Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Nomádi

Baťůžkáři, horolezci i nomádi. Praha o víkendu hostí cestovatelský festival Kolem světa

Marek Holeček má spoustu plánů, ačkoli ví, že dorostla nová generace, jíž nebude moci konkurovat. „Kam jsme se my složitě škrábali, tam mladí začínají a hranice zase posunou dál. Je to životní nespravedlnost, ale je to krásné.“ foto:  Petr Topič, MAFRA

Hledáte cestovatelskou inspiraci? Vyražte o víkendu do pražského hotelu Clarion, kde se na největším tuzemském cestovatelském festivalu v pěti sálech vystřídá více než 70 přednášejících. A chybět nebudou ani exotická jídla.
  11:44

Marek Holeček je usměvavý muž sršící energií. Pořád je v pohybu, i když si povídá u kafe. Štíhlá postava a silné ruce prozrazují, že se neživí vysedáváním před obrazovkou počítače. Mára, jak mu říkají kamarádi, je špičkový český horolezec, který při krkolomných a dechberoucích výstupech zkoumá hranice možností lidského těla.

Z pohledu laika se pohybuje na hraně. Někdy jej hory a počasí pustí až na vrchol, třeba při slavném prvovýstupu Satisfaction na Gasherbrum I., někdy jsou okolnosti proti jako letos při pokusu zdolat K1 (Masherbrum) novou cestou. Schopností českého lezce a jeho parťáka Zdeňka Háčka Háka si lezecky svět všiml, neboť již dvakrát získali Zlatý cepín. Toto ocenění je přirovnáváno v horolezeckém světě k Oskarům ve filmovém průmyslu. Je přidělováno za nejlepší horolezecké výkony v uplynulém roce. (O Holečkových výstupech můžete číst ZDE)

Nicolette Havlová si jednoho letního dne nazula boty, hodila na záda krosnu a vyrazila sama na východ. Cíl mladé dívky ležel tam, kde se stýkají dva kontinenty: Evropa a Asie. Do Istanbulu jí nakonec zavedla 2025 kilometrů dlouhá cesta. Z této pěší poutě si přivezla suvenýr v podobě životní parťačky Svili, fenky nalezené na smetišti nedaleko bulharského Svilengradu. Z cesty Nicolette psala pro server Lidovky.cz právidelné zápisky, které si můžete přečíst ZDE.

Nicolette Havlová

Oba tito cestovatelé se vystřídají ve velkém sále pražského hotelu Clarion, který ve dnech 26.-27. listopadu hostí festival Kolem světa. Festivalový program je rozdělen na 5 programových sálů s projekcemi mezi kterými se mohou návštěvníci festivalu volně pohybovat.

Zastoupení budou i nomádi nového věku, tedy segment off-road expedic, karavanů a obytných dodávek, kde bude přednášet Pepa Vrtal alias Fotr na tripu, karavanistka Klára Hájek Velinská nebo cestovatelský projekt Adamova velká cesta (více čtěte ZDE).

V předsálí na návštěvníky čeká bohatý cestovatelský veletrh a Exotic Food Court. Ten nabídne ochutnávky jídla z Blízkého Východu, Afriky, Vietnamu, Indonésie, Indie, Mexika či Argentiny. Vstupenky na festival si můžete koupit ZDE.

Autor: