O účast v MČR juniorů a juniorek se opět bojovalo ve Špindlerově Mlýně

Z pověření ŠSČR proběhlo v týdnu 12.-19.listopadu Polofinále MČR juniorů a Polofinále MČR juniorek v kategoriích 18 a 20let. Z přihlášených 90 juniorů a 23 juniorek se nakonec odprezentovalo 88 hráčů a 23 hráček, což i tak překonalo dosavadní početní rekordy v této soutěži. Zájem o účast v kategorii juniorek měly hlavně dívky patřící do kat. D18. Hráčky patřící věkově do kat. D20 startovaly v turnaji jen dvě.

Osm dní se bojovalo ve dvou samostatných devítikolových turnajích o postup na uzavřená MČR kat. H18+20 a D18+20. Junioři se rvali o šest postupových míst a juniorky o pět. Páté postupové místo dala do placu Martina Šťastná, která se rozhodla postup na MČR znovu vybojovat, byť měla z letošního MČR zajištěn přímý postup. Risk se jí nakonec vyplatil.

Oba turnaje se staly smolnými pro nasazené favority. Mezi juniorky si postup vybojovali jen dvě hráčky z první nasazené pětky a u juniorů dokonce jen jeden hráč z první nasazené šestky. Další zajímavostí je věk postoupivších hráčů a hráček, kde všichni postupující patří věkově do kat. osmnáctiletých. O urputném boji mezi juniory do posledního kola svědčí i skutečnost, že se o šestém postupovém místě rozhodovalo losem, neboť všechna bodová kritéria hráčů dělících 6.-7.místo byla shodná.

 

Vítězové turnaje H18+H20. 1.místo Štěpán Hrbek – Interchess, 2.místo Michal Jareš – ŠK Polabiny, 3.místo Ondřej Winter – ŠSPM Lipky

Kromě vítězů na fotografii na MČR juniorů dále postoupili:
4. Matouš Hlavina, KŠ Říčany, 5. Michal Kubiczek, ŠK Zlín-Malenovice 6. Petr Mach, KŠ Říčany

 

Vítězky turnaje D18 + D20, 1.místo Lucie Fizerová – Interchess, 2.místo Martina Šťastná – Šachová akademie VŠTE, 3.místo Beáta Havelková – QCC Č.Budějovice

Postup na MČR juniorek si dále vybojovaly:
4. Tereza Radmila Šulcová, ŠK Polabiny, 5. Sandra Hosová, Sokol Buštěhrad

Pořadatelem mistrovství byla Šachová škola pat a mat. Organizaci zajistili společnými silami Roman Burda a Jan Štich. Oba turnaje řídil rozhodčí klasifikace FA Michal Babička, kterému asistoval Jan Štich coby pořadatel a rozhodčí v jedné osobě. Rozbory partií prováděl trenér Stanislav Jasný. Zahájení mistrovství se zúčastnil člen Komise mládeže ŠSČR Jiří Kalužný.

Z doprovodného programu byl největší zájem o bleskový turnaj, kterého se zúčastnilo 55 hráčů z řad účastníků Polofinále, doprovodů a trenérů. O pořadí na prvních pěti místech rozhodovalo pomocné hodnocení, které určilo vítězem Jakuba Oceláka před Petrem Gnojkem a Jakubem Šulcem.

Naprostá většina účastníků ocenila hraní většiny kol v odpoledních hodinách, stravování formou bufetu a v mimo turnajové době přístupné prostory pro šachové, školní, pracovní či jiné aktivity.

Velký dík patří hlavnímu rozhodčímu M. Babičkovi, který kromě samotného řízení turnajů ještě zvládnul přenosy ze 42 online šachovnic a tvorbu bulletinu ze všech partií. Pořadatel zajistil pro medailová umístění poháry, medaile, diplomy a finanční ceny. Věcné ceny obdržely dále junioři a juniorky umístěné na 4.-10.místě. Každá juniorka navíc obdržela květinu. Průběh celé akce průběžně zaznamenával na svůj profesionální fotoaparát pan Ladislav Nagy z Českých Budějovic.

Roman Burda, ředitel turnaje

Fotografie: Fotogalerie Ladislava Nagye