Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Padl velký milník, na internetu už je více než pět miliard lidí

Služby internetu používá už více než 63 % všech lidí na Zemi. Pojďme se podívat, jak vlastně internet využíváme. Víte například, kolik času trávíme online? Které weby patří mezi ty nejnavštěvovanější? Nejen toto, ale i další data lze vyčíst ze statistiky věnující se využívání celosvětové sítě.

Ilustrační foto - populace | foto: Obrázek Gerda Altmanna z PixabayCreative Commons

Server Datareportal na kvartální bázi přináší analýzy věnující se statistikám a vhledům do všeho digitálního kolem nás – od používání internetu, trendů na sociálních sítích až po nákupní zvyklosti. Zdrojem dat jsou různé služby, které přinášejí celou řadu informací. Již v dubnovém reportu padl velký milník. Vůbec poprvé se k celosvětové síti připojilo přes 5 miliard lidí, což představuje významný krok. Aktuální výsledky však ukazují, že ve třetím kvartále bylo online už dokonce 5,07 miliardy lidí. Pojďme se podívat na další zajímavá data.

  • Světová populace: na Zemi už je 8 miliard lidí, přičemž 57 % z nich žije v městských aglomeracích

Počet lidí překoná 8 miliard, počítá OSN. Milník platí už přes rok, tvrdí Čech

  • Mobilní uživatelé: 5,48 miliardy lidí na celém světě používá mobilní telefon, což odpovídá 68,6 % celkové světové populace. Chytré telefony představují zhruba 4 z 5 dnes používaných mobilních telefonů.
  • Uživatelé internetu: internet nyní používá 5,07 miliard lidí, přičemž za poslední rok se jejich celkový počet zvýšil o téměř 200 milionů. Až 63,5 % světové populace je tak nyní online, ale stále existují významné rozdíly v „kvalitě“ přístupu k internetu po celém světě.
  • Uživatelé sociálních sítí: na celém světě je dnes 4,74 miliardy uživatelů sociálních sítí, což odpovídá 59,3 % celkové světové populace. Pokud se však zaměříme pouze na „způsobilé“ uživatele (ve věku 13 a více let), údaje naznačují, že zhruba tři čtvrtiny všech lidí, kteří mohou používat sociální média, již tak činí.

Tato čísla nabízejí skvělý kontext, abychom se mohli dále ponořit do toho, co se aktuálně v online světě odehrává.

Významné milníky

Cesta na internet

První uživatelé se na internet začali připojovat teprve před 50 lety, kdy se v říjnu 1969 uskutečnil první datový přenos prostřednictvím sítě, která předcházela internetu. E-mail se přidal začátkem 70. let, ale teprve o celých dvacet let později Tim Berners-Lee přišel s konceptem World Wide Webu a internet začal nabírat na obrátkách. Když byla v srpnu 1991 spuštěna vůbec první webová stránka, používaly internet méně než 4 miliony lidí na celém světě. Uživatelé internetu však během následující dekády rychle přibývali.

Počet 50 milionů uživatelů internet dosáhl v roce 1995 a na přelomu tisíciletí již bylo online více než čtvrt miliardy lidí. Miliardtý uživatel se k internetu pravděpodobně připojil někdy v roce 2005, ale trvalo jen dalších 6 let, než se tento globální počet uživatelů zdvojnásobil. O necelých 5 let později, počátkem roku 2015, překonala hodnota hranici 3 miliard. Na začátku roku 2017 používala internet více než polovina celkové světové populace. Už začátkem roku 2018 byly k síti připojeny více než 4 miliardy lidí.

A začátkem letošního roku padla hranice 5 miliard. To znamená, že trvalo něco málo přes čtyři roky, než počet uživatelů internetu na celém světě vzrostl ze 4 miliard na 5 miliard. Tyto trendy naznačují, že míra růstu uživatelů internetu se v posledních letech zpomalila, což se očekávalo, protože aktuálně je online už 6 z 10 lidí.

Online čas

Uživatelé na internetu denně tráví průměrně 6 hodin a 37 minut, což znamená, že typický uživatel internetu tráví více než 40 % své doby, kdy nespí, online. Nejvíce času online tráví uživatelé v Jihoafrické republice (10 hodin a 7 minut) a pokud bychom se zaměřili na tuzemské uživatele, tak zjistíme, že proti rekordmanům je to pouze 6 hodin a 10 minut, což je méně než celkový průměr.

Samozřejmě mladší lidé na internetu tráví více času než starší generace, přičemž nejvíce mladé ženy (7 hodin a 41 minut). Analýzy však poukazují na to, že čas strávený online se už moc zvyšovat nebude – ba dokonce v posledních měsících klesá. Možná je to důsledkem rostoucí úzkosti, kterou vyvolávají sociální sítě – právě na nich uživatelé tráví nejvíce svého online času.

Informace o online stráveném čase

Navzdory těmto působivým číslům však stále existuje 2,9 miliardy lidí, kteří internet nepoužívají, což představuje 36 % všech lidí na Zemi. Jižní Asie je přitom domovem největší offline populace, přičemž v této části světa žije více než třetina „nepřipojených“ lidí na světě.

Důvody pro používání internetu

Hlavním důvodem, proč jsou uživatelé online, je hledání informací. Uvedlo to 6 z 10 uživatelů internetu ve věku 16 až 64 let. Možnost zůstat v kontaktu s přáteli a rodinou se umístila na druhém místě s 54,2 %. Hledání a četba zpravodajství bylo třetím nejčastějším důvodem (50,8 %). A skoro polovina (49,8 %) chodí na internet za zábavou.

Co uživatelé na internetu nejvíce dělají

Nejnavštěvovanější webové stránky

Asi není překvapením, že mezi nejnavštěvovanější webové stránky patří Google (průměrná návštěva trvá 22 a půl minuty a uživatel si prohlédne 3,7 stránky). Streamovací platforma YouTube se sice aktuálně nachází na druhém místě (průměrná návštěva trvá 34 minut a dvacet tři sekund a uživatel si prohlédne 6,8 stránky), ale s Googlem se o první pozici v poslední době pravidelně přetahuje. Třetí je Facebook (průměrná návštěva trvá skoro 24 minut a uživatel si prohlédne 2,9 stránky).

Další dvě pozice patří serverům určeným pro dospělé. A do první desítky ještě patří Twitter, Wikipedia, Instagram, Amazon a Reddit.

Nejnavštěvovanější weby

Nejnavštěvovanější sociální sítě

Facebook je v celosvětovém měřítku vůbec nejnavštěvovanější sociální platformou. Využívá ji 2,9 miliardy lidí. Druhý je YouTube, který využívá 2,5 miliardy lidí, a dvě miliardy uživatelů používají třetí WhatsApp.

Nejnavštěvovanější sociální sítě

Zařízení používaná pro přístup k internetu

Mobilní telefony jsou i nadále nejpoužívanějšími zařízeními pro připojení, více než 92 % uživatelů internetu v produktivním věku používá internet prostřednictvím mobilních zařízení.

Více než dvě třetiny (66 %) uživatelů internetu však stále používá internet prostřednictvím notebooků a stolních počítačů, i když stojí za zmínku, že v loňském roce to bylo 72 %, a je tak evidentní, že uživatelé čím dál tím více využívají k připojení své smartphony. Zajímavostí jistě je, že 3 z 10 lidí se připojují k internetu prostřednictvím televizoru, přičemž více lidí se nyní připojuje televizorem než tabletem.

Z jakých zařízení uživatelé na internet přistupují nejčastěji

Rychlost internetu

Tak jak roste populace na internetu, dochází i ke zrychlování připojení. Průměrná rychlost mobilního internetu se aktuálně pohybuje v případě stahování na 31 Mbit/s (nahrávání potom 9 Mbit/s), což znamená, že více než polovina všech uživatelů mobilního internetu na světě má možnost bez problémů streamovat video v mobilu bez jakéhokoliv ukládání do vyrovnávací paměti nebo ztráty kvality obrazu.

Pokud bychom se podívali na průměrnou rychlost na počítačích, tak bychom zjistili, že průměrný download se rovná 69 Mbit/s (upload potom 29 Mbit/s) a nejrychlejšího internetu si užívají obyvatelé Norska (123 Mbit/s download a 17 Mbit/s upload).

Průměrné rychlosti připojení k internetu

Rychlost se v posledních letech stává velmi důležitou, pokud vezmeme v úvahu nejnovější výzkum společnosti GWI, který dokládá, že neuvěřitelných 92 % uživatelů internetu v produktivním věku streamuje filmy a televizní pořady.

Závěrem

To byla jen některá čísla, která lze objevit ve velmi obsáhlých reportech, kde se nachází i celá řada dalších zjištění. Lze se jimi probírat hodiny a hodiny, a tak získávat další informace.

Poslední report o ČR najdete zde

Nicméně, když se vrátíme k onomu padlému milníku, že už nás je více než 5 miliard online, a zamyslíme se nad smyslem internetu, potom dojdeme k tomu, že přesvědčivě změnil způsob, jakým komunikujeme, shromažďujeme informace a pracujeme. Fenomén být kdykoliv a kdekoliv online přitom napomáhá ke sbližování a odstraňuje všechny bariéry. Internet je zkrátka nedílnou součástí našich životů a musí se k němu přistupovat jako k jednomu z dalších našich nástrojů užitečných – nikoliv nezbytných – k naší existenci. Nesmíme však zapomínat na to, že aby byl k užitku, je zapotřebí ho používat rozumně, a tak z něj profitovat. Je jen na každém z nás, zda a jak ho využije a zda se pokusíme těžit z nekonečných možností, které nabízí.

  • Nejčtenější

Zázrak! NASA po pěti měsících obdržela od sondy Voyager smysluplnou zprávu

v diskusi je 169 příspěvků

23. dubna 2024  13:37

Když se v únoru letošního roku stále nedařilo navázat smysluplnou komunikaci s jedním z...

Herečce Slávce Budínové by bylo 100 let. Zemřela opuštěná, bez zájmu veřejnosti

v diskusi je 28 příspěvků

21. dubna 2024

Před 100 lety, 21. dubna 1924, se v Ostravě narodila známá česká herečka Slávka Budínová.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 51 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Unikátní exkurze. Nahlédněte do francouzské jaderné ponorky před vyplutím

v diskusi je 16 příspěvků

20. dubna 2024

Není obvyklé, aby reportéři mohli nahlédnout do jaderné ponorky v aktivní službě. Agentura AP nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Proč umělá inteligence lže a proč kvůli ní zhloupneme. Počítačový expert vypráví

v diskusi je 17 příspěvků

22. dubna 2024

Premium Zatímco průmyslová revoluce zaváděla masivní využití strojů, které nahradily lidské svaly, nyní...

Sphere jako osmý div světa? Zábavní komplex ve Vegas je technologický zážitek

v diskusi je 7 příspěvků

25. dubna 2024

Uvidíte v ní famózní obraz s nejvyšším rozlišením na světě, do uší zahraje sto šedesát tisíc...

POZOR VLAK: Slavíme půl století pražského metra, vznikla k tomu unikátní hra

v diskusi jsou 3 příspěvky

24. dubna 2024  7:29

Pro Československo, a především pro Prahu, to byl slavný den, devátého května 1974 byl slavnostně...

Jiří Horák obnovil ČSSD a dovedl ji do parlamentu. Se Zemanem si nerozuměl

v diskusi jsou 3 příspěvky

24. dubna 2024

Před 100 lety se narodil Jiří Horák, který po sametové revoluci pomáhal znovuobnovit sociální...

Dnes už se bez nich válčit nedá. Raketový vzestup bojových dronů

v diskusi je 43 příspěvků

24. dubna 2024

Bezpilotní letadla (drony) jsou v posledních dvou dekádách na raketovém vzestupu. Přispěla k tomu...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...