škoda, že s námi nesmíte na Hrad. My tam smíme.

Je to normální? Je něco takového mezi dospělými lidmi vůbec možné? Prý jde o státní svátek, takže stačí vyřešit otázku, zda jít a legalizovat tím hulvátské zlo, nebo tam nejít a zachovat si čest a důvěru voličů.

Dovedete si představit, že by takovou otázku řešili třeba Tři mušketýři? Ani by je to nenapadlo. Jeden za všechny – všichni za jednoho! Nebo si čeští politici myslí, že by Athos a Aramis řekli D’Artagnanovi a Porthosovi: my teď chvíli budeme SPOLU s gardisty? Vás dva nepotřebujeme.

Nejde tady náhodou o čest? O slušnost a úctu k voličům, kterým jsme slíbili, že budeme čtyři roky SPOLU s nimi? Nebo na čest po volbách nehrajeme? Babišovo ANO nám jistě plno nápadů odsouhlasí, takže my teď budeme po celé republice SPOLU s Babišovým ANO. V Brně i v Praze, všude s ním můžeme být, protože o tom rozhodujeme my! Vy mlčte a nerušte nám klid na práci. S Nacherem bude líp. To už někdo říkal před volbami.

Prosím vás, je tohle normální? Jaký strašlivý příklad nám politici dávají. Jak mají učitelé učit děti, aby byly čestné a poctivé, aby nelhaly a mluvily pravdu, aby se nehádaly a chovaly se k sobě slušně? Aby se dobře učily a rozeznaly, co je v životě správné a co špatné. Aby četly třeba Tři mušketýry. Aby uměly rozlišit dobro od zla a věděly, že s podvodníky nikdy líp nebude.

Pro Neovlivní.cz Jan Hrušínský, principál Divadla Na Jezerce,
23. října 2022

Jan Hrušínský pravidelně publikuje v tištěném časopise Neovlivní.cz, který získáte v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Divadlo Na Jezerce

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email