Nemecko: Nové pravidlá pre zamestnancov v Cirkvi – aktívni homosexuáli a znovu zosobášení rozvedení sú vítaní -

Nemecko: Nové pravidlá pre zamestnancov v Cirkvi – aktívni homosexuáli a znovu zosobášení rozvedení sú vítaní


24. novembra 2022
  Krátke správy

Model, ktorý bol v rámci nemeckej Synodálnej cesty diskutovaný už počas minulého roka, sa dočkal pred niekoľkými dňami posvätenia zo strany Nemeckej biskupskej konferencie. Odteraz je zakázaná akákoľvek „diskriminácia“ cirkevných zamestnancov, aj ak žijú v aktívnom homosexuálnom vzťahu, či sú rozvedení a znovu zosobášení. Doteraz boli tieto skutočnosti prekážkou pre možnosť výkonu zamestnania.

Ilustračný obrázok, zdroj: wikimedia commons

Aplikácia odporúčania biskupskej konferencie je v kompetencii každého biskupa. K trendu sa okamžite pripojilo 27 diecéz. Felix Neumann z portálu Katholisch.de sa však ešte stále sťažuje, že je toho liberalizmu málo, pretože nemecká cirkev sa tvrdošijne bráni zamestnávaniu tých, ktorí oficiálne vystúpili z katolíckej Cirkvi. Inými slovami tých, ktorým katolícka viera prekáža, ale katolícke peniaze nie.

V novom biskupskom dokumente sa píše: „Rozmanitosť v cirkevných inštitúciach je obohatením. Bez ohľadu na špecifické povolania, pôvod, náboženstvo, vek, postihnutie, pohlavie sexuálnu identitu a spôsob života, všetci zamestnanci môžu byť predstaviteľmi bezpodmienečnej Božej lásky, a tým aj Cirkvi, ktorá slúži ľuďom.“ (par. 3, ods. 2, odst. 1f)

Nám už len zostáva sa spýtať: Týka sa táto klerikálna vášeň pre „rozmanitosť“ aj katolíkov oddaných tradícii?

Nemecká cirkev sa však určite touto zmenou neocitla na konci svojej cesty k sebazničeniu. Štátna komisárka pre boj s diskrimináciou, Ferda Atamanová, totiž nové pracovné právo okamžite kritizovala ako nedostatočne inkluzívne. Vyzvala na zrušenie všetkých pravidiel obmedzujúcich prijatie do pracovného pomeru v nemeckej cirkvi. Ak by sa jej to podarilo, tak potom by zrejme mohli byť dvere otvorené aj pre tzv. dezinformátorov, ruských špiónov, konšpirátorov, pravicových extrémistov, antivaxerov a podobne? Alebo, žeby nie?

Atamanová hodnotí zmeny ako „príliš váhavý krok“ a avizuje, že budú musieť nasledovať „ďalšie vylepšenia“.

Na druhej strane rehoľná sestra Mária Gabriela Zinklová jasá na stránkach Katholisch.de už teraz. V príspevku so sladkým názvom Sloboda v spálňach: Mnoho zamestnancov Cirkvi si vydýchlo, oznamuje:

Napriek všetkým proroctvám o záhube, treba teraz zamestnávateľovi – katolíckej Cirkvi, zaželať, aby už viac nezatvárala dvere pred všetkými, ktorých s radosťou nazývala „hriešnikmi“, ako sú napríklad tí, ktorí sa rozviedli a znovu zosobášili, alebo tí, ktorí žijú vo vzťahu s osobou rovnakého pohlavia. Skúsenosti z mnohých individuálnych prípadov ukazujú, že nemálo z nich realizuje Ježišov ideál katolíckej Cirkvi s veľkou obetavosťou voči blížnym, slabým, starým a chorým.“

Aha, takže Ježišov „ideál“ asi spočíval v tom, aby boli všetci obetaví voči slabým, starým, chorým a zároveň žili v hriechu. Zaujímavé…

A opäť trochu kritiky od Felixa Neumanna: v texte sa nehovorí explicitne o transgender ľuďoch! No, raz darmo – cesta je cesta. Aj tá synodálna. Treba po nej kráčať stále vpred, až sa nakoniec dospeje k vytúženému cieľu.

BM

Zdroj: katholisch.de, ilustračný obrázok, zdroj – wikimedia commons


PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 € 10 € 20 € 50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)

Najnovšie články

Úchylným progresívcom v talianskom Miláne prekáža už aj socha dojčiacej matky! Nezodpovedá vraj hodnotám všetkých občanov!!!

„Ján Pavol II. sa obracia v hrobe“ alebo Advokátka Liz Yore pre Fatimu TV vysvetľuje, ako zmluva medzi Vatikánom a Čínou bola doslova zradou katolíkov v Číne

The European Conservative: Brusel sa obáva, žeby voľby na Slovensku mohli spustiť celoeurópsku „populistickú vlnu“

Účasť katolíkov na svätých omšiach v Taliansku klesla na 10 %. Nová univerzitná štúdia prináša katastrofálne údaje. Čo treba ešte zmodernizovať?