Fotovoltaika v Česku rekordně roste

České domácnosti, firmy i veřejná správa mají rekordní zájem o řešení moderní energetiky, jako je fotovoltaika. Odráží se to v historicky nejvyšším růstu poptávky po střešních solárních elektrárnách.

Rekordní růst je patrný i na tržbách společnosti ČEZ ESCO, dodavatele energetických úspor a dalších řešení pro firmy a obce. Instalace fotovoltaik pro domácnosti stoupla meziročně na téměř trojnásobek a tržby ČEZ ESCO vzrostly o více než polovinu. 

Skupina ČEZ ESCO zahrnující pestrý mix firem nabízejících moderní a úsporná energetická řešení od fotovoltaik, přes vytápění, klimatizace a osvětlení až po elektromobilitu, vykázala za prvních 9 měsíců letošního roku v České republice a na Slovensku tržby ve výši 6,2 mld. Kč, tj. meziročně o 55 % více. Za čísly stojí zvyšující se zájem o energetické úspory, instalace fotovoltaických elektráren a dalších řešeni. Vedle organického růstu přispěly k pozitivnímu výsledku i akvizice nových společností EP Rožnov nebo CAPEXUS.

„Česká energetika se rychle mění. Podniky i obce chtějí energetické úspory a fotovoltaické elektrárny, které jim umožňují zajistit si část výroby elektřiny z vlastního zdroje na desítky let dopředu. Je to vidět na našich tržbách i na stále rostoucí poptávce. Momentálně máme v přípravě asi stovku velkých projektů fotovoltaik a zájmu o projekty úspor a další řešení snižují účty za energie i emise CO2,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO

ČEZ hodlá v rámci své strategie Čistá Energie Zítřka do roku 2030 vybudovat 6000 MW nových obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických elektráren. Cílem ČEZ ESCO je pak umožnit co nejjednodušší transformaci českého průmyslu a české veřejné správy směrem k dekarbonizované a úsporné ekonomice. 

Dalším tahounem rozvoje české decentrální energetiky jsou domácnosti. Jen letos od ledna do září na českých domech společnost ČEZ Prodej instalovala celkem 2701 fotovoltaik, zatímco za stejné období loňského roku to bylo 951 instalací. „Už v pololetí jsme přesáhli čísla za celý loňský rok a teď jsme téměř na trojnásobku loňský čísel. Trend je jasný a v příštím roce nás čeká další zrychlení. Kromě počtu domácích elektráren rostou i zkušenosti Čechů s fotovoltaickými systémy, lidé se například díky propojení slunečních panelů s bateriemi naučili lépe optimalizovat svou spotřebu energií v průběhu dne i celého roku,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

zdroj: tisková zpráva

8 Comments on “Fotovoltaika v Česku rekordně roste”

  1. Kde jsou ty casy kdyz si lide preposilali retezove emaily ze pry majitele FVE pouzivaji v noci naftove agregaty a sviti reflektory na panely aby dostali vyssi dotace. Dnes se kazdy uz presvedcil, ze energeticka mafie lidem srala primo do lebky. Dnes uz i posledni pitomec poznal, ze FVE je nejvyhodnejsi zdroj elektriny. Par profesionalnich lharu to porad popira, ale je to marne. Ten samy vyvoj se ukazuje u elektromobility. Ale casem to kazdy pozna jak ho ropna mafie obelhava a okrada.
    Edit. Uz i vrchni popirac FVE zeman uznal ze kecal nesmysly a na jeho bungalovu bude mit FVE. Jen blbec nezmeni nazor. Par takovych tady na hybridu mame.

    1. Jestli to nebylo tím, že dříve byla návratnost FVE kvůli poměru ceny elektřiny a FVE v nenávratnu a dnes se ten poměr návratnosti zlepšuje.

      Aneb znám člověka co si pořídil FVE jako koníček a návratnost měl spočítanou na 47 let, při plánované životnosti baterek 15 let. To není ekonomické rozhodnutí, to je prostě hobby.

      1. At byla navratnost jakakoliv, tak ty lzi o FVE byly ucelove, slouzily nekomu na blokaci konkurence a blbci je ochotne rozsirovali.
        Jinak bych rad videl tu kalkulaci na 47 let. To bylo pred 30ti lety kdyz stala kWh 50 haleru a pro baterky se jezdilo do Dallasu k NASA?
        Navic ty zvasty a lzi smerovaly na FVE bez baterek protoze dodavaly do site.

      2. Cena fv panelů před 15ti lety byla o dost vyšší, baterie na současné úrovni neexistovaly vůbec nebo by cena znamenala astronomické náklady. Na druhou stranu, když se dívám na ceny elektřiny z roku 2007, tak ta cena se do 2021/04 skoro neměnila. Řekl bych že se tedy sešly dva trendy: rozumná cena technologie + vysoká cena energií. Proto nyní i oportunistům návratnost vychází. A přestali na chvíli pindat.

        Ale je blbost to takhle počítat. Ceny energií zase klesnou a ten kdo již nyní něco přinejmenším nestaví, ten se může dočkat toho, že až to dostaví, cena energie zase klesne. To pak zase bude řev. Podvedlináááááás. Návratnost neníííííííí.

        Já s tim problém ale nemám, protože proč? Protože si to nestavím proto, že to je výhodné. Ale proto, že tomu věřím a protože už je cena přijatelná. A protože mi nepřijde jako problém koupit si o čtvrt mega menší auto. A protože inflace ty prachy stejně sežere. A protože tohle je věc na 30 let na rozdíl od toho auta. A protože už 17let mi tady vrní tepelné čerpadlo a zaplatilo se i bez dotace. A protože ty kecy o návratnosti jsou jen zástěrkou líných a závistivých oportunistů a prostě proto.

        1. Ceny rychle stoupaji a hrozne pomalu klesaji. To same bude i u energii. Navic nynejsi vysoke ceny budou tlacit na zvyseni mezd a tim bude jaksi zablokovana moznost, vratit se na puvodni ceny. Proto v absolutnich cenach energie uz nikdy nemuzou klesnout na 2 kc/kWh jako pred valkou. Ale diky vyssim mzdam bude ta vyssi cena relativne zase prijatelna. To same bude platit pro vsechny ceny. Bohuzel, nejvic zaplacou lide s nasporenyma penezma, tem inflace ukousne poradny kus uspor. Takze kdo ma nasporeno, mel by koupit ted vse co by jinak kupoval pozdeji. Samozrejme jen to, co se casem neznehodnoti. A FVE patri k tem nejluktativnejsim investicim pro lidi s nasporemymi penezi.

Napsat komentář