Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Basketbalistky zvládly důležitý duel v Nizozemsku. Trenérka Ptáčková začala vítězstvím

Důležitý kvalifikační zápas o mistrovství Evropy sehrály české basketbalistky skvěle. V Nizozemsku při premiéře trenérky Romany Ptáčkové zvítězily 71:66 a vytvořily si dobrou pozici pro zbytek kvalifikace. Svou skupinu po dvou odehraných zápasech vedou. Devatenáct bodů nasbírala Julia Reisingerová. 

Romanu Ptáčkovou čeká ostrá premiéra v Nizozemsku
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Trenérka Nizozemska Julie Barennesová se musela vedle dlouhodobě zraněné pivotky USK Praha Emese Hofové obejít také bez rozehrávačky Girony Laury Corneliusové. V české sestavě si odbyly reprezentační debut rozehrávačka Kateřina Zeithammerová a křídelnice Anežka Kopecká.

První koš daly po 107 sekundách domácí díky Natalii van den Adelové, Češky se chytily až na konci třetí minuty díky Elišce Hamzové, která si navíc vynutila faul a proměnila šestku. Potom proměnila další nájezd Gabriela Andělová, přidala trojku a na 10:2 zvýšila Reisingerová.

"Jsme velmi šťastné. Po pár trénincích přece jenom nejsme ještě úplně sehrané. Tohle je velmi cenná výhra. Vidíme, že i těch pár tréninků zafungovalo. Jsme šťastné, že jsme to dokázaly dotáhnout do konce," řekla Reisingerová. "Na jednu stranu jsme od nás ani neočekávaly takovýhle výkon. Nikdo nevěděl, jak budeme hrát. My si toho ceníme, i když je to o pět bodů. Samozřejmě nás to ale trošku mrzí, už jsme byly plus osmnáct. Na druhou strany víme, proti komu jsme stály a plus pět je lepší než minus pět," dodala.

Je nám líto, video expirovalo.
Česky v Nizozemsku vyhrály a vedou kvalifikační skupinu

V šesté minutě musela odstoupit do konce první čtvrtiny po faulu Esther Fokkeové Reisingerová, ale český tým i bez ní navyšoval rozdíl. Debutující Zeithammerová se po 86 sekundách na palubovce uvedla trojkou a zvýšila už na 17:6.

Ve 13. minutě po přihrávce Veroniky Voráčkové, jež po zranění nastoupila poprvé v sezoně, se prosadila po návratu do hry Reisingerová a zakončením v pádu zařídila Andělová vedení 30:15. Reisingerová 75 sekund před poločasem zaokrouhlila svou bilanci na 10 bodů a bylo to 41:23.

Nizozemky na přelomu zápasu stáhly ztrátu na 12 bodů, ale Češky díky ziskům odpověděly rychlými protiútoky. Svěřenkyně Ptáčkové poté unikly do vedení 57:41, domácí však předvedly sedmibodovou šňůru a rázem byly po dlouhé době pod dvoucifernou ztrátou. Tu ale vrátila dvěma šestkami kapitánka Renáta Březinová. V závěru třetí čtvrtiny proměněnými trestnými hody snížila Loyce Bettonvilová na 51:59.

Na startu poslední desetiminutovky Bettonvilová trefila šestku a Laura Westeriková dostala domácí už jen na rozdíl pěti bodů. Odpověděly však Reisingerová, Tereza Vyoralová a sérii 7:0 dokonala trojkou Hamzová. Za stavu 66:58 trefila ve 37. minutě trojku Holešínská a Češky si už výhru pohlídaly. Westeriková pak ještě košem z dálky s klaksonem vylepšila domácím pozici do odvety snížením na pouhých pět bodů.

Nizozemsko - Česko 66:71 (15:24, 28:43, 51:59)

Nejvíce bodů Nizozemska: Fokkeová a Westeriková po 11, Bettonvilová a Treffersová po 10.

Sestava a body Česka: Reisingerová 19, G. Andělová 15, Hamzová 11, Vyoralová 4, Stoupalová 2 - Březinová 7, Zeithammerová 6, Holešínská 5, Voráčková 2, A. Kopecká, Sklenářová.

Fauly: 20:25. Trestné hody: 19/13 - 14/13. Trojky: 7:6. Doskoky: 21:28.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články