Úvod ZO ZAHRANIČIA Britský najvyšší súd zakázal Škótom ďalšie referendum o nezávislosti. Sturgeonová sa však...

Britský najvyšší súd zakázal Škótom ďalšie referendum o nezávislosti. Sturgeonová sa však nevzdáva

Nicola Sturgeonová. (Foto: archív)

Škótsky parlament nemôže zorganizovať druhé referendum o nezávislosti Škótska bez súhlasu Londýna. Jednomyseľne o tom rozhodol Najvyšší súd Spojeného kráľovstva.  Škótsky parlament podľa verdiktu súdu nemá právomoc schváliť legislatívu o vypísaní nového referenda o nezávislosti bez súhlasu britskej vlády alebo britského parlamentu.

Verdikt britského najvyššieho súdu však zrejme neskončí dlhodobý spor týkajúci sa konania ďalšieho škótskeho referenda o nezávislosti, hoci premiér Rishi Sunak označil rozhodnutie súdu za „jasné a definitívne” a vyzval Edinburgh na spoluprácu. Britská vláda dlhodobo odmieta schváliť hlasovanie o nezávislosti Škótska, pričom argumentuje, že sa o tejto otázke rozhodlo už v prvom referende.

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová navrhovala uskutočniť referendum v októbri 2023 s otázkou: „Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou?“. Sturgeonová vyjadrila nad súdnym verdiktom sklamanie, rozsudok však rešpektuje.

„Zákon, ktorý Škótsku nepovoľuje zvoliť si svoju vlastnú budúcnosť bez súhlasu britského parlamentu ukazuje, že akákoľvek predstava dobrovoľného partnerstva so Spojeným kráľovstvom je mýtus,“ napísala Sturgeonová na sociálnej sieti.

„Dnešný rozsudok blokuje jednu z ciest k tomu, aby bol hlas Škótska týkajúci sa nezávislosti vypočutý – avšak v demokracii náš hlas nemôže a nebude definitívne umlčaný,“ zdôraznila premiérka. Prvé referendum o nezávislosti sa v Škótsku konalo na jeseň 2014. Škóti sa vtedy vyjadrili proti nezávislosti v pomere 55 k 45 percentám; volebná účasť dosiahla takmer 85 percent.

Po výsledkoch referenda sa v Škótsku ozvalo množstvo hlasov, ktoré považovali sčítavanie hlasov za zmanipulované. Aj preto súčasná šéfka škótskej vlády presadzuje zopakovanie plebiscitu. Sturgeonová prisľúbila, že nadchádzajúce parlamentné voľby v Británii naplánované najneskôr na január 2025, budú “de facto hlasovaním o nezávislosti Škótska”.

V tejto súvislosti dodala, že požiada svoju Škótsku národnú stranu (SNP), aby na budúci rok usporiadala mimoriadnu konferenciu s cieľom “nájsť iný demokratický, zákonný a ústavný prostriedok, ktorým môžu Škóti vyjadriť svoju vôľu”. Podľa nej ním môžu byť len voľby,“ vyhlásila Sturgeonová na mediálnom brífingu.

Dosiahnutie nezávislosti je podľa slov Sturgeonovej nielen žiaduce, ale aj nevyhnutné, „ak má Škótsko uniknúť katastrofe brexitu“. SNP v škótskych parlamentných voľbách kandidovala s tým, že jej cieľom je zorganizovať platné referendum.