Senátor Marek Hilšer oficiálně potvrdil svou kandidaturu na prezidenta. (7....

Senátor Marek Hilšer oficiálně potvrdil svou kandidaturu na prezidenta. (7. listopadu 2022) | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Už se nemusím svlékat, abych něčeho dosáhl, řekl kandidát na prezidenta Hilšer

  • 42
Kandidát na prezidenta Marek Hilšer, který se do povědomí veřejnosti dostal v roce 2014, když polonahý protestoval na Úřadu vlády proti anexi Krymu, řekl, že se dnes už nemusí svlékat. Už má jiné prostředky k tomu, jak důležité věci řešit, prohlásil ve čtvrtek večer v České televizi.

Hilšer se v minulých letech zúčastnil mnoha demonstrací, své jednání označil jako aktivní občanství. Na jednom z protestů se dokonce svlékl do půl těla.

„Není mi to lhostejné, měl jsem potřebu na věci upozornit. Musíte se ozvat, a když se ozvete, tak to většinou dobře dopadne. Když něco chceme, musíme za to bojovat.“

Hilšer si ale myslí, že dnes už se svlékat nemusí. „Dnes už mám jiné prostředky, jak věci řešit. Teď člověk může věci prosazovat jinými směry.“

Hilšer podruhé zkusí boj o Hrad. Má zkušenost jako senátor, kopáč i emigrant

Kandidát nadcházejících prezidentských voleb vede svou kampaň nízkonákladově. Podle něj velká finanční podpora kazí politiku.

„Velké peníze kazí politiku, dělají neplechu. A proto je moje kampaň nízkonákladová, tedy z veřejných prostředků, a pak také od malých dárců, a toto může udělat politiky nezávislé,“ vysvětlil Hilšer.

Dále se v rozhovoru popsal jako člověk, kterému není lhostejné, co se kolem děje, je pozitivní a optimistický, hledí do budoucna s nadějí a je aktivní občan.

„Musíme politikům nastavovat zrcadlo. Já se snažím v mých kampaních toto přenášet do společnosti,“ doplnil.

Kdo investuje na Ukrajině, kde bude hrozit obnova konfliktu, ptá se Hilšer

Jako prezident by Hilšer chtěl být nestranický a nezávislý. „Chci být nezávislý, nechci být vděčný za nějakou podpory strany. Prezident by měl působit jako stabilizační prvek, nemůže být podezírán, že bude nahrávat nějaké politické straně.“

Hilšer je lékař, vědec a vysokoškolský pedagog. Pokusí se v boji o Hrad uspět již podruhé. Věří, že v nadcházejících volbách ho může blíže k vysněnému cíli posunout jeho politická zkušenost ze Senátu.


Výsledky voleb

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Koalice SPOLU skončila na druhém místě. Koalice Přísahy a Motoristů a Stačilo! předběhli STAN a Piráty.

Video