Chlupáči, 22. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Zajímavé jméno a vzhled podobný berňákovi? Řeč je o entlebušském salašnickém psovi, hafanovi se společenskou povahou a krátkou trikolorní srstí. Je vhodný právě pro vás?

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Rodina na prvním místě

Entlebušský salašnický pes

Je zvláštní, že entlebušský salašnický pes není příliš známé plemeno. Jedná se totiž o chlupáče s neobyčejně přátelskou povahou, což z něj dělá ideálního rodinného společníka. Dobře vychází se všemi členy rodiny, a to nejen s těmi dvounohými – s jiným zvířectvem umí udržet harmonické soužití, zbytečně nevyvolává potyčky ani čtyřnohé parťáky nešikanuje. Záleží však samozřejmě na socializaci, která je důležitá v životě každého psa.

Nejen, že tento chlupáč svou rodinu věrně miluje, on ji i náležitě chrání! A nepotřebuje k tomu žádný speciální výcvik – entlebuch je k cizím lidem přirozeně nedůvěřivý a ke všem členům rodiny pociťuje ochranářské pudy. Jedná se tedy o spolehlivého hlídače, který vždy ohlásí nevítaného hosta.

Inteligentní a všestranný

Entlebušský salašnický pes

Nejen díky vyrovnané povaze a vysoké inteligenci může entlebušský salašnický pes zaujmout roli právoplatného člena rodiny, který je pro každou srandu a akci. Tento mazel má totiž i ideální velikost a tělesnou aktivitu na to, aby vás s radostí doprovázel u všemožných aktivit. Jedná se o psa středního vzrůstu se silnou tělesnou konstitucí. Je vytrvalý i hbitý a jelikož miluje pohyb, bude jej potřebovat dostatek, a to nejen v podobě procházek – můžete jej brát i na delší výlety a výšlapy, dovolené v přírodě, nebo se společně věnovat nějakému sportu. Canicross je jako dělaný pro tohoto věrného přítele člověka. Se svým pánem umí entlebušský salašnický pes vytvořit sehraný tým.

Trpělivý kamarád

Entlebušský salašnický pes

Jak již bylo zmíněno výše, entlebušský salašnický pes je vhodný chlupáč do rodiny. K dětem je opravdu něžný a trpělivý, rád je se zájmem následuje a čeká na nějakou hru, pomazlení nebo dobrotu. Tento psí dobrák neprojevuje agresivitu k lidem ani ke zvířatům, z konfliktů raději odchází. Vždy by však měly být společné hry pod pozorem dospělého, a kromě socializace psa je důležité poučit i děti, jak se mají k pejskovi chovat.

Autorský článek

Vice info: American Kennel Club; Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie psů; vydavatelství Rebo; rok vydání: 2002; ISBN: 8072340727

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock