Pastrňák se dvakrát trefil proti Chicagu

Útočník David Pastrňák se zařadil mezi ústřední postavy sobotního zápasu NHL mezi Boston Bruins a Chicago Blackhawks. K vítězství domácích 6:1 přispěl dvěma góly a byl vyhlášen druhou hvězdou utkání. Další zásah do sítě hostujícího gólmana Petra Mrázka přidal David Krejčí. Stejným výsledkem, ale ve prospěch hostů, skončilo i měření sil mezi Columbus Blue Jackets a Detroit Red Wings. V dresu vítězů se prosadili dvakrát obránce Filip Hronek a jednou útočník Dominik Kubalík. Hronek byl vyhlášen dokonce první hvězdou zápasu.

Bruins i díky příspěvku českých hvězd vyrovnali rekord ligy, když vyhráli i jedenáctý domácí zápas od začátku sezony. Pastrňák otevřel skóre střelou z první po parádní nahrávce Brada Marchanda (celkem 0+3). Na 4:1 zvyšoval bombou z kruhu Krejčí a vstřelil tak pátý gól sezony. Po polovině třetího dějství přidal další trefu Pastrňák po přečíslení dvou na jednoho s Nickem Folignem, asistenci si připsal i Tomas Nosek.

Krejčí zvýšil náskok Bruins

Pastrňák (7 střel na branku) tak vylepšil svou bilanci od začátku ročníku na 11 gólů a 17 asistencí a vrátil se s 28 body z 18 utkání na třetí místo produktivity celé soutěže. Před ním jsou pouze Connor McDavid (34 bodů) a Leon Draisaitl (30) z Edmonton Oilers.
Přes 14 a půl minuty odehrál v sestavě Bruins další útočník Pavel Zacha, ale nebodoval. První hvězdou zápasu byl obránce vítězů Charlie McAvoy se skvělou bilancí 0+4. Na straně poražených si vedle šesti inkasovaných branek připsal porci 37 úspěšných zásahů brankář Petr Mrazek.
Na ledě Blue Jackets v Columbusu řádil Hronek. Ve 27. minutě využil chyby domácích a z prostoru mezi kruhy vrátil Red Wings vedení. Jeho gól na 2:1 byl nakonec i vítězný. Hronek se pak před druhou přestávkou prosadil ještě jednou dokonale přesnou střelou na bližší tyčku a zvýšil čtvrtým zásahem v sezoně na 4:1. Ve 46. minutě na něho navázal využitou přesilovkou po střele z první Kubalík (6 střel), jenž se trefil podeváté v ročníku. V domácí sestavě nadále chyběl zraněný útočník Jakub Voracek.

Kubalíkův devátý gól sezony

Výhru slavila rovněž česká dvojice ve službách Dallas Stars Radek Faksa, Matěj Blümel. Celek z Texasu přehrál doma New York Islanders 5:2. Zatímco nováček Blümel stihl za šest a půl minuty na ledě vypálit dvakrát mezi tyčky, Faksa odehrál 14:32 minuty a jediná střela na branku mu stačila ke druhému zásahu sezony. V končící 27. minutě vyrovnal Faksa na 1:1 po krásné souhře, kterou parádně rozjel Jamie Benn. Faksa měl +3 v hodnocení účasti na ledě.

Faksa po Seguinově přihrávce vyrovnal na 1:1

Útočník David Kampf přispěl nahrávkou k výhře Toronto Maple Leafs nad Buffalo Sabres 5:2. Na ledě strávil v součtu 17 a čtvrt minuty, měl +1 v hodnocení plus/mínus a vyslal tři střely na branku. Na vhazování byl úspěšný v 56 procentech.
Rovněž forvard Martin Necas z Carolina Hurricanes se zapsal do statistik nahrávkou, když byl u jediného gólu svého mužstva v aréně Minnesota Wild. Sebastian Aho jím otevřel skóre, jenže domácí v závěru vyrovnali a pak rozhodl v prodloužení Alex Goligoski. Nečas odehrál 19 a čtvrt minuty, dvakrát vypálil na branku.
Podobně dopadl i útočník Tomas Hertl se San Jose Sharks, kteří podlehli před svými diváky New York Rangers 1:2, jenže už v základní hrací době. Hertl, jenž odehrál téměř 18 minut a dvakrát vypálil do prostoru branky, asistoval u gólu, jímž snižoval až v samém závěru duelu Logan Couture. V sestavě vítězů nechyběl útočník Filip Chytil (2 střely na branku, čas na ledě 15:22).
Obránce Radko Gudas odehrál necelých 16 minut v obraně Florida Panthers při jejich domácím vystoupení s Calgary Flames. Hosté nakonec zvítězili 5:4 po samostatných nájezdech, dvěma góly a nahrávkou se v jejich dresu zaskvěl slovenský útočník Adam Ruzicka.
Porážku po zcela totožném výsledku musel vstřebat i útočník Lukáš Sedlák (2 střely na branku) z Philadelphia Flyers v utkání proti domácím Montreal Canadiens. O úspěchu kanadského celku rozhodl jediný úspěšný exekutor v nájezdech Nick Suzuki.
Tentokrát pouze ze střídačky sledoval brankář Vítek Vaněček výkon hokejistů New Jersey Devils, kteří po jasné výhře 5:1 na ledě Ottawa Senators oslavili už dvanáctou výhru za sebou. Chybí jim tak už jen jediný úspěch k vyrovnání klubového rekordu.
Ve stejné roli byl v sobotu i Pavel Francouz, gólman Colorado Avalanche. Obhájci Stanley Cupu s útočníkem Martinem Kautem v sestavě zvítězili v aréně Washington Capitals jasně 4:0. Alexandar Georgijev potřeboval na udržení nuly 32 zásahů. Kaut odehrál přes 13 minut.
Nechytal ani David Rittich, jenž plní roli týmové dvojky Winnipeg Jets za Connorem Hellebuyckem. Kanadský celek podlehl doma 0:3 Pittsburgh Penguins, přičemž k čistému kontu Tristana Jarryho (32 zákroků) dopomohl i obránce vítězů Jan Rutta. Odehrál téměř 14 a půl minuty.