Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Fiala po večeři se Zemanem šokoval lidovce: Hladíka na ministra zatím nenavrhne

Aktualizováno -
24. listopadu 2022
21:06
Autor: ČTK - 
24. listopadu 2022
14:11

Premiér Petr Fiala (ODS) dnes navštívil na zámku v Lánech prezidenta Miloše Zemana. Během pravidelné pracovní večeře se politici věnovali i jmenování lidoveckého kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka. Ve středu Zeman probral návrh s vicepremiérem a předsedou KDU-ČSL Marianem Jurečkou. Lidovci trvají na tom, že bývalý náměstek brněnské primátorky, jehož jmenování zkomplikovala kauza týkající se přidělování městských bytů v Brně, by se měl resortu ujmout. Policie ho z ničeho neobvinila. Fiala chce přesto s návrhem prezidentovi ještě počkat, zmínil, že situace by se mohla vyřešit během týdnů.

„Já jsem přesvědčen, že ta situace vyžaduje ještě nějakou dobu. Nejsou to měsíce, je to v řádu týdnů. Musím mít sám vnitřní jistotu, že předkládám prezidentu republiky takový návrh, který je v souladu s mým vědomím a svědomím a je dobrý pro Českou republiku,“ uvedl předseda vlády na otázku, kolik času ještě bude ke zvážení Hladíkovy nominace potřebovat.

Lidovci trvají na tom, aby se ministerstva ujal Hladík, a to co nejdříve. Policie ho z ničeho neobvinila. Řízením ministerstva životního prostředí je nyní pověřen šéf lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, který vede i ministerstvo práce. Po středeční schůzce s prezidentem řekl, že Zeman se chce s Hladíkem setkat, až obdrží oficiální žádost o jmenování. Vicepremiér odhadoval, že se tak stane v příštích dnech nebo blízkých týdnech.

„Předpokládám, že pan Hladík se s panem prezidentem setká až ve chvíli, kdy já předložím panu prezidentovi návrh na jeho jmenování. A já to udělám až po nějakém čase,“ reagoval nyní Fiala.

Podle něj má v čele „tak důležitého resortu jako ministerstvo životního prostředí“ stát člověk, který se bude moci plnohodnotně věnovat výkonu funkce, a ne vysvětlování problémů, které se budou objevovat v médiích. „Tento postoj je odpovědný, odpovídá i duchu ústavy,“ uzavřel.

V říjnu policie kvůli kauze městských bytů zasahovala i v Hladíkově kanceláři. Hladík několikrát uvedl, že s policisty spolupracoval a není z ničeho obviněn. Podle Jurečky měl několik týdnů na objasnění a závažné skutečnosti, které by vedly k jeho obvinění, se neobjevily. Šéf lidovců tento týden zopakoval, že podle jeho mínění není podání vysvětlení či součinnost s policií důvodem k odchodu z politického života.

Video  Zákulisí supersummitu v Praze: Takhle jednali Fiala s Macronem, Scholzem a dalšími lídry. Povečeřeli se Zemanem  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

amgal ( 26. listopadu 2022 08:15 )

Hladíka nenavrhne, protože Jurečka zvládne všechno sám. Hlavně když se Fiala zadarmo nadlábl.

LuCo ( 25. listopadu 2022 19:09 )

Peťa Fiala? Pěnová guma jako vždy!Holt chtít ještě neznamená umět!!!Ve všech směrech naprosto neschopný šéf vlády..

Pollo ( 25. listopadu 2022 06:35 )

Protože by zde exhibovali idioti jako Annar.

Wells ( 24. listopadu 2022 22:15 )

Proč není otevřená discuse k té zavražděné 14-ti leté dívce ve Francii.

Uživatel_5521686 ( 24. listopadu 2022 14:37 )

Kdyby to pan Zeman myslel dobře s národem,tak haj zla okamžitě hodí do hradní hladomorny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa