Opanuje Citroen argentinské mistrovství?

Marcos Ligato s C3 Rally2 je na dobré cestě za ziskem dalšího domácího titulu, ale ještě nemá souboj ani zdaleka vyhraný.

Na start předposlední soutěže dorazil bývalý několikanásobný šampión s reálnou možností celoroční souboj již rozhodnout. To se mu nakonec sice nepovedlo, ale svou pozici si udržel a i do prosincového finále půjde jako lídr se slušným bodovým náskokem. Alejandro Cancio se vloni stal prvním mistrem Argentiny v nové éře zaměřené na speciály Rally2. Letos se pilot Škody Fabia R5 dočkal prvního vítězství teprve ve čtvrté rally sezóny. Hned záhy na Rally del Poncho vyhrál znovu a pak přidal ještě jen jedno další vítězství. Co do počtu vyhraných soutěží jsou na tom s Ligatem stejně, ale bohužel po Cancia se v argentinském mistrovství i přes jeho velký počet deseti podniků počítá každý výsledek. A v tomto hledisku je na tom díky dokončení všech soutěží lépe pilot Citroenu. Kromě stoprocentní spolehlivosti se mu povedlo vyjma minulé Rally del Jaaunikanigás pokaždé postavit na stupně vítězů. Poslední dva podniky nabídnuly strhující podívanou, když se o vítězi rozhodovalo v těsných sekundových soubojích. Zářijovou Rally de Concarán, která nahradila z důvodu rizika požárů zrušenou Rally de Cordóba, vyhrál teprve v poslední odjeté zkoušce Cancio. Nejrychlejší čtveřice se do pouhých dvaceti vteřin vzájemného rozdílu vešla i minule. Vítězství o pouhých 2,8 sekundy vybojoval Miguel Baldoni se Škodou Fabia R5. Množství techniky Rally2 na argentinském území během letoška vzrostlo a jejich počet se v posledních podnicích dostal nad deset. Do předposlední Rally de Entre Ríos jich odstartovalo jen devět, ale z těch nejlepších chyběl snad jedině Martin Scuncio a s Hyundai i20 R5 z jeho stáje nestartoval ani nikdo další.

Sezónu za volantem Hyundaie odstartoval mistr roku 2020 Nicolás Díaz, pak si jednou neúspěšně vyzkoušel Ford Fiesta R5 a od páté Rally del Poncho už jezdí se Škodou. Tentokrát se po RZ 3 vyhoupnul do čela, kde vystřídal značkového kolegu Cancia. Mimo hru o vítězství se už před prvním testem, do kterého odstartoval s poškozenou zádí z přejezdu, ocitnul další pilot Fabie R5 Augusto D’Agostini. Ve zbytku rally svou ztrátu stahoval a nakonec se vešel do top ten. Před ním rally dokončila čtveřice nejrychlejších posádek ve vozech Maxi Rally Turbo. Klasifikaci aut, která dlouhá léta v šampionátu udávala rytmus, ovládnul počtvrté v řadě Leandro Bonnin s Citroenem DS3 MRT. Dotáhnul se díky tomu půl bodu za dosud vedoucího Gastóna Pastena, který se s Volkswagenem Polo MRT tentokrát do cíle nedostal. V závěrečném podniku to mezi nimi vzhledem k minimálnímu bodovému rozdílu může být opravdu nervy drásající bitva. Bonnin bude chtít získat titul na rozloučenou, neboť jej diváci příští rok uvidí za volantem jiné techniky. Do Argentiny odcestovala další dvojice Citroenů C3 Rally2 a k dispozici jej vedle Bonnina dostane ještě Rodrigo Disalvo. Změna technických pravidel, která otevřela cestu speciálům Rally2 do jihoamerické země, šampionátu rozhodně neublížila. A důkazem toho budiž i atraktivní sekundové drama v boji o absolutní vítězství. Tohoto boje se nezúčastnil Juan Carlos Alonso, který svůj Ford Fiesta R5 rozbil už v prvním testu. Jako lídr zakončil první etapu Díaz, a to s minimálním náskokem 2,9 sekundy na Cancia. Ještě o sekundu menší rozdíl pak byl mezi Canciem a třetím Baldonim. Ligato na čtvrtém místě zaostával za vedoucím pilotem o 8,5 sekundy a do druhé etapy vstoupil vítězně. Pak ale v druhé zkoušce povalil gumy ohraničující trať a dostal za to dvacet trestných vteřin. Ty lídr mistrovství inkasoval i v druhém průjezdu tímto úsekem, ale na bednu se v předposlední zkoušce stejně dostal. Chyby se tam dopustil sobotní vítěz Díaz. Ten po druhé ranní zkoušce přišel o vedení, ale před smolnou předposlední zkouškou byl s odstupem 1,2 sekundy stále ve hře. Nakonec se musel spokojit jen s bramborou. A kdo nakonec vyhrál? Baldoni před posledním testem vedl jen o osm desetin před Canciem. Druhý muž průběžného pořadí ale potřeboval za každou cenu vyhrát, aby co nejvíce stáhnul svou ztrátu na vedoucího Ligata. Do poslední zkoušky jistě dal maximum, ale nestačilo to. Druhý triumf v řadě vybojoval Baldoni, kterého jistě mrzí absence na dvou rally a dvě odstoupení. Bez toho by dost možná boj o titul nebyl jen záležitostí dvou jezdců.

Stav šampionátu: 1. Ligato 394, 2. Cancio 351, 3. D’Agostini 249,5, 4. Baldoni 200,5, 5. Scuncio 193,5

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!