MojAndroid

Tešíme sa, že v poslednom období oficiálne prišli na slovenský trh noví čínski výrobcovia. Noví z pohľadu Slovenska samozrejme. Jedným z nich je aj vivo, ktorý u nás predáva smartfóny strednej triedy, no aj špičkový vivo X80 Pro. Ja som však mal možnosť nazrieť ešte ďalej a naživo si vyskúšať dva špeciálne modely, ktoré sa na slovenský trh nedostanú.

Jedným z nich je skladací smartfón s ohybným displejom vivo X Fold+, druhým vlajkový IQOO 10 Pro. Áno, aj IQOO je značka, ktorá patrí pod vivo. Mimochodom, práve smartfón od IQOO bol prvým s najnovšou generáciou ultrasonického snímača odtlačkov prstov, ktorý som vychválil v recenzii vivo X80 Pro.

vivo IQOO
Zdroj: Miroslav Schwamberg

Skladacie vivo aj nové IQOO boli samozrejme s čínskym softvérom, čiže nadstavbou OriginOS. Tú už veľmi dobre poznám, keďže sám som bol niekedy vlastníkom smartfónu vivo X70 Pro+, ktorý sa u nás taktiež nepredával. Táto nadstavba mi príde v porovnaní s európskym Funtouch OS ešte o niečo lepšia a rýchlejšia.

IQOO 10 Pro má 200 W nabíjanie

IQOO 10 Pro je klasická vlajková loď so všetkým, čo k tomu patrí. Pri pohľade na parametre zaujme v prvom rade nabíjaním. Ide totiž o smartfón, ktorý zvládne výkon až 200 W. Nabíjačka je samozrejme v balení. Počas krátkeho zoznámenia som mal možnosť zariadenie nabiť z 0 do 100 percent. A trvalo to menej ako 12 minút. Aby toho nebolo málo, prítomné je aj bezdrôtové nabíjanie s výkonom 50 W a nechýba ani reverzné bezdrôtové nabíjanie.

IQOO 10 Pro
IQOO 10 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

IQOO taktiež ponúka aj špeciálnu BMW edíciu tohto modelu, rovnako tomu bolo aj v prípade predchodcu. Avšak ani čierny farebný variant nevyzerá vôbec zle. Zadná strana je príjemne drsná a imituje kožu. Jediné, čo mi prekáža, je oblasť fotoaparátu, ktorá je nepríjemne lesklá na zachytáva odtlačky prstov. Avšak aj tu má IQOO jedno prekvapenie. Pri pohľade proti svetlu je vidieť imitáciu karbónu, čo vyzerá naozaj parádne.

IQOO 10 Pro
IQOO 10 Pro | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Zaujímavá je aj fotovýbava. 50-megapixelový hlavný snímač dostal gimbalovú stabilizáciu obrazu (konečne je gimbal tam, kde by podľa mňa mal byť). 14,6 MP teleobjektív ponúka trojnásobné optické priblíženie a nechýba ani 10 MP ultra-širokouhlý objektív s uhlom záberu až 150 stupňov.

vivo X Fold+: Skladačka, ktorá zaujme

Ďalší skvelý skladací smartfón, ktorý sa u nás nepredáva. V podstate si momentálne môžeme vybrať len medzi Samsungom Galaxy Z Fold4 a Huawei Mate Xs 2. Ak teda počítam s tými modelmi, ktoré po otvorení ponúknu veľký, takmer tabletový displej.

vivo X Fold+ je už druhou generáciou skladačky od tohto výrobcu, teda aby som bol presnejší, vylepšenou prvou. Prišiel s lepším čipsetom, rýchlejším nabíjaním či väčšou batériou. Parametre si však môže nájsť každý, prejdem teda rovno na svoje prvé pocity z krátkeho zoznámenia.

vivo x fold+
vivo X Fold+ | Zdroj: Miroslav Schwamberg

V prvom rade sa mi páči zadná strana s príjemným povrchom, ktorý vôbec nezachytáva odtlačky prstov. O tom, že displeje sú špičkové, asi nikto nepochybuje. Ale ako je na tom pánt, ktorý sa stará o otváranie a zatváranie?

V porovnaní so spomínaným Samsungom je zariadenie celkovo výrazne tenšie. To znamená, že aj pánt musel byť tomu prispôsobený. Avšak po vyskúšaní moje prvotné obavy opadli. Ono to funguje aj v tenšom zariadení a funguje to dosť dobre.

V prvom rade chválim jemné zahnutie oboch strán zariadenia v zatvorenom stave, takže si mám o čo oprieť prst pri otváraní a telefón sa mi len tak ľahko z rúk nevyšmykne. Dotváranie zabezpečuje pravdepodobne magnet. V zatvorenom stave všetko drží pevne pokope.

vivo X Fold+
vivo X Fold+ | Zdroj: Miroslav Schwamberg

Kĺb je naozaj prepracovaný. Do uhla približne 60-70 stupňov sa prakticky otvorí sám, nedrží pevne v jednom uhle. Avšak od tejto úrovne až do úplného otvorenia ho môžem mať otvorený v akomkoľvek uhle a sedí veľmi dobre. Podobne, ako Samsung, ktorý drží doslova v akomkoľvek uhle.

Smartfón je to poriadne veľký, ale aj široký. To síce môže byť nevýhodou, no ja som rád, pretože vonkajší displej je tu naozaj pohodlný a plnohodnotný. To znamená, že sa na ňom aj dobre píše, klávesnica je dostatočne široká. Práve toto som najviac komentoval na úzkom displeji Foldu. Tu je to všetko v poriadku.

Samotný pocit z tohto smartfónu som mal výborný. Už pri prvom dotyku je vidieť, že ide o drahé zariadenie. Výhrady nemám ani voči kĺbu, ktorý pôsobí veľmi dobre. Ako sa bude kĺb správať po dlhšom používaní, to samozrejme neviem. Snáď bude všetko v poriadku.

Náš tip
Biometrické občianske preukazy budú na Slovensku onedlho realitou
24.11.2022

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+