Rána pro hokejový svět. Zemřel švédský obránce Salming, podlehl nevyléčitelné nemoci

Slavný švédský hokejista Börje Salming podlehl v 71 letech nevyléčitelné nemoci. V srpnu bývalý obránce a jeden z prvních hvězdných Evropanů v NHL oznámil, že trpí amyotrofickou laterální sklerózou (ALS). O jeho úmrtí informoval klub Toronto Maple Leafs, v jehož dresu odehrál v 70. a 80. letech šestnáct sezon.

„Börje byl průkopníkem hokeje a ikonou s nezlomným duchem. Pomohl otevřít dveře Evropanům do NHL a definoval se svou hrou na ledě i svým přínosem pro společnost,“ připomněl šéf Toronta Brendan Shanahan. Dodal, že se hokejová legenda k Maple Leafs připojila před 50 lety.

„A navždy zůstane součástí naší hokejové rodiny. Vyjadřujeme hlubokou soustrast jeho manželce Pii, jeho dětem Therese, Andersovi, Rasmusovi, Biance, Lise a Saře i bratrovi Stiegovi,“ dodal.

Nemoc postupovala rychle

Pouhé dva měsíce poté, co Salming veřejně oznámil, že trpí ALS, rapidně zhubl. Dokonce už nedokázal mluvit ani se sám najíst. Výživa mu hadičkou proudila přímo do žaludku.

„Je bolestivé sledovat každý den, jak špatně na tom Börje je,“ konstatovala v říjnu manželka Pia v rozhovoru pro švédský deník Expressen. Její muž se sice v té době zvládal dál věnovat své oblíbené činnosti – péči o rostliny, s obavami však sledovala, jak se zdravotní stav hokejové legendy každým týdnem rapidně zhoršoval.

Salming hrál za Maple Leafs v letech 1973-1989. Za Toronto a v poslední sezoně za Detroit odehrál 1148 zápasů, v nichž nasbíral 787 bodů (150+637). V dresu švédské reprezentace získal stříbro a bronz na mistrovství světa.

ALS je velmi progresivní nervosvalové degenerativní onemocnění, při němž pacient postupně ztrácí kontrolu nad všemi svaly v těle. Trpěli jím například britský fyzik Stephen Hawking, někdejší český premiér Stanislav Gross nebo slovenský fotbalista Plzně Marián Čišovský.

Tagy:
nemoc zdraví smrt hokejista NHL Stephen Hawking hokej ALS amyotrofická laterální skleróza sport Detroit Red Wings Toronto Maple Leafs Mistrovství světa v ledním hokeji Börje Salming Brendan Shanahan