Oznamovatelé nepravostí přijdou o ochranu, rozhodla vláda

Část poslanců vládní koalice obratem oznámila, že se pokusí rozhodnutí vlastního kabinetu opravit ve sněmovně. Je to z dílny ODS, tvrdí.

Ti, kdo oznamují nepravosti ve veřejné sféře, takzvaní whistlebloweři, dosud požívali absolutní ochrany. Své jméno nemuseli nikde zveřejnit, před případným postihem je chránila anonymita. I tak se musel daný úřad oznámením zabývat a nesměl ho hodit pod stůl.


Foto: Ministerstvo kultury

To se teď má změnit. Vláda Petra Fialy schválila verzi zákona, kde se anonymita nebude vztahovat na oznamování přestupků. A to navzdory jasnému doporučení své vlastní protikorupční rady.

Proti vládnímu rozhodnutí se obratem postavily protikorupční organizace, které před přijetím normy varovaly. “Vláda se rozhodla ignorovat jednoznačné stanovisko své vlastní protikorupční rady a schválila verzi návrhu zákona o ochraně oznamovatelů, která přidá práci nejen oznamovatelům, ale i zaměstnavatelům, úřadům a komukoliv dalšímu, kdo se bude oznámeními zabývat,” komentoval krok vlády právník Transparency International Jan Dupák.

Už před schválením popsal právník Dupák dopady jasně: “Pokud se vláda rozhodne pro verzi bez možnosti oznámit spáchání přestupku a oznamovat ve veřejné správě anonymně, bude nový zákon skoro k ničemu a bude ukázkou, že tuto vládu prevence korupce nezajímá.”

Proti zákonu se vymezili i někteří poslanci z řad vládní koalice, zejména z řad Pirátů a STAN. A současně oznámili, že se ve sněmovně pokusí vládní zákon změnit.

“Ochranu statečných lidí, kteří riskují postavení, aby zachránili veřejné peníze před rozkrádáním, přírodu před ničením a spotřebitele před podvody považuji za základní slušnost. Vládní návrh jim moc nepomůže. Ve sněmovně navrhnu změny. Stát má potírat korupci, ne její oznamovatele,” prohlásil poslanec Pirátů Jakub Michálek.

A stejně věc vidí Hana Naiclerová ze Starostů: “Vládní návrh zákona o ochraně oznamovatelů je špatný, nedostatečný, dílo ODS. Hnutí STAN bude usilovat o lepší podobu zákona ve sněmovně. Ochranu musí mít i oznamovatelé přestupků. Boj proti korupci nemá být jen prázdná fráze. Sněmovna musí ukázat, že ho myslí vážně.”

Proč si to Piráti a Starostové nevyříkali předem a musí tedy ve Sněmovně napravovat kroky vlády, jejíž jsou součástí, to už nikdo z nich nevysvětlil. Poslankyně Naiclerová pouze uvedla, že starostové byli na vládě přehlasováni. “Je to vládní návrh a ve vládě jsme byli přehlasovanou menšinou,” uvedla.

Kabinet zákon schválil na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka, který jej obhajuje, že podle něj neznamená ignorování anonymních podnětů. A navíc tvrdí, že jej schválili už ve sněmovně předsedové všech koaličních klubů, tedy i toho pirátského a STAN.

„Snaha o legislativní úpravu whistleblowingu se v České republice objevuje opakovaně. Návrh, který jsem předložil vládě, je návrh kompromisní, tedy schválený všemi předsedy koaličních klubů ve sněmovně,” tvrdí ministr. 

Proč si to koaliční politici nevyříkali předem? Kdo koho ve vládě válcuje? Zákulisí ročního fungování vládního kabinetu chystáme do Zimního speciálu Neovlivní.cz. Objednávat můžete už nyní v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Ministerstvo kultury

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email