Vánoce budou letos poněkud netradiční. Místo běžných dárků budete myslet spíše na to, co pořídit na stavbu (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Pokud stavíte nebo rekonstruujete, asi už to cítíte v kostech: Vánoce budou letos poněkud netradiční. Místo běžných dárků budete myslet spíše na to, co pořídit na stavbu. A v některých případech děláte dobře. 

Materiál, který v létě jako když najdete

Asi už tuhle poučku znáte, ale neškodí si ji zopakovat: myslete dopředu. Stavební materiál nezlevňuje a i když už to není tak hrozné jako před půl rokem, stále ho na trhu není dost. Je proto racionální si pod stromeček pořídit cihly, okna nebo střešní krytinu. Stavebniny tak nakoupíte ještě za letošní ceny a budete mít větší jistotu, že se zahájením sezony budete mít materiál po ruce.

Tepelné čerpadlo a solární panely

I na tyhle technologie jsou dlouhé čekací doby. V souvislosti s cenami energie a dotačními programy totiž poptávka klesat nebude, stejně jako jejich cena. Poproste tedy Ježíška, ať se vám po nějakém tom čerpadlu nebo fotovoltaice poohlédne. Do jara je stejně mít nebudete, takže pod stromečkem vám překážet nebudou. Zajímá vás téma tepelných čerpadel více? Pak si přečtěte článek České spořitelny Vytápění tepelným čerpadlem.

Stínící technika

Plánujete na dům umístit předokenní žaluzie nebo rolety? I ty se musí objednávat včas. Využijte dlouhých zimních večerů a nějaké si objednejte předem. Aby se k vám dostaly ve chvíli, kdy nastane vhodná doba pro jejich instalaci. 

Při plánování bydlení myslete dopředu (Foto: Shutterstock)
Při plánování bydlení myslete dopředu (Foto: Shutterstock)

TIP: Důležité informace ohledně stínící techniky najdete i v článku Venkovní žaluzie a rolety: Proč už jste je měli dávno mít.

A co třeba bazén?

Chcete si ty Vánoce opravdu užít? Představa několika palet tvárnic nenaplňuje vaši představu o pokojných svátcích? Udělejte si tedy radost a pořiďte si něco méně praktického, třeba bazén. Pod stromečkem budete mít sice jenom fakturu, ale o to větší zábava to bude v létě.

Jak na to vzít peníze?

I když je pořízení výše zmíněných „vánočních dárků“ racionálním nákupem a pravděpodobně i dobrou investicí, možná na ně nemáte dostatek hotovosti. V tomto případě není špatný nápad poohlédnout se například po účelové půjčce nebo zvýhodněném úvěru na ekologické zdroje energie

Způsobů, jak si opatřit prostředky pro stavbu nebo modernizaci bydlení je ale více, dozvíte se o nich v podrobnějším článku o možnostech financování stavby rodinného domu.

ČESKÁ SPOŘITELNA, a.s. Poslat poptávku