Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Patáliemi proti smutku a tragédiím. Začíná Festival francouzského filmu

Malý Mikuláš je protagonistou i průvodcem filmem foto: Aerofilms

Známé příhody malého Mikuláše ožily v animovaném filmu, který přibližuje i osudy tvůrců Reného Goscinnyho a Jeana-Jacquese Sempého.
  10:00

Postavičku školáka Mikuláše vymyslel na konci padesátých let 20. století výtvarník Sempé, ovšem charakteristickými příhodami a vypravěčským stylem jej vybavil spisovatel Goscinny. Spolutvůrci a přátelé pracovali v kongeniálním tandemu a vytvořili fenomén, který daleko přesáhl hranice Francie.

MIKULÁŠOVY PATÁLIE:

JAK TO CELÉ ZAČALO

Francie, Lucembursko, 2022

Premiéra: 8. 12.

Snímek Amandine Fredonové a Benjamina Massoubrea animované postavičky Mikuláše, jeho rodiny a kamarádů poprvé rozpohyboval. A co je důležité, nezůstal jen u adaptace známých situací, ale s pomocí nezaměnitelné figurky vypráví zároveň příběh obou tvůrců. Je to historie přátelství, radosti, vzájemného respektu i pozdějšího odloučení.

Příběh se nemilosrdně láme rokem 1977, kdy René Gosinny předčasně zemřel. Je to i příběh složitého dětství obou tvůrců, každý z nich si z různých důvodů nesl do života pořádnou zátěž. Mikukášovi ovšem dali mnohem spokojenější dětství a, jak film zdůrazňuje, v jeho postavě i oni žijí navěky. Goscinny i Sempé, který se ještě dožil premiéry tohoto snímku na festivalu v Cannes – zemřel 11. srpna tohoto roku.

FESTIVAL FILMŮ Z FRANCIE

Mikulášovy patálie ve čtvrtek v pražském kině Lucerna v předpremiéře zahájí Festival francouzského filmu. Ten v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě nabídne celkem 54 filmů, z toho 14 v předpremiérách. Přehlídka potrvá do 30. listopadu a vedle novinek z Cannes připomene také například jubilea Alaina Resnaise či Françoise Truffauta.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!