Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejbezpečnější auto světa podle Volva pozná, když ho řídí opilý řidič

Je „zelené“ a působí téměř nedobytně. Velké elektrické SUV EX90 je jakýmsi think tankem, nositelem nového myšlení Volva, ze kterého budou čerpat budoucí modely. Do garáže si ho postavíte až v roce 2024, ale již dnes o něm víme vše, včetně toho, že váží 2,8 tuny a bude stát 2,8 milionu korun

Volvo konečně odhalilo dlouho očekávané velké elektrické SUV, které se původně mělo jmenovat Embla, nakonec však nese označení EX90. Není to však náhrada za současný model XC90 (již jen jako plug-in hybrid se dočká ještě další modernizace), ale jeho doplnění v hierarchii značky směrem nahoru.

S délkou 5 037 mm je totiž EX90 ještě o 8,4 cm delší než XC90. A přestože se to nezdá, tak je s 1 744 mm také trochu nižší. Vůz na nové elektrické platformě SPA2, kterou sdílí se sportovněji laděným sesterským modelem Polestar 3, se tak stává opravdovou vlajkovou lodí značky. Je to pořádný křižník i podle hmotnosti, ta pohotovostní totiž přesahuje 2,8 tuny a celková se blíží 3,4 tuny.

Uhlazený design novinky je v duchu skandinávského minimalismu. Zcela plná přední maska, ale i výsuvné kliky dveří a aerodynamické prvky v obřích 22“ kolech prozrazují velký důraz kladený na aerodynamiku. Však se také součinitel odporu vzduchu podařilo udržet na solidním čísle 0,29.

Přídi propůjčují charakteristický vzhled světla ve tvaru Thorova kladiva, která disponují složitou mechanikou a animačními funkcemi. Pokud je potřeba přepnout z denního světla, tak se horní a spodní segment pod krycím sklem odklopí a uvolní prostor pro potkávací či dálková světla. Jsou to v podstatě jakési „mrkačky“ nové generace.

Volvo EX90 nenahrazuje současný model XC90, ale v hierarchii značky ho doplňuje směrem nahoru.

Početná „ochranka“ na palubě

Zajímavým prvkem švédské novinky je výstupek nad předním oknem, který ukrývá lidar. Jde o laserový radar od americké společnosti Luminar, který má úhel záběru 100 stupňů a dokáže identifikovat vše v okolí až do vzdálenosti 250 metrů. Oproti kamerám není technologie závislá na světle a funguje stejně spolehlivě v noci jako ve dne. Registruje i drobné předměty, takže auto dokáže včas zasáhnout, pokud řidič něco přehlédne. Na reakci je tak podle Volva až o 9 sekund více času.

Bezpečnostní systémy EX90 navíc využívají osm kamer, pět radarových zařízení a šestnáct ultrazvukových senzorů. Švédská automobilka mluví přímo o neviditelném vnějším a vnitřním bezpečnostním štítu. Systém navíc bude nepřetržitě sledovat i řidiče pomocí vnitřních kamer a dalších senzorů. Hardware a software jsou například schopny změřit koncentraci řidičových očí. Ti, kteří budou rozptýleni, mohou očekávat nejdříve akustické varování a v krajním případě, když systém toto chování vyhodnotí jako indispozici, tak auto samo zajede k okraji vozovky, zapne výstražná světla a zavolá pomoc. Kromě nepozorných, unavených nebo zdravotně postižených řidičů by měl systém umět odhalit i řízení v opilosti.

Vůz disponuje počítačem s vysokým výpočetním výkonem, který bude od počátku výroby umožňovat autonomní jízdu úrovně 3, zpočátku však zatím údajně jen v Kalifornii. Bezpečné přechody mezi asistovanou a autonomní jízdou přitom má řidič poznat podle odlišného zbarvení přístrojů a pásu ambientního osvětlení na palubní desce.

Na plnou baterii ujede až 600 km

Švédská novinka bude zpočátku disponovat prostřednictvím dvou elektromotorů s permanentním magnetem pohonem všech kol, později se má objevit i jednomotorová verze s pohonem jedné nápravy. Slabší provedení EX90 má výkon 300 kW (408 k), výkonnější verze EX90 Performance pak až 380 kW (517 k). Stokilometrové rychlosti dosáhnou za 5,7, resp. 4,9 sekundy. Nejvyšší rychlost je, jak je u Volva již běžné, elektronicky omezena na 180 km/h.

Při uvedení na trh bude mít EX90 baterii od čínské společnosti CATL o celkové kapacitě 111 kWh, z čehož je využitelných 107 kWh. To má v případě slabší verze stačit až na 600 kilometrů jízdy. Nabíjecí kapacita je zpočátku maximálně 250 kilowattů, později by mělo být možné dosáhnout až 300 kW. Baterii má jít zvládnout dobít z 10 na 80 procent za méně než půl hodiny. K dispozici však bude i obousměrné dobíjení.

Nové elektrické SUV půjde odemykat výhradně mobilem. Uvnitř si Volvo zakládá na ekologických materiálech a velkém množství recyklovaných plastů v kabině. Ta je určena pro přepravu až sedmi cestujících ve třech řadách. V závislosti na obsazení vozu má zavazadlový prostor objem od 310 do 1915 litrů. K tomu ještě přidává 37 litrů ve frunku pod přední kapotou, kam lze uschovat kabely a pár drobností. K tomu navíc utáhne na kouli brzděný přívěs o hmotnosti 2 200 kilogramů.

Volvo posouvá téma elegantního švédského minimalismu na další úroveň. Převážnou část čalounění navíc tvoří ekologické a recyklované materiály. Architektura palubní desky tak trochu připomíná starší verzi Tesly Model S a X. Tlačítka totiž zmizela a většina funkcí se ovládá přes vertikálně umístěnou obrazovku o úhlopříčce 14,5“ a otočný ovladač na středové konzole.

Infotainment poskytuje služby od Googlu včetně handsfree od Google Assistant, navigace z Google Maps a přístup k aplikacím přes Google Play. EX90 má standardně 5G konektivitu a je kompatibilní s bezdrátovým Apple CarPlay. Řadu věcí půjde postupně vylepšovat prostřednictvím aktualizace vzduchem.

Model EX90 dostal zcela nový hardware i software s umělou inteligencí, v podstatě je to počítač na kolech. Obří volvo disponuje procesorem Qualcomm, který spolupracuje s interním softwarem pro provoz většiny základních funkcí uvnitř vozu, od bezpečnosti a infotainmentu až po správu baterie. Základním výpočetním systémem Volva EX90 jsou sady procesorů Nvidia Xavier a Orin. Xavier, který je navržen i pro automatizované řízení úrovně 3, poskytuje 30 trilionů operací za sekundu. A Orin dokonce 254 trilionů operací za sekundu, což je předpoklad pro případnou plně autonomní jízdu (stupeň 5).

Velké elektrické SUV, které se původně mělo jmenovat Embla, nakonec nese označení EX90.

Konkurent BMW iX, Audi Q8 e-tron či Mercedes-Benz EQS SUV se dostane na trh až v roce 2024. Stejně jako věci od Ikey již většinou nevznikají ve Švédsku, i nové Volvo EX90 nebude „Made in Sweden“, ale bude sjíždět z linek továrny Volvo Car USA v Jižní Karolíně a také v provozech domácího koncernu Geely v Číně. Auto se má od počátku prodávat v plné výbavě a má stát 2,8 milionu korun.


Vše o elektromobilech a nové éře automobilismu, světových trendech v této oblasti a měnící se legislativě. Prohlédněte si nejnovější modely elektromobilů a podívejte se, jak dopadly v testovacích jízdách redaktora Technetu, Václava Nývlta, který za volanty aut do zásuvky objevuje krásy i strasti elektromobility.

Chce Tesla místo levného elektromobilu samořízené taxi? Lži, tvrdí Musk

Únik informací z interního memoranda potvrzuje, jak mají servisní technici...

Americká automobilka Tesla zrušila plán výroby levného elektromobilu, informuje v pátek agentura...

Trend roku 2024: Elektrická bublina splaskává, trumfy drží v rukou hybridy

Britská rada pro reklamu (ASA) zakázala značkám BMW a MG používat v reklamách...

VIDEO Když ne elektromobil, tak alespoň čtvrt- nebo poloelektromobil? Poptávka po elektrických autech...

Šéf Stellantisu řeší nadváhu elektroaut. Vozí půl tuny materiálu navíc

Nová platforma STLA Medium koncernu Stellantis

Automobilový průmysl bude muset v příštích deseti letech snížit hmotnost baterií pro elektromobily...

Škoda představila malý elektromobil jménem Epiq. Cenu dostane k 600 tisícům

Koncept malého elektrického SUV Škoda Epiq

VIDEO Automobilka Škoda loni téměř ztrojnásobila provozní zisk na 1,77 miliardy eur. Značka při oznámení...

Naprostá katastrofa, říkají analytici. Tesle poprvé za čtyři roky klesl odbyt

Americká společnost Tesla v úterý 22. března oficiálně otevřela svůj nový závod...

Odbyt amerického výrobce elektromobilů Tesla se v letošním prvním čtvrtletí snížil o téměř devět...

Čínský elektrovůz vytlačí z Polska fiátky. Bateriovou pětistovku přestaví na benzin

Leapmotor má být v Evropě nízkonákladovou značkou, která se má zaměřit výhradně...

VIDEO Malé fiaty často skvěle ilustrují vývoj automobilismu v Evropě. A i nyní bestseller značky – slavná...

Autovideo týdne: Škoda poodhaluje nový elektromobil. Elroq už ladí výrobu

Škoda poodhaluje vzhled nového elektromobilu jménem Elroq.

VIDEO Škoda Auto představí v pátek 15. března na výroční tiskové konferenci hospodářské výsledky a...

  • Nejčtenější

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Exota z bazaru se není třeba bát, SsangYong Korando postavili festovně

22. dubna 2024

Premium Když se řekne SsangYong Korando, mnoho lidí sice ví, že je to nějaké auto, ale vlastně ani nevědí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VW chystá restart v Číně. Nový koncept jsme prozkoumali jako jediní na světě

24. dubna 2024

Exkluzivně Andreas Mindt, obrovský sympaťák a nadšený autař s šéfdesignérskou tužkou značky Volkswagen obchází...

Toyota slaví, je novou dvojkou českého trhu

26. dubna 2024

Domácí automobilka Škoda Auto je prakticky neotřesitelnou jedničkou českého trhu s novými...

Test prodejců aut: Za hvězdy, exoty i nuly. Ani milion nezaručí respekt

26. dubna 2024

Premium I když automobilky odvážně plánují strategie, jak si podmaní české zákazníky, takříkajíc skutek...

První jízda novou Dacia Duster. Odolný klasik dostal místo dieselu hybrid

25. dubna 2024

Dacia Duster prošla ve třetí generaci výraznou proměnou. I přes citelné změny v ceníku a nabídce...

KOMENTÁŘ: Do parkovací války se zapojují aktivisté, politici i městské části

25. dubna 2024

Premium Parkovací barikády mají dvě strany. Na jedné jsou ti, kteří chtějí parkovat na ulici tak, jak jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...