Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Klimatičtí aktivisté se přilepili k ploše letiště v Berlíně. Zastavili provoz

Svět

  18:59
Němečtí klimatičtí aktivisté ve čtvrtek zastavili provoz na letišti Berlín-Braniborsko, informovala agentura DPA s odvoláním na mluvčího letiště. Členové skupiny Letzte Generation (Poslední generace) vnikli na jeho pozemek a na dvou místech se přilepili. Policie je zadržela. Provoz letiště byl posléze obnoven.

Letzte Generation na svém twitterovém profilu vysílala, jak její členové prostříhali plot kolem letiště, oblečení do reflexních vest vešli na jeho plochu a přilepili se k ní na jižní a severní straně. Policie aktivisty zadržela, obnovit provoz ale nepovolila, protože zaměstnanci letiště kontrolují, zda na něm ještě nějací protestující nezůstali, napsala agentura Reuters.

Letadla, která měla z letiště Berlín-Braniborsko odpoledne odstartovat, nabírají zpoždění, stoje, které tam měly přistát, krouží nad německou metropolí, píše agentura DPA. Provoz byl později obnoven a na letiště začaly přistávat první letadla.

Přilepili se k dirigentskému pultu

Ve středu začal s několikaminutovým zpožděním koncert v Labské filharmonii, protože se v koncertní síni k dirigentskému pultu přilepili dva aktivisté z Letzte Generation. Vyzývali obecenstvo k odporu proti údajně nerozhodné klimatické politice německé vlády. Ze sálu se ozývaly povzdechy jako „Ach, ne“ nebo výkřiky „Ven“. Později je vyvedla policie. Incident potvrdil mluvčí Labské filharmonie.

„Samozřejmě si přejeme, aby se koncerty konaly bez narušení pro naše publikum. Zároveň ale chápeme obavy, které nenásilnými prostředky dali najevo mladí protestující,“ uvedl. Aktivisté v prohlášení k lidem v sále, kteří si přišli poslechnout skladby od Ludwiga van Beethovena, kromě jiného řekli, že „až bude Hamburk pod vodou, už nebude žádná Labská filharmonie, kde si bude možné vychutnávat Beethovena“.

Autoři: ,