Úvod Z DOMOVA Disciplinárny senát NSS odsúdil sudcu za odmietanie rúška. Leopoldov vás čaká všetkých!...

Disciplinárny senát NSS odsúdil sudcu za odmietanie rúška. Leopoldov vás čaká všetkých! odkázal senátu Harabin

Odsúdený sudca Dalibor Miľan (vľavo) na pojednávaní. (Foto: archív)

Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR uznal za vinného sudcu Okresného súdu Zvolen Dalibora Miľana, ktorý si v čase pandémie viackrát odmietol prekryť na pracovisku horné dýchacie cesty.

Senát mu na rok znížil plat o 60 percent. Rozhodnutie nie je konečné a navrhovateľka, predsedníčka zvolenského súdu Mariana Philadelphyová, ktorá minulý rok zavolala na svojho podriadeného počas pojednávania políciu, sa proti nemu môže odvolať.

„Disciplinárne obvinený sudca porušil pri výkone funkcie sudcu viackrát úmyselne svoju povinnosť zdržať sa všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu a ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov,“ povedal novinárom hovorca NSS Michal Hajtol.

Pri výkone funkcie sudcu podľa senátu rovnako nedodržiaval zásady sudcovskej etiky. „Svojím konaním úmyselne porušil aj povinnosť sudcu plniť svoje povinnosti svedomito a konať tak, aby akýmkoľvek spôsobom neznemožňoval výkon súdnictva,“ doplnil Hajtol.

Senát tvrdí, že škodlivosť konania disciplinárne obvineného sudcu s ohľadom na mieru zavinenia, spôsob konania a opakovanie je zvýšená. Povinnosť používať rúško alebo respirátor za účelom prekrytia horných dýchacích ciest ukladali v tom čase vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Senát vyhlásil, že v danom čase účinné právne predpisy si disciplinárne obvinený nemohol sám posúdiť ako pre neho nezáväzné. Ak mal o nich pochybnosti, mohol ich napadnúť postupmi, ktoré predpokladá právny poriadok,“ tlmočil názor súdu Hajtol.

Stíhaného sudcu prišli podporiť množstvo kolegov sudcov, ktorí verdkt NSS považzjú za škandalózny. Na pojednávaní boli prítomní aj novinári z alternatívnych médií či exminister spravodlivosti a bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin.

„Táto plechovica berie štyritisíc eur. Leopoldov vás čaká všetkých!,“ zakričal Harabin na adresu sudcov NSS po vynesení rozhodnutia a dodal, že prípad skončí v Luxemburgu, na čo ho z pojednávacej miestnosti vyviedla justičná stráž.