Hlavní obsah

V4 včetně Maďarska se shodla na podpoře Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéři zemí visegrádské čtyřky se shodli na společném postupu v podpoře Ukrajiny. Podle českého premiéra Petra Fialy má nicméně Maďarsko jiný názor na konkrétní způsob poskytnutí finanční pomoci. Maďarský premiér Viktor Orbán partnerům přislíbil, že země ratifikuje vstup Finska a Švédska do NATO.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Ve strategických cílech jsme se shodli. Rusko nemůže představovat hrozbu pro bezpečnost Evropy,“ uvedl Orbán v souladu s Fialovým prohlášením o podpoře nezávislosti Ukrajiny.

Podle Orbána Maďarsko podporuje i finanční pomoc Ukrajině, nikoliv však skrze evropské struktury. Evropskou podporu nicméně blokovat nechce. Zdrženlivě se Orbán naopak vyslovil k možné vojenské podpoře Ukrajiny ze strany Maďarska.

To, že by Maďarsko mělo počátkem příštího roku ratifikovat vstup Finska a Švédska do Severoatlantické aliance, oznámil po jednání polský premiér Mateusz Morawiecki a následně to potvrdil Orbán.

Take it easy, komentoval Orbán šálu s mapou Velkého Uherska

Evropa

Morawiecki uvedl, že Maďaři by měli vstup obou zemí ratifikovat na prvním jednání parlamentu v příštím roce. „Maďarsko podporuje vstup obou zemí,“ dodal následně Orbán, podle něhož nemá jeho země žádný zájem proces blokovat či oddalovat. Maďarsko a Turecko jsou přitom posledními zeměmi Aliance, které zatím vstup Finska a Švédska do NATO neratifikovaly.

Setkání proběhlo v Košicích, neboť Slovensko je momentálně předsednickou zemí V4.

Řehka: Při konfliktu Ruska a NATO bychom byli účastníkem od první minuty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám