Dlažba z kamene

Výběr dlažby souvisí s typem zahrady, místa a okolní krajiny, kde žijete. Sortiment materiálů je široký a dlažbu z přírodního kamene lze volit podle velikosti, zbarvení, odolnosti či povrchové kresby a struktury jednotlivých druhů kamene.

Vzhled přírodní i řezané či štípané kamenné dlažby je nenapodobitelný

Zásadní pro vzhled dlažby bude rozhodnutí, zda použít kámen pravidelně tvarovaný nebo volně lámaný. Příjemně působí nepravidelně skládaná řezaná kamenná dlažba. Další možností je rustikální mozaika z minimálně opracovaného kamene, a to i z více druhů.
Na cestičkách se dobře vyjímá nepravidelně skládaná dlažba z menších a větších desek, příjemné jsou kamenné šlapáky.

Pro přírodní kámen hovoří ušlechtilejší vzhled, který nepokazí ani patina lišejníků.
Při výběru kamene zohledněte styl, v němž svoji zahradu budujete. Mediteránní náladu podtrhne světlý pískovec, vápenec a opuka. V moderně řešených zahradách se nejlépe uplatní žula, čedič nebo břidlice. Venkovské zahrádce sluší kameny, které se vyskytují v jejím okolí.

Rychlou možností, jak vybudovat v zahradě pěšinu či relaxační zónu, je vysypání zvoleného místa oblázky. Odstraníme travní drn a nejprve položíme fólii proti prorůstání plevelů. Až potom nasypeme oblázky.

 

Pokládka dlažby

Cesta z dlaždic nebo kamenů se pokládá na dobře utužený podklad s 20 cm vysokou vrstvou štěrku, na níž jsou rozhrnuty 4 cm písku. Teprve po pečlivě provedené přípravě je možné přistoupit k pokládce dlažby. K uzavření spár mezi dlaždicemi poslouží trocha písku rozmíchaná s vodou, či speciální maltová směs, která zabrání uchycování a růstu plevelů. Pevná obruba se doporučuje zejména u dláždění z menších prvků. Betonové či kamenné obrubníky pokládáme do betonového lože.



Výhody a nevýhody

Přírodní kámen
+ dlouhá životnost, přirozený vzhled, mnohostranné použití
– náročná manipulace, hůře pochozí

Kačírek
+ jednoduché použití, příjemný vzhled
– obtížně pojízdný povrch, nutné občasné úpravy

Dlažba z kamene