Úvod ZO ZAHRANIČIA Ukrajinská tajná služba urobila raziu v kláštore za spev piesne Matka Rus....

Ukrajinská tajná služba urobila raziu v kláštore za spev piesne Matka Rus. Moskva to odsúdila

Foto: archív

Ukrajinské bezpečnostné zložky urobili raziu na území pravoslávneho kláštora Kyjevsko-pečerská lavra v Kyjeve. Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) vo svojom vyhlásení uviedla, že ide o zásah proti nebezpečným aktivitám ruských tajných služieb na Ukrajine. Podľa SBU má byť cieľom operácie je zabrániť využitiu kláštora ako bunky „ruského sveta“.

Razie v areáli a objektoch kláštora vykonali príslušníci SBU, Národnej polície a Národnej gardy. Preverujú oznámenia, že priestory patriace ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa využívajú ako skrýše sabotážnych a prieskumných skupín a cudzích občanov či na skladovanie zbraní, objasnila SBU vo svojom vyhlásení.

Západné spravodajské agentúry uvádzajú, že SBU začala pred týždňom viesť vyšetrovanie prípadu spojeného so spevom piesne Matka Rus v jednom z chrámov kláštora. „Počas bohoslužby zazneli v chráme tézy propagandistického charakteru, ktoré vychvaľovali ‘ruský svet’,“ uviedla SBU vo svojom vyhlásení.

Pre podozrenie, že tým prišlo “k schvaľovaniu agresie Ruska proti Ukrajine”, bolo v kauze začaté trestné konanie. Vedenie kláštora v súvislosti s tým informovalo, že kňaz, ktorý danú bohoslužbu slúžil, dostal od predstavených zákaz viesť liturgiu a modlitby.

Uniformovaní a ozbrojení príslušníci bezpečnostných zložiek pred vstupom do kláštora vykonávali kontroly totožnosti a kabeliek či tašiek veriacich pred tým, ako ich pustili do areálu. SBU v ďalšom vyhlásení informovala, že podobné razie boli vykonané aj v dvoch ďalších kláštoroch a diecéze v Rivnenskej oblasti na severozápade Ukrajiny.

Kyjevsko-pečerská lavra bola pred rokmi štátom prevedená do vlastníctva ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC) patriacej pod moskovský patriarchát. Autokefálna, čiže nezávislá, pravoslávna cirkev Ukrajiny pod vedením metropolitu Epifanija, bola ustanovená v roku 2019 s podporou ekumenického patriarchátu v Konštantínopole.

Moskovský patriarchát a jeho dcérska UPC nechcú akceptovať autokefáliu ukrajinského pravoslávia. Metropolita Epifanij, naopak, v marci tohto roku – krátko po začatí vojny na Ukrajine – vyzval duchovných a veriacich ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu na zlúčenie pravoslávnych cirkevných štruktúr na Ukrajine.

Dôvodil, že koncept geopolitickej vízie „ruského sveta“ priniesol Ukrajine veľké utrpenie, preto sa „s touto krvou poškvrnenou šovinistickou ideológiou treba navždy rozísť“. Kyjevsko-pečerská lavra je zasvätená Zosnutiu presvätej Bohorodičky. Patrí k najvýraznejším architektonickým stavbám Kyjeva a od roku 1990 je spolu s Chrámom svätej Sofie zapísaná do zoznamu UNESCO.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov označil policajnú prehliadku v kláštornom komplexe Kyjevsko-pečerská lavra za ďalší článok v „reťazci vojenských akcií“ Ukrajiny proti ruskému pravosláviu. Dodal, že Ukrajina je už dlho vo vojne s ruskou pravoslávnou cirkvou.

Hovorca ruskej pravoslávnej cirkvi Vladimir Legojda odsúdil prehliadkyu v kláštore ako akt zastrašovania ukrajinských veriacich. „Modlíme sa za našich spoluveriacich, ktorí sa stávajú obeťami bezprávia, a vyzývame všetkých súcitných ľudí, aby urobili, čo je v ich silách, aby zastavili toto prenasledovanie,“ uviedol Legojda na sociálnej sieti.

Foto: archív