Rakety uvrhly Kyjev do doby kamenné, zima žene lidi z Chersonu a Mykolajivu

  10:21
Ukrajinci se připravují na nejhorší zimu svého života. Výpadky proudu po útocích ruských raket jsou stále častější. Pro lidi v panelácích s výhledem na válkou zmítané hlavní město je to smrtící past. Kvůli zimě plánuje ukrajinská vláda evakuaci osvobozených měst Chersonu a Mykolajivu. Má obavu z humanitární krize, kterou by klesající teploty mohly způsobit.
Ukrajinci se připravují na nejhorší zimu svého života.  Výpadky proudu v Kyjevě...

Ukrajinci se připravují na nejhorší zimu svého života. Výpadky proudu v Kyjevě jsou po útocích ruských raket jsou stále častější. (20. listopadu 2022) | foto: AP

Ukrajinu zasahují velké výpadky proudu. Světlo nesvítí, voda neteče a ani jídlo se nedá uvařit. Pokud nastane útok ruské rakety, není žádný funkční výtah, který by pomohl v úniku z 21. patra.

„Ruské údery uvrhují Ukrajinu do doby kamenné,“ říká Anastasia Pyroženková. Během nedávného 24hodinového výpadku měl její 26patrový výškový dům proud jen půl hodiny. Říká, že „vojenské životní podmínky“ vyhnaly ji i manžela z jejich bytu.

Výpadky proudu v Kyjevě jsou po útocích ruských raket jsou stále častější. (11. listopadu 2022)

„Náš dům je nejvyšší v oblasti a je skvělým cílem pro ruské rakety, takže jsme odešli z bytu k rodičům a připravujeme se na nejhorší zimu v životě,“ řekla pětadvacetiletá žena.

Situace v ukrajinském hlavním městě Kyjevě a dalších velkých městech se po největším raketovém útoku, který se minulý týden zaměřil na energetickou síť v celé zemi, drasticky zhoršila. Ukrajinský státní provozovatel rozvodné sítě Ukrenergo oznámil, že 40 % Ukrajinců má potíže kvůli poškození nejméně 15 hlavních energetických uzlů po celé zemi.

6. listopadu 2022

Výpadky elektřiny mohou trvat od několika hodin až po několik dní, varovala společnost a uvedla, že „tuto zimu potřebujeme odolnost a odvahu.“

Evakuace Chersonu a Mykolajivu

Ukrajinská vláda plánuje evakuaci Chersonu a Mykolajivu kvůli přicházející zimě. Boje v obou jihoukrajinských městech vážně poničily klíčovou energetickou infrastrukturu a ukrajinské úřady vyjádřily obavu z humanitární krize, kterou by klesající teploty mohly způsobit. Pomoc s evakuací nabídne v následujících dnech vláda těm, kteří mají zájem odejít dobrovolně, informoval dnes list The New York Times.

„V současnosti nemluvíme o nucené evakuaci, ale i v případě dobrovolné evakuace nese stát odpovědnost za dopravu. Lidé se musí dostat do místa, kde budou moct strávit zimu,“ uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Gubernátor Chersonské oblasti Jaroslav Januševyč vyzval k evakuaci do bezpečí už 13. listopadu. Tato výzva ale souvisela s vysokým rizikem nepřátelských útoků po stažení ruských jednotek z oblasti.

Tisíce civilistů město opustily už před ruskou okupací a ti, kteří zůstali, jsou často starší a nemohoucí. Stejně tak je častým cílem ruského ostřelování město Mykolajiv, které se nachází zhruba 60 kilometrů na severozápad od Chersonu.

Po stažení ruských jednotek z Chersonu usiluje ukrajinská vláda o obnovení klíčové infrastruktury a základních služeb a v posledních dnech byly částečně obnoveny dodávky elektrického proudu. Do města dorazilo přibližně 80 tun humanitární pomoci v podobě hygienických balíčků, dek, generátorů, balené pitné vody a dětského zimního oblečení, uvedl Januševyč.

Nefunkčnost vedení vysokého napětí

Také starosta Kyjeva Vitalij Kličko zdůraznil, že je třeba být připraven a odolný tváří v tvář možnému výpadku elektřiny. „V nejhorším případě. Vlastně o tom nerad mluvím, ale musím být připraven, že nebudeme mít elektřinu, vodu, topení, služby a komunikaci,“ řekl Kličko v pátek agentuře AP.

Společnost Ukrenergo v prohlášení uvedla, že „nefungují tisíce kilometrů klíčových vedení vysokého napětí“, což ovlivňuje celou zemi. Zveřejnila obrázek trafostanice, která byla zničena ruskou raketou, a bez proudu tak zůstalo asi 400 000 lidí. Podle zprávy „jsou nyní v energetické soustavě desítky takových transformátorů. Toto zařízení nelze rychle nahradit“.

Prezident Volodymyr Zelenskyj po úderech z minulého týdne uvedl, že více než 10 milionů Ukrajinců zůstalo bez elektřiny; v neděli se podle něj situace v některých oblastech zlepšila.

„Obnova sítí a technických možností dodávek, odminování přenosových vedení, opravy - vše probíhá nepřetržitě,“ řekl Zelenskyj ve svém nočním projevu.

Podle něj byl výpadek proudu naplánován na nedělní noc v 15 regionech a ve městě Kyjev. Ukrenergo uvedlo, že v pondělí budou plánované odstávky ve všech regionech.

S prvními mrazy Kyjev zřídil tepelné útulky

Prudké ochlazení a první sníh výrazně zkomplikovaly situaci v Kyjevě, kde se teploty v zimních měsících často pohybují pod bodem mrazu. Mráz nutí lidi zapínat topení, což drasticky zvyšuje zatížení sítě a prodlužuje výpadky elektřiny.

V souvislosti s klesajícími teplotami kyjevské úřady oznámily, že zřizují komunální topná místa.

Ve třímilionovém městě bylo určeno 528 nouzových míst. Obyvatelé se zde budou moci ohřát, vypít čaj, dobít si telefon a získat případnou pomoc. Topná místa budou vybavena autonomními zdroji energie a také speciálními kotelnami.

Také starosta Kličko hovořil o opatřeních, která byla přijata s cílem připravit se na výpadky energie s příchodem nižších teplot: „Připravili jsme a požádali jsme o další elektrické generátory od našich partnerů, které nám posílají. Pro tento případ máme zásobu nafty a ropy. Máme spoustu teplých věcí. Máme léky.“

Mnozí obyvatelé Kyjeva začali ve výtazích nechávat krabice s jídlem, baterky a powerbanky pro případ, že by v některém z nich někdo uvízl na delší dobu. Kvůli nedostatku elektřiny je narušena veřejná doprava, mnoho malých obchodů nemůže fungovat a některá zdravotnická zařízení mohou pracovat jen v omezeném rozsahu.

Zubař Viktor Turakevič uvedl, že byl nucen odkládat návštěvy svých pacientů „na neurčito“, protože bez elektřiny nemůže jeho klinika v centru Kyjeva fungovat ani přes den a generátor dorazí až za několik týdnů.

„Nemůžeme přijímat pacienty ani s akutní bolestí zubů, lidé musí trpět a dlouho čekat, ale světlo svítí jen několik hodin denně,“ řekl Turakevič. „Ceny generátorů se vyšplhaly do závratných výšek, ale ani s nimi to není snadné.“

Většina nemocnic v Kyjevě už generátory dostala a k výpadkům proudu tam zatím nedochází. Oleksandrivská nemocnice, největší a nejstarší v centru Kyjeva, oznámila, že nezrušila plánované operace, protože nemocnice dostala elektrické generátory z Francie. Generátory byly dodány také do vzdělávacích institucí a sociálních služeb.

„Taková zařízení jsou pro nás prioritou a většina z nich je vybavena autonomními zdroji energie,“ řekl v pátek šéf společnosti Ukrenergo Volodymyr Kudryckij. Mnoho škol v Kyjevě se však potýká s výrazným narušením vyučovacího procesu, neboť nedostatek elektřiny znamená výpadky internetu, které téměř znemožňují dálkové studium.

Osmiletý Jaroslav přestal chodit do své školy v kyjevské čtvrti Vynohradar poté, co raketový útok vyhodil všechna okna školy a poškodil tamní kryt.

„Většina dětí se učila dálkově, ale teď už to není možné,“ řekla v telefonickém rozhovoru Jaroslavova matka Olena, která si z bezpečnostních důvodů nepřála uvádět své příjmení. „Snažíme se děti chránit před hrůzami války, ale zima a nedostatek energie tomu velmi brání.“

Ukrajina nestíhá obnovit energetické zdroje

Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu letos 24. února. Od poloviny října čelí Ukrajina rozsáhlému ostřelování energetické infrastruktury. Útoky z minulého týdne závažně poničily energetickou síť země.

Podle Oleksandra Charčenka, ředitele ukrajinského Centra energetického výzkumu, síť ještě není ve stavu, aby se dokázalo předejít rozsáhlým výpadkům proudu v případě dalších útoků.

Charčenko v neděli uvedl, že situace se zlepšuje každou hodinou, ale země potřebuje deset až 12 dní na „obnovení stability sítě, aby příštím útokům mohla čelit sebevědoměji“.

S klesajícími teplotami a stále trvající válkou vyzvala ukrajinská vláda občany, kteří ze země uprchli, aby se ještě nevraceli. Maksym Timčenko, výkonný ředitel soukromé ukrajinské energetické společnosti DTEK, doporučil, aby i další lidé zvážili na následující tři až čtyři měsíce dočasný odchod ze země.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Ukrajiny před válkou od února uteklo 7,8 milionu lidí, a jedná se tak o největší vysídlení osob v Evropě od druhé světové války.

Tma a zima jako nástroj strachu

Analytici tvrdí, že ruské raketové útoky na energetiku nemají vliv na úspěšný postup ukrajinské armády na jihu a situaci na bojišti obecně.

„Rusové nemohou zvítězit na bojišti, a proto používají zimu a tmu jako zbraň proti civilnímu obyvatelstvu, snaží se zasít paniku, depresi a demoralizovat Ukrajince,“ řekl agentuře AP Volodymyr Fesenko, analytik politického institutu Penta Center v Kyjevě.

Ruský prezident Vladimir Putin „trpí vojenskými porážkami a nutně potřebuje vojenskou pauzu, proto tak divokým způsobem nutí Zelenského k jednání,“ dodal.

Analytik se domnívá, že Kreml se také snaží vyvinout tlak na západní podporu Ukrajiny, protože EU a USA budou nuceny rozšířit balíčky pomoci pro mrznoucí Kyjev uprostřed rostoucích domácích problémů.

„Putin se snaží, aby cena za podporu Ukrajiny byla příliš vysoká - to se týká jak peněz, tak možného nového přílivu uprchlíků do Evropy z mrznoucí země,“ řekl Fesenko.

Kapacity jsou vyčerpány. Česko straší další uprchlická vlna, nemá ubytování

Pyroženková se po opuštění paneláku nastěhovala ke své matce do malého bytu v Kyjevě, kde nyní žije pět lidí. Rodina má dřevěný domek ve vesnici nedaleko Kyjeva a už si připravila dřevo na topení pro případ nucené evakuace.

„Chápeme, že zima může být dlouhá, studená a temná, ale jsme připraveni vydržet,“ řekla Pyroženková. „Jsme připraveni žít bez světla, ale ne s Rusy.“

10. listopadu 2022

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Devítileté děvče i sedmdesátník. V Rusku se zatýká za „schvalování terorismu“

28. března 2024  18:45

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě zatýká ruská policie za komentáře k...

Jak velké odškodnění za tragický potrat? Pohled do historie napoví

28. března 2024  18:33

V pražské nemocnici na Bulovce kvůli záměně pacientek potratila zdravá žena. Nebylo to ale první...

ODS vydělala 22 milionů, do konce roku musí splatit 110milionový úvěr

28. března 2024  18:31

Hospodaření vládních občanských demokratů se po propadu v roce 2022 dostalo loni do kladných čísel....

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud poslal zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda na 25 let...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...