MojAndroid

Oddelenie spoločnosti Honor od Huawei prebehlo pred niekoľkými rokmi, no najnovšie smartfóny sú si stále veľmi podobné. Je to celkom logické a budeme si musieť ešte chvíľu počkať, kedy to tak prestane byť úplne. Avšak telefóny Honor majú jednu veľkú výhodu – podporu Google služieb. Výrobca teraz predstavil svoj nový skladací smartfón – Honor Magic Vs, ktorý sa na skladačky od Huawei nepodobá. Výrobca nás o smartfóne informoval prostredníctvom tlačovej správy.

Honor Magic Vs: Cena a dostupnosť

Honor Magic Vs bude vyhotovený v oranžovej, azúrovej a čiernej farbe. Od 23. novembra bude na čínskom trhu dostupný v rámci predobjednávky za cenu 7,499 čínskych jüanov (približne 1015 eur). O dostupnosti na Slovensku zatiaľ informácie nemáme.

Honor Magic Vs
Zdroj: Honor

Ľahký, tenký a odolný

V prípade nového Honor Magic Vs sa výrobca v prvom rade chváli jeho hrúbkou, ktorá je v zatvorenom stave len 12,9 mm. To je na skladací smartfón veľmi zaujímavá hodnota. To isté platí aj o hmotnosti 261 gramov. Je to síce veľa, no na poli skladačiek ide skôr o ľahšie zariadenie. Na nižšej hmotnosti sa pripísal aj vylepšený pánt, ktorý používa menej komponentov a ktorý je vyrobený z materiálov, ktoré sa používajú v leteckom priemysle. Vydržať má až 400-tisíc ohnutí, čo znamená 10 rokov používania pri 100 otvorení denne.

Honor Magic Vs: Parametre

Rozmery 160,3 x 141,5 x 6,1 mm (otvorený)
160,3 x 72,6 x 12,9 mm (zatvorený
Hmotnosť 261 gramov
Vonkajší displej OLED, 6,45″, 21:9, 120 Hz, 1200 nitov, 2560 x 1080p, 431 ppi
Vnútorný displej (ohybný) OLED, 7,9″, 90 Hz, 88 nitov, 2272 x 1984p, 381 ppi
Čipset Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
Pamäťové varianty 8 GB RAM + 256 GB úložisko
12 GB RAM + 512 GB úložisko
Batéria 5000 mAh, 65 W káblové nabíjanie
Operačný systém a nadstavba Android 12 + MagicOS 7.0
Fotoaparát 54 MP, f/1.9 (hlavný)
50 MP, f/2.0 (ultra-širokouhlý)
8 MP, f/2.4, 3x optický zoom (teleobjektív)16 MP, f/2.45 (selfie)
Cena približne 1015 eur (v Číne)

Najväčšia batéria v skladacom telefóne

Konkurenciu predčí v kapacite batérie, ktorá je až 5000 mAh, čo doteraz neponúka žiadny skladací telefón. Konštrukcia je riešená tak, že výrobca zvolil dva displeje. Teda podobne, ako napríklad skladacie smartfóny od Samsungu. Práve Samsung Galaxy Z Fold4 bude na Slovensku jeho najväčším konkurentom. Výhodou Honoru je však vonkajší displej s normálnejším pomerom strán 21:9. Stále je síce poriadne širokouhlý, no je širší ako v prípade Samsungu, takže sa bude používať pohodlnejšie. Má uhlopriečku 6,45″ a zaberá až 90 % prednej časti zariadenia.

Honor Magic Vs
Zdroj: Honor

Hlavnou hviezdou má samozrejme byť vnútorný ohybný displej. Ten dostal uhlopriečku 7,9″ a bez problémov zastreší funkciu menšieho tabletu. Jeho pomer strán je ideálny na prácu, nechýba ani možnosť používať viacero okien naraz.

Vysoký výkon, slušná zostava fotoaparátov

O výkon sa postará čipset Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. Novší Snapdragon 8 Gen 2 bol predstavený len pred pár dňami, takže je celkom logické, že ho výrobca zatiaľ nenasadil. Na prvý smartfón s týmto čipsetom stále čakáme. Operačná pamäť má v závislosti od variantu kapacitu buď 8 GB alebo 12 GB, úložisko ponúka kapacitu 256 alebo 512 GB.

Honor Magic Vs
Zdroj: Honor

Na zadnej strane sa nachádza trojica fotoaparátov. Ten hlavný ponúka rozlíšenie 54 mgepixelov a doplnený je 50 MP ultra-širokouhlým fotoaparátom a 8 MP teleobjektívom s trojnásobným optickým priblížením. Zariadenie beží na operačnom systéme Android 12 s nadstavbou MagicOS 7.0. V tomto čase by sme očakávali už novší Android 13.

Honor Magic Vs: Konkurencia

Skladacích smartfónov s ohybným displejom je na trhu už pomerne veľa, no väčšina z nich sa nepredáva na Slovensku. U nás má prakticky výsadné postavenie Samsung Galaxy Z Fold4. Ako jediný zatiaľ ponúka certifikáciou vodoodolnosti IPX8. Má kvalitné displej, plnú funkčnú výbavu a aj podporu dotykového pera S Pen.

Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Fold4 | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Konkurenciou je aj Huawei Mate Xs 2, ktorý ako jediný ponúka len jeden displej, ktorého časť je k dispozícii aj v zatvorenom stave. Vďaka tomu je toto zariadenie príjemne tenké, no displej je neustále vystavený okoliu. Tento smartfón taktiež ponúka špičkovú výbavu a kvalitné fotoaparáty.

Huawei Mate Xs 2
Huawei Mate Xs 2 | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Tlačia sa však aj čínski výrobcovia, ktorí svoje skladacie modely u nás nepredávajú. Za zmienku určite stojí najnovší vivo X Fold+, Xiaomi Mix Fold 2 či OPPO Find N.

23.11.2022

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+