Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 11. 2022 17:59

Premiér Petr Fiala se setkal s prezidentem UEFA Aleksanderem Čeferinem

Premiér Petr Fiala přijal na Úřadu vlády prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina a předsedu FAČR Petra Fouska, 23. listopadu 2022.
Premiér Petr Fiala přijal na Úřadu vlády prezidenta UEFA Aleksandera Čeferina a předsedu FAČR Petra Fouska, 23. listopadu 2022.
Premiér Petra Fiala se ve středu 23. listopadu 2022 setkal s prezidentem Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) Aleksanderem Čeferinem a předsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR) Petrem Fouskem. Předmětem jednání s vrcholnými fotbalovými představiteli byl zejména sportovně-společenský model sportu a fotbalu v Evropě a spolupráce fotbalových asociací s vládou a Evropskou unií.

Hlavním předmětem jednání byl sportovně-společenský model sportu a fotbalu v Evropě. Ten je založen na pyramidálním systému a v každém státě existuje jediná národní fotbalová asociace (v Česku FAČR) odpovědná za veškeré fotbalové dění. Celá pyramida je propojena také finančně a těží z ní i malé kluby, které vychovají talentované hráče. Konkrétním příkladem je přestup českého hráče a kapitána reprezentace Tomáše Součka z SK Slavia Praha (1. liga, ČR) do anglického klubu West Ham United (1. liga, Anglie) na začátku sezony 2020/2021. Tento přestup přinesl částku 40.000 eur malému fotbalovému klubu v Havlíčkově Brodě. Model tak motivuje i malé lokální kluby, aby se snažily mít co nejširší mládežnickou základnu. UEFA uvádí, že z celkového rozpočtu organizace se dostane 97 % finančních prostředků do nižších pater, tedy k národním organizacím a samotným klubům.

Prezident UEFA Aleksander Čeferin poděkoval premiéru Fialovi a vládě za podporu UEFA a sportovně-společenského modelu po dobu českého předsednictví v Radě EU. Zejména pak za zaujatou pozici při slyšení u Evropského soudního dvora v červenci. UEFA se soudí s takzvanou Superligou, založenou v dubnu 2021, která původně čítala 12 klubů ze tří zemí. Soutěže by se účastnily pouze elitní organizace a neumožňovala by účast klubům z většiny zemí. Myšlenka superligy tak byla v přímém rozporu se stávajícím systémem solidarity, který zaručuje uspořádání UEFA.

„Česká republika podpořila ve zmiňovaném sporu UEFA, a to proto, že stávající model je funkční nejenom z ekonomického, ale hlavně sportovního a společenského hlediska. Navrhovaná změna by znamenala menší podporu amatérských a mládežnických fotbalových týmů,” uvedl předseda vlády Petr Fiala. „Solidarita a z ní plynoucí podpora mládeže, kterou stávající model zaručuje, je pro fotbal i sport obecně naprosto klíčová a je zásadním předpokladem pro výchovu talentů a podporu sportovních aktivit dětí a mládeže,“ dodává Fiala.

Sportovně-společenský model sportu přináší i další výhody. Vygenerované finanční prostředky z televizních, reklamních a marketingových práv UEFA přerozděluje zpět klubům. To zpětně umožňuje investice do výchovy mládeže, trenérů, růstu talentů a pokračování modelu.

 

Odbor komunikace Úřadu vlády ČR
e-mail: tiskove@vlada.gov.cz
telefon: 22400 2058/2059/2596/2625
www.vlada.cz | twitter.com/strakovka | facebook.com/uradvlady

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie