Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pištěk, Kupka, Čapek, ale i unikátní hodinky PRIM. Na Žofíně proběhne tradiční i charitativní aukce

Emil Filla: Zátiší s lososem foto: Galerie KODL

Na pražském Žofíně v neděli 27. listopadu od 12 hodin proběhne 88. aukce mimořádných uměleckých děl pořádaná Galerií KODL. V tradiční aukci budou draženy i trochu netradiční předměty. Výtěžek z jejich prodeje bude věnován ve prospěch několika dobročinných projektů.
  15:51

Aukční kolekci vévodí zcela unikátní a galerijní olej Bílý kůň Františka Kupky, který je nejvýše vyvolávanou položkou celé aukce. Vyvolávací cena činí 25 milionů korun.Progresívní zakladatelskou generaci české moderny uvádí sběratelsky velmi vzácné Zátiší s citróny Bohumila Kubišty.

Charitativní aukce

V rámci klasické aukce proběhne také aukce charitativní. Na dobročinné účely bude tentokrát použit výtěžek ze dvou pro galerii netypických položek. Jedná se o unikátní hodinky PRIM NEBEŠTÍ JEZDCI LE a limitovanou edici dvou zdobených ručně rytých pistolí „Pocta legendám“ amerického Coltu a České zbrojovky.

Výtěžek z jejich prodeje bude věnován ve prospěch několika dobročinných projektů – Vojenského fondu solidarity, Nadace policistů a hasičů a také na sbírkový účet Velvyslanectví Ukrajiny v ČR. Aukce se uskuteční i online formou na portálu Artslimit.com.

Hodinky PRIM NEBEŠTÍ JEZDCI LE
Druhou netypickou aukční položku představuje první z padesáti sad limitované...

Výjimečně se budou dražit hned tři raná díla Václava Špály a zásadní kolekci tvoří zátiší Emila Filly. Mezi zátišími nelze opomenout ani práci od Fillova souputníka ze skupiny Osma, Antonína Procházky.

Surrealismus v českém umění představuje zcela raritně se vyskytující raná tvorba Václava Zykmunda a jeho snové plátno Únos Angeliny. Za jeden z vrcholů aukce můžeme považovat rané surrealisticky laděné plátno Mikuláše Medka Svět cibule II, dokazující autorův hluboký zájem o přírodní vědy, jeho vyspělý malířský intelekt a orientaci v současné moderní malbě.

Dvě plátna demonstrují bretaňskou baladickou náladu maríny v Le Fret, oblíbeného místa svérázného autora Jana Zrzavého. Poetikou civilistní estetiky Skupiny 42 nás provede několik výtvarných realizací sběratelsky velice ceněného Kamila Lhotáka.

Poválečnému období tentokrát dominuje několik zásadních děl. Mezi nimi kontemplativní Pole zrcadlící typickou efemérně laděnou polohu tvorby Josefa Šímy. Dále pak Medkovo monumentální pozdní plátno Anděl zlých ptáků I, zásadní je na trhu naprosto raritně se vyskytující a sběratelsky velmi ceněná práce Linie č. 148 Zdeňka Sýkory, progresivního umělce, jenž se zařadil mezi světové průkopníky „počítačového umění“.

Soudobé malbě dominuje hyperrealistické plátno Theodora Pištěka Zátiší s lampami i dvě monumentální realizace Jiřího Georga Dokoupila.

Zájemci mají příležitost dražit i online na aukčním portálu Artslimit.com. Kupující mohou také využít možnost pověřit plnou mocí zástupce galerie a podat pevný limit nebo dražit po telefonu.

Autor: