Keňský úřad nařídil společnosti Fly540 pozastavit lety

22.11.2022 - Afrika



Keňská regionální letecká společnost Fly540 musela až do odvolání pozastavit své lety po rozhodnutí místního úřadu pro hospodářskou soutěž. Ten zahájil vyšetřování společnosti na základě množících se stížností cestujících. Ti si stěžují na klamavé reklamy, na rušení letů krátce před odletem a také na pomalé vracení peněz za letenky.

„Fly540 se tímto nařizuje, aby s okamžitou platností přestal inzerovat prodej letenek prostřednictvím elektronických, tištěných a sociálních médií a přijímat jakékoli rezervace letů od veřejnosti či cestovních kanceláří, dokud nebude ukončeno probíhající vyšetřování," uvedl ve svém prohlášení keňský úřad pro hospodářskou soutěž.

Bombardier CRJ100 společnosti Fly540 na letišti Kilimandžáro International (foto: Oyoyoy/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

Společnost Fly540 také musí na základě nařízení všem cestujícím do konce listopadu vrátit dlužné peníze za zrušené lety. Keňský úřad pro hospodářskou soutěž uvedl, že společnost již koncem července varoval a vyzval ke sjednocení nápravy.

Pozastavení provozu letecké společnosti úřadem pro hospodářskou soutěž je poměrně nezvyklé. Ve světě provoz aerolinie většinou pozastavuje místní úřad civilního letectví pozastavením nebo odebráním osvědčení leteckého dopravce. Podle keňských zpravodajských serverů Fly540 koncem září vypršela potřebná licence, přesto společnost pokračovala v provozu letů a v prodeji letenek.

Fly540 je menší keňská regionální aerolinie s hlavní základnou na mezinárodním letišti v Nairobi, odkud létá na domácích linkách do Eldoretu, Homa Bay, Kisumu, Lamu, Lodwaru a Mombasy. Mezinárodní spoje směřují do Juby v Jižním Súdánu a Zanzibaru v Tanzánii. Společnost provozuje jeden Bombardier CRJ100 a dva CRJ200.

Mapa linek Fly540 (zdroj: Fly540)

Témata