Chlupáči, 23. 11. 2022

Foto: Shutterstock

Pokud hledáte veselého aktivního ovčáckého psa, zpozorněte! Australská kelpie by pro vás mohla být tou správnou volbou. Jedná se totiž o rošťáka, co miluje pohyb a zábavu.

Přidat na Seznam.cz

Už vám nic neunikne!
Přidejte si web na hlavní stránku Seznam.cz.

Chytrá hlavička

Australská kelpie

Kelpie se řadí mezi psy s vysokou inteligencí. S radostí a chutí plní úkoly, velice rychle se učí novým povelům a vše pochopí v okamžiku. Práce s ní je zkrátka radost! I proto je tak oblíbeným pasteveckým psem. A nejen to, kelpie díky své bystrosti vyniká v nejrůznějších aktivitách, jako je například dogdancing. Překvapí vás, kolik pohybů, kombinací a triků se tato šikulka naučí.

Aby se tento aktivní chlupáč nenudil, je potřeba jeho chytrou hlavičku nějak zabavit. Když se totiž kelpie nudí, buďto strádá, nebo vymýšlí lumpárny. Kromě fyzické aktivity je tedy dobré ji zabavit i po psychické stránce. K tomu mohou dopomoci různé hlavolamy, interaktivní hračky a čmuchací koberečky.

Pracovitý sportovec

Australská kelpie

Tento neposedný rošťák miluje pohyb a akci. Proto se hodí do rodiny, kde se stále něco děje a kde nehrozí nuda. Kelpie vám bude s radostí dělat společnost nejen na rodinných výletech, ale i při sportování. Společně můžete najít zalíbení v běhu či jízdě na kole, zabrousit můžete i do psích sportů, kde kelpie vynikají díky své mrštnosti, hbitosti a rychlosti. Kromě zmíněného dogdancingu se tak s touto bystrou lištičkou můžete věnovat agility, frisbee, flyballu nebo třeba hoopers. Dobrá bude i v záchranařině a vzhledem k jejímu původu se můžete vydat i cestou práce s ovcemi.

Aktivní společník

Australská kelpie

Australská kelpie je ke své rodině velice oddaná, a zvláště s dětmi vychází opravdu dobře. Je k nim jemná a přátelská a miluje společné hry a skotačení. Díky vyrovnané povaze se hodí do většiny rodin, a to i s jinými domácími mazlíčky. Na ty by si však měla kelpie, jako každý chlupáč, navyknout zavčas, ideálně ještě ve štěněčím věku. Co se týče prostředí, ve kterém se bude tento chlupáč cítit dobře, záleží hlavně na tom, kdo se jí bude věnovat. Jelikož kelpie potřebuje hojně zaměstnávat, nehodí se příliš pro zaneprázdněné lidi, kteří by ji odložili v městském bytě. Tento rarášek bude šťastný s takovou rodinou, která jí dopřeje dostatek pozornosti, lásky a akce.

Autorský článek

Vice info: American Kennel Club; Esther Verhoef – Verhallen: Velká encyklopedie psů; vydavatelství Rebo; rok vydání: 2002; ISBN: 8072340727

Štítky: psí plemena

Autor článku: Aneta Hladíková; Foto: Shutterstock

New title