Důvody k podezření, že vás trápí žaludeční vředy. Ztratíte požitek z jídla

Fotografie: Depositphotos

Žaludeční vředy mají specifické příznaky, které vás v případě ignorování mohou zavést přímo do nemocnice. Poslouchejte signály svého těla.

Je důležité věnovat pozornost příznakům, které naznačují, že je třeba ihned vyhledat konzultaci u lékaře. Žaludeční vředy jsou na 3. místě mezi důvody, proč pacienti navštěvují gastroenterologa. Toto onemocnění je charakterizováno chronickými a bolestivými obdobími, jež mohou pacienta zavést rovnou do nemocnice, nikoli na kliniku. Abyste se mezi takovými pacienty neocitli i vy, neignorujte příznaky, které značí, že vás trápí žaludeční vředy, radí lékař Saurabh Sethi.

Bolest v žaludku po jídle

S počínajícími žaludečními vředy se po jídle objevuje tíha a řezavá bolest v žaludku. Všechny tyto nežádoucí a nepříjemné pocity vymizí po strávení potravy a jejím vyloučení z těla, asi po 1,5–2 hodinách. S rozvojem onemocnění se bolest stává delší a výraznější a nemusí se již objevit bezprostředně po jídle, ale přibližně 2 hodiny poté.

Časté pálení žáhy a říhání

Při výskytu žaludečních vředů se zvyšuje kyselost trávicích šťáv a citlivost žaludeční sliznice. Proto je s vředy často spojován pocit pálení v žaludku, zejména po jídle. Říhání nemusí být vždy spojováno se žaludečními vředy, může se jednat i o slabost jícnového svěrače. V tomto případě dochází ke kyselé erutaci, která je doprovázena zvýšeným sliněním. Nicméně přesto je dobré říhání nepodceňovat.

Nadýmání a nadměrná plynatost

V důsledku zvýšené kyselosti a citlivosti sliznic trávicího traktu není potrava zcela strávena. Výsledkem je zvýšená tvorba plynu s nepříjemným zápachem. Pokud máte pocit, že plynatost se u vás stává častějším problémem než dříve, nestyďte se a konzultujte problém s lékařem.

Fotografie: Depositphotos

Nevolnost a časté zvracení

Tyto příznaky, objevující se především po jídle, mohou také naznačovat přítomnost žaludečních vředů. Zvracení přitom vždy přináší úlevu od bolestivých pocitů. V tomto případě jsou zvratky tvořeny kyselým obsahem smíchaným s jídlem konzumovaným den předem. Pamatujte, že zvracení nikdy není jen tak, vždy značí problém, který by se neměl podceňovat, zvláště je-li časté.

Zvýšená chuť k jídlu

Se žaludečními vředy přichází takzvané „hladové“ bolesti a zvýšená chuť k jídlu. Žaludek vyžaduje větší objem porcí a častější frekvenci jídel, aby se s bolestmi vyrovnal. Pokud tedy máte najednou pocit, že máte neustále hlad a není vám jasná přesná příčina, může se jednat o problém se žaludečními vředy.

Zdroj: Healthline

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]