Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Moukou proti slavnému BMW pomalovanému Andy Warholem

  11:30
Aktivisté alarmují svět proti změnám klimatu, plýtvat jídlem jim ovšem problém nedělá. Po útocích rajčatovou polévkou a kaší na slavné obrazy zaútočili na auto, které posloužilo jako plátno Andy Warholovi.

Slavný pop-artový modernista pomaloval ikonické BMW M1 v roce 1979. Je to pojízdný obraz, který ovšem dnes už jen parkuje v galeriích.

BMW jako malířské plátno: Warhol se bájnou M1 pomalovat ostýchal

Warhol jediný čistokrevný „sériově“ vyráběný supersport BMW spojil s uměním ve stejném roce, kdy se z M1 odvozený závodní speciál zúčastnil 24hodinovky ve francouzském Le Mans.

Na výstavě v Miláně si jej vyhlédli aktivisté ze skupiny nazvané fatalisticky Ultima Generazione (poslední generace).

Pozor na aktivisty s čočkou. Vypouštějí kola SUV, aby zachránili planetu

Poslední generace prosazuje tvrdší postup při řešení globálního oteplování a akce si naplánovala na měsíc konání konference o změně klimatu COP27 v Egyptě.

Reuters připomíná, že je to potřetí v tomto měsíci, kdy aktivisté útočili na slavná umělecká díla: 4. listopadu demonstranti chrlili polévku na dílo Van Gogha, 15. listopadu polili ve vídeňském Leopoldově muzeu olejem obraz rakouského malíře Gustava Klimta Smrt a život. Dílo bylo za sklem a zatím není jasné, zda byl obraz poškozen.

Vznikne fond pro nejchudší státy, shodli se vyslanci na klimatickém summitu

Další útoky klimaaktivistů na umělecká díla:

  • 4. července – Dva klimatičtí aktivisté se přilepili k rámu 200 let starého mistrovského díla v londýnské Národní galerii. Oba demonstranty, kteří patří ke skupině vyzývající k rychlému ukončení využívání ropy, plynu a dalších fosilních paliv, policie záhy zadržela. Muž a žena nejprve přelezli zábrany, aby obraz nazvaný Vůz na seno (The Hay Wain) od anglického malíře Johna Constablea přelepili velkými listy papíru, na nichž byla vyobrazena „apokalyptická vize budoucnosti“. Poté se každý z nich přilepil k rámu vystaveného díla.
  • 22. července – Tři italští ekologičtí aktivisté se přilepili ke slavnému dílu malíře Sandra Botticelliho v galerii Uffizi ve Florencii. Chtěli tak upozornit na podle nich nedostatečná opatření v boji proti klimatickým změnám. Obraz Primavera (Jaro) díky ochrannému sklu nebyl poškozen.
  • 23. srpna – Aktivisté ze skupiny Letzte Generation (Poslední generace) se ve Státních uměleckých sbírkách Drážďany (SKD) přilepili na obraz Sixtinské madony italského malíře Raffaela Santiho. Samotnou malbu renesančního umělce ze 16. století, která je zakrytá skleněnou tabulí, nepoškodili. Akce ale způsobila pěticifernou škodu v eurech. Náklady na restaurování rámu obrazu, k němuž se aktivisté přilepili, dosahují až 5 000 eur (123 000 korun), uvedly SKD. Další náklady ve výši 7 000 eur (172 000 korun) podle muzea vznikly v důsledku nuceného uzavření galerie starých mistrů.
  • 9. října – Australská policie zatkla dva klimatické aktivisty ze skupiny Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí), kteří se přilepili k obrazu španělského malíře Pabla Picassa. Dílo s názvem Masakr v Koreji v Národní galerii ve městě Melbourne chrání sklo, podle organizace dílo aktivisté při protestní akci nijak nepoškodili.
  • 14. října – Ekologické aktivistky z hnutí Just Stop Oil (Zastavme ropu) v londýnské Národní galerii vychrstly na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha rajčatovou polévku. Následně si ženy přilepily ruku ke zdi a podle Sky News zakřičely: „Co má větší hodnotu? Umění, nebo život?“ Obě ženy později zatkla policie. Obraz podle galerie chránilo sklo, takže nebyl poničen, mírně byl však poškozen rám.

Šílenství aktivistů sílí. Útočí na ferrari, lepí se k podlaze, cákají jídlem

  • 23. října – Dva aktivisté vylili v muzeu Barberini v německé Postupimi řídkou bramborovou kaši na obraz známého francouzského malíře Claudea Moneta a pak se k němu přilepili. Chtěli tím protestovat proti využívání fosilních paliv. K činu se přihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Poslední generace). Způsobili škodu ve výši pěticiferné částky v eurech.
  • 27. října – Dvojice aktivistů demonstrovala v haagské obrazárně Mauritshuis u díla nizozemského malíře Jana Vermeera Dívka s perlou. Na videoklipu na sociálních sítích byla vidět dvojice mužů potírajících se červenou tekutinou. Jeden z nich se přilepil hlavou k obrazu, zatímco druhý anglicky říkal: „Jaký je to pocit, vidět něco krásného patrně ničeného před vašima očima?“ Muž posléze dodal, že obraz je chráněný sklem, což v prohlášení potvrdila Mauritshuis. Aktivisté měli na sobě během incidentu bílá trička s nápisem „Just Stop Oil“ (Zastavme ropu). Počátkem tohoto měsíce byli aktivisté odsouzeni ke dvěma měsícům vězení. Soudce v Haagu polovinu trestu podmínečně odložil, což znamená, že aktivisté za mřížemi stráví jeden měsíc.
  • 5. listopadu – Ekologičtí aktivisté z hnutí Futuro Vegetal se přilepili k rámům dvou obrazů Franciska Goyi v madridském muzeu Prado, aby upozornili na nutnost razantnějších opatření v boji se změnami klimatu. Na stěnu galerie zároveň napsali „+1,5 °C“, což má připomenout cíl omezit globální oteplování při porovnání s předprůmyslovou dobou na tuto hranici. Aktivisté si vybrali dva známé Goyovy obrazy Nahá maja a Oblečená maja.
  • 9. listopadu – Dvě ekologické aktivistky se v australské Národní galerii v Canbeře přilepily k obrazu od Andyho Warhola. Skupina Stop Fossil Fuel Subsidies (Přestaňte s dotacemi na fosilní paliva) zveřejnila na sociálních sítích video, na kterém si dvě mladé ženy přilepily ruku k obrazu s Campbellovými polévkovými konzervami.
Autoři: ,
  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Vypadá jako motorka, ale motorka to není. I když se tak chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Milánský ohňostroj kreativity. Podívejte se na auta trochu jinak

25. dubna 2024

Letošního Milánského týdne designu se opět zúčastnily i automobilky. Tento tradiční svátek...

VW chystá restart v Číně. Nový koncept jsme prozkoumali jako jediní na světě

24. dubna 2024

Exkluzivně Andreas Mindt, obrovský sympaťák a nadšený autař s šéfdesignérskou tužkou značky Volkswagen obchází...

Tesla 3 je v ČR nejlevnější v historii, značce klesají prodeje

24. dubna 2024

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu, všimla si...

Pozemní biz-jet startuje. Excentrický lexus inspiroval svět letecké dopravy

24. dubna 2024

Kdo by to byl býval řekl, že nejdražším lexusem současnosti se stane luxusní dodávka s monogramem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...