24. listopadu 2022 • 20:05

Ten, co Evropanům otevřel dveře do NHL. Zemřel legendární Salming (†71)

Autor: cze, ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý švédský vynikající obránce Börje Salming zemřel. Bylo mu 71 let. Podlehl nemoci ALS (amyotrofická laterální skleróza), kterou mu lékaři diagnostikovali v tomto roce. V 70. a 80. letech minulého století se stal velkou osobností Toronta, klub mu dokonce před stadionem postavil sochu. Salming byl jedním z průkopníků evropského hokeje v NHL, kde sám odehrál 1148 zápasů se 150 góly a 637 asistencemi. Po konci kariéry se stal členem Síně slávy.



„Toronto Maple Leafs truchlí nad ztrátou Börjeho Salminga,“ píše organizace v oficiálním prohlášení. „Byl průkopníkem s nezlomným duchem a neoddiskutovatelnou tvrdostí. Pomohl Evropanům otevřít dveře do NHL.“

Salming hrál za Maple Leafs v letech 1973-1989. Za Toronto a v poslední sezoně za Detroit odehrál 1148 zápasů, v nichž nasbíral 787 bodů (150+637). V dresu švédské reprezentace získal stříbro a bronz na mistrovství světa.

ALS je velmi progresivní nervosvalové degenerativní onemocnění, při němž pacient postupně ztrácí kontrolu nad všemi svaly v těle. Trpěli jím například britský fyzik Stephen Hawking, někdejší český premiér Stanislav Gross nebo slovenský fotbalista Plzně Marián Čišovský.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud