Ronaldo opět přepsal historii, gól dal na pátém MS. Při dramatu s Ghanou ale trnul

Sport ČTK Sport, ČTK
24. 11. 2022 19:15
Cristiano Ronaldo jako první fotbalista v historii skóroval na pěti mistrovstvích světa. V 65. minutě utkání skupiny H otevřel z penalty skóre, jeho Portugalsko v úvodním zápase nakonec udolalo Ghanu 3:2.
Foto: Reuters

V 73. minutě srovnal André Ayew, ale za dalších pět minut vrátil mistrům Evropy z roku 2016 vedení Joao Félix a vzápětí přidal další gól Rafael Leao. V 89. minutě snížil další střídající hráč Osman Bukari, v deváté minutě nastavení pak nevyužil obří chyby brankáře Dioga Costy k vyrovnání Iñaki Williams.

Sedmatřicetiletý Ronaldo byl do dneška jedním z pěti hráčů, kteří se střelecky prosadili na čtyřech mistrovstvích světa. Portugalský kapitán se nyní odpoutal od Brazilce Pelého, německé dvojice Uwe Seeler, Miroslav Klose a Argentince Lionela Messiho.

Pro Ronalda, jenž před dvěma dny skončil po kritice klubu v Manchesteru United, byla dnešní trefa do ghanské sítě celkově osmou na MS. Prosadil se již v letech 2006 v Německu, 2010 v JAR, 2014 v Brazílii i na turnaji 2018 v Rusku. V reprezentačním dresu má na kontě už 118 branek.

Ghaňané prohráli s Portugalskem i ve druhém vzájemném zápase, jihoevropskému favoritovi podlehli i při svém předchozím utkání na světovém šampionátu v roce 2014. Celek z Pyrenejského poloostrova zvítězil v zahajovacím duelu na MS poprvé od roku 2006 a po třech neúspěších.

Portugalci po prvním kole vedou skupinu. V druhém utkání v Kataru změří v pondělí síly s Uruguayí, Ghanu čeká souboj s Koreou. Do vyřazovací fáze postoupí první dva celky z každé skupiny.

Mistrovství světa ve fotbale v Kataru - skupina H (Dauhá, 974):

Portugalsko - Ghana 3:2 (0:0)

Branky: 65. Ronaldo z pen., 78. Félix, 80. Leao - 73. A. Ayew, 89. Bukari. Rozhodčí: Elfath - Atkins, Parker - Villarreal (video, všichni USA). ŽK: Danilo Pereira, Fernandes - Kudus, A. Ayew, Seidu, Williams. Diváci: 42.662.

Portugalsko: Costa - Cancelo, Dias, Danilo Pereira, Guerreiro - Neves (77. Leao) - B. Silva (88. Palhinha), Otávio (56. Carvalho) - Fernandes, Ronaldo (88. Ramos), Félix (88. Mário). Trenér: Santos.

Ghana: Ati-Zigi - Seidu (66. Lamptey), Amartey, Djiku, Salisu (90.+2 Semenyo), Baba - Partey, Abdul Samed (90.+2 Kyereh), Kudus (77. Bukari) - A. Ayew (77. J. Ayew), Williams. Trenér: Addo.

 

Právě se děje

Další zprávy