Chlupáči, 19. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Mohutný pes budící respekt s nadýchanou srstí a neobvyklou povahou, to je akita inu. Čím je tento chlupáč jedinečný a jak si zasloužil svou slávu? Je vhodné toto plemeno pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Věrnost a oddanost

Akita Inu

Ikonickou vlastností plemene akita inu je jeho neoblomná věrnost ke svému pánu. Tu mimo jiné prokázal i pes Hačikó, který se díky své oddanosti stal legendou, a příběh o tomto hafanovi se vypráví dodnes. Akita inu si ke své rodině dokáže vytvořit silné pouto, ke všem členům je přátelský a loajální a náležitě „svou smečku“ brání.

Jedná se tedy o zdatného strážce a hlídače, avšak celodenní pobyt o samotě na zahradě či dvorku není nic pro něj. Tento chlupáč miluje lidskou společnost, a tak by bez vaší přítomnosti celé dny trpěl. Je proto ideálním mazlíčkem do domečku se zahradou, avšak s dostatečným vybitím může být spokojený i v městském bytě.

Všestranný společník

Akita Inu

Akita je pes jak pro pohodáře, tak pro aktivní rodinku s dětmi. Rád vás doprovodí na procházkách, výletech i při nějakém sportu. Huňatý kožíšek, který jej ochrání před nepříznivými povětrnostními vlivy, a dobrá fyzická kondice dělá z akity ideálního parťáka pro pěší turistiku a pobyty v přírodě. Tento chlupáč se však nebude bránit ani celodenním lenošení v teple domova. Pokud vás bude mít na blízku, nic mu nechybí. Pravidelný pohyb by však měl být samozřejmostí.

Pes s vlastní hlavou

Akita Inu

Pokud nějaký pes umí být tvrdohlavý a umíněný, tak právě akita. Při jeho výcviku je potřeba velká dávka trpělivosti a pevná ruka, avšak s tresty a zákazy u akity neuspějete. Včasná socializace a brzký výcvik vám ušetří mnoho nervů. Akita inu je hafan, který se rád rozhoduje podle svého uvážení, a tak vás nemusí poslechnout vždy na slovo. Jedná se však o velice inteligentní psí plemeno, a proto se někdy chová vypočítavě, rád udělá to, co se mu vyplatí. Na akitu zkrátka musíte jít chytře!

Huňatý kožich

Akita Inu

Nadýchaná srst je nepochybně velkou chloubou tohoto chlupáče. Krom toho, že je tento kožíšek velice příjemný na dotek, je i elegantní na pohled, a co je největší výhodou, není příliš náročný na péči. Srst akity je takzvaně „samočisticí“, a tak na ní nečistoty tolik neulpívají. Navíc se nemusíte bát typického psího zápachu, což kromě vás ocení i sám pes, jelikož se koupel stane výjimečnou záležitostí. Jedinou nevýhodou tohoto kožíšku je období línání, kdy chlupáč pouští velké množství srsti. To však bývá zpravidla dvakrát ročně, a tak se nemusíte obávat každodenní záplavy srsti v domácnosti. Běžně stačí akitu vyčesat párkrát do měsíce.

Ke komu se hodí akita inu? A jaké jsou výhody a nevýhody tohoto psího plemena? Odkud pochází? Poznejte ✔️ historii, ✔️ povahu, ✔️vlastnosti a vzhled oblíbeného psa.
Všechna psí plemena podle abecedy najdete na Chlupáči.cz.

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock