Kyjev vyšetřuje údajnou popravu ruských zajatců. Byla by proti přímému rozkazu

K Chersonu se blíží ukrajinská jednotka Carlson.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinské úřady vyšetřují záběry, které podle Ruska zachycují popravu deseti ruských válečných zajatců. Ukrajinští vojáci mají podle vicepremiérky Olhy Stefanišynové přímý rozkaz zajmout co nejvíc ruských vojáků, aby je mohl Kyjev vyměnit za zajaté Ukrajince. Írán se mezitím s Moskvou dohodl na výrobě bezpilotních prostředků na ruském území. Rusko rovněž tajně přesunulo přes 70 raket protivzdušné obrany z Běloruska na své území. Ukrajinci zveřejnili důkazy o ruských zvěrstvech. V osvobozených oblastech našli stovky těl zavražděných lidí, zejména civilistů.

Ukrajinské úřady vyšetřují záběry, které podle Ruska zachycují popravu deseti ruských válečných zajatců. Podle poradce prezidentské kanceláře a ukrajinského ombudsmana záběry naznačují, že ruští vojáci předstírali, že se vzdávají, aby mohli na ukrajinské vojáky zaútočit.

Podle vicepremiérky Olhy Stefanišynové je vysoce nepravděpodobné, že záběry odpovídají tvrzením Moskvy. Ukrajinští vojáci mají podle vicepremiérky přímý rozkaz zajmout co nejvíc ruských vojáků, aby je mohl Kyjev vyměnit za zajaté Ukrajince.

Ukrajinské úřady mezitím v osvobozených oblastech kolem Chersonu, Charkova a Doněcka naráží na stále více důkazů o zvěrstvech ruských okupantů. Za poslední dva měsíce se na těchto územích našlo přes 700 těl, uvedl v sobotu večer ve státní televizi ukrajinský generální prokurátor Andrij Kostin. Ve zhruba 90 procentech případů šlo podle Kostina o civilisty.

Írán se s Moskvou dohodl na výrobě bezpilotních prostředků na ruském území. Začít by mohla do několika měsíců. Uvedl to deník The Washington Post s odkazem na zdroje z tajných služeb. Rusko podle západních rozvědek nasadilo na Ukrajině už zhruba 400 bezpilotních prostředků íránské výroby.

Rovněž tajně přesunulo přes 70 raket protivzdušné obrany z Běloruska na své území, což vyvolalo obavy z další eskalace války. Informoval o tom britský web The Mirror. Ze strany Moskvy může jít o preventivní opatření založené na obavách z případné odvety Kyjeva za úterní bombardování ukrajinských měst. Experti se rovněž obávají toho, že se Kreml chystá použít takzvanou špinavou bombu.

Tagy: