Kolář: Česko mělo vyhostit ruského velvyslance už dávno

23. 11. 2022

Poslanecká sněmovna označila režim v Rusku za teroristický. V usnesení odsuzuje hlavně rozsáhlé útoky na civilisty nebo energetickou infrastrukturu na Ukrajině. Nastal čas, aby Česko vyhostilo ruského velvyslance? „Ano. A mělo se to stát už dřív,“ míní poslanec Ondřej Kolář (TOP 09).

Podle Koláře by Česko mělo diplomatické vztahy s Ruskou federací ponížit na nejnižší možnou úroveň, tedy konzulární, aby nepřišlo o možnost se nějakým způsobem v Rusku udržet a pomáhat například našim občanům nebo firmám, které tam ještě zůstaly.

„Kdybych byl ministr zahraničí, stáhl bych našeho velvyslance z Ruska na konzultace, nechal bych označit ruského velvyslance za personu non grata a postupoval bych těmito kroky. Protože si neumím představit, co se teď vlastně bude dít. Sněmovna přijala usnesení, kde označila ruský režim za teroristický, a teď bych očekával, že se stane řada dalších kroků, včetně rušení smluv," naznačuje místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti.

Podle Koláře Česko také promarnilo unikátní příležitost, kdy se v rámci předsednictví alespoň mělo pokusit přesvědčit ostatní unijní státy, aby zavřely zastupitelské úřady v Rusku a nechaly se zastupovat pouze unijní ambasádou.

„EU má svoji diplomatickou službu, má svoje ambasády s diplomaty v řadách zemí světa včetně Ruska. Byl by to velmi jasný signál Ruské federaci, protože z úst jejích představitelů jsme ještě před válkou i po samotné invazi na Ukrajinu slyšeli, že s Unií nehodlají o ničem jednat. Takže EU by tím dala jasně najevo, že takový přístup není ochotná akceptovat a bude jednat pouze z evropské úrovně,“ uzavírá poslanec.

Zdroj: Český rozhlas, pro a proti, 22.11.2022

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme