Izrael a Katar spojil kvůli Mistrovství světa ve fotbale první přímý komerční let

21.11.2022 - Asie & Austrálie



Mistrovství světa ve fotbale, které bylo včera slavnostně zahájeno v Kataru, je důvodem, proč včera po mnoha letech letěl mezi oběma zeměmi první komerční let. Provozovala jej včera společnost TUS Airways letadlem Airbus A320 s registrací 5B-DDL. Původně byl plánovaný let s mezipřistáním na Kypru. Ovšem díky dohodě Fotbalové asociace FIFA z minulého týdne mohlo nakonec letadlo letět napřímo.

Mezi nedělními cestujícími byli jak izraelští Židé, tak Arabové, z palestinských území však nikdo. Fotbaloví fanoušci doufají, že přímé lety a fotbalové mistrovství otevřou cestu k většímu uvolnění vztahů mezi Izraelem a Katarem. Některé organizace na podporu Palestiny však vyjádřily značnou nevoli, že k tomuto oteplení katarsko-izraelských vztahů kvůli mistrovství světa ve fotbale dochází.

"Měli jsme obavy, to nemohu popřít", řekl novinářům cestující prvního komerčního letu, Sagi Aškevitz, který na mistrovství letěl s několika přáteli. "Ale nakonec představa, že uvidíme na vlastní oči Messiho, společně s myšlenkou, že tvoříme historii, nakonec překonala veškeré naše obavy", dodal Aškevitz v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Na měsíc trvající sportovní událost se očekává příjezd nejméně 10.000 fanoušků z Izraele, země, kterou jako svého úhlavního nepřítele kvůli napjatým izraelsko-palestinským vztahům prohlásila v minulosti řada arabských zemí, včetně Kataru. Díky aktivitě mediátora, USA, v minulých letech navázal Izrael diplomatické vztahy v několika arabskými zeměmi, například Bahrajnem a Spojenými arabskými emiráty. Pro toto oteplení vzájemných vztahů se mezi diplomaty vžilo označení "Abrahámovy dohody", poukazující na společné základy židovské, muslimské a křesťanské víry.

trasa prvního přímého komerčního letu mezi Izraelem a Katarem (zdroj: Flightradar24.com)

Na Kypru sídlící a izraelským kapitálem (společností Knafaim Holdings Ltd.) vlastněná společnost TUS Airways s flotilou 5 letadel Airbus A320 plánuje mezi Tel Avivem a letištěm Doha provozovat během mistrovství světa ve fotbale šest přímých charterových letů. Většina izraelských fanoušků však při cestě do Kataru pravděpodobně využije nabídku konkurenčních dopravců a spojení s jedním přestupem.

Airbus A320 společnosti TUS Airways s registrací 5B-DDL, červenec 2021 (autor: ronen fefer, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-4.0)

Témata