Hlavní obsah

Fiala: Na V4 budeme řešit i Orbánovu šálu

Premiér Petr Fiala (ODS) nepochybuje, že na čtvrtečním jednání premiérů Visegrádské skupiny (V4), které se má zúčastnit i maďarský premiér Viktor Orbán, bude zmíněno Orbánovo počínání, kdy se na veřejnosti ukázal s šálou, která na sobě měla mapu Velkého Maďarska. To přitom zahrnuje i část Slovenska, které je ještě vedle Polska a Česka také členem V4.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Český premiér Petr Fiala (ODS) na summitu EU v Bruselu

Článek

„Co zaznívá občas z Maďarska, ať už ve formě výroků, nebo činů, situaci nepomáhá. Šálu pana premiéra Orbána jsem také zaznamenal a nepochybuju, že to bude zítra během jednání zmíněno,“ komentoval krok ve středu po jednání kabinetu premiér.

Na šále je totiž znázorněna kromě dnešního maďarského území také část Rakouska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska, Srbska, Ukrajiny a Rumunska.

A právě na Slovensku, konkrétně v Košicích, se má ve čtvrtek konat jednání na úrovni premiérů V4, tedy Česka, Maďarska, Slovenska a Polska. „Nemám žádné jiné zprávy, že to nebude,“ uvedl k tomu premiér.

Mezi hlavními tématy plenárního zasedání má být energetická bezpečnost, válka na Ukrajině a migrace.

„Hnus a humus.“ Orbánova šála s Velkým Uherskem naštvala sousední země

Zahraniční

„Jednání premiérů V4, které zítra proběhne, je po dlouhé době první. Minimálně půl roku jsme se nesešli. Předsednická země V4 – Slovensko – nesvolávala jednání na základě dobrých důvodů,“ řekl Fiala.

Nedávno se podle jeho slov nicméně státy rozhodly, že bude dobré probrat věci, které se týkají společných postojů – ať už například migrace, nebo energetiky.

Mezi státy V4 to v posledních měsících totiž „jiskří“ kvůli postojům právě maďarského prezidenta k současné válce na Ukrajině, která byla způsobená ruskou invazí.

Orbán v minulosti blokoval například některé kroky Evropské unie, které mířily proti Rusku či měly naopak pomoci Ukrajině. Nesouhlasil například s tím, aby EU poskytla Ukrajině pomoc ve výši 18 miliard eur.

Bratříčkování s Íránem jako Maďaři? Babiš by se už „přítelem“ Viktorem neinspiroval

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám